fbpx
19.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τιμητική βράβευση από την Περιφέρεια ΑΜΘ γυναικών με προσφορά στον κοινωνική, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή της Περιφέρειας

- Χορηγούμενη-

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «Γεώργιος Παυλίδης» εκδήλωση τιμητικής βράβευσης γυναικών με πλούσια προσφορά στον κοινωνική, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή της περιοχής μας.

      

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την ευγενική συμμετοχή τους τρίο καθηγητών μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής.

Βραβεύτηκαν από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες οι ακόλουθες γυναίκες:

Ζωή Γαβριηλίδου – Καθηγήτρια ΔΠΘ, Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

ΠΕ Δράμας

  1. Αγλαΐα Κατσιγιάννη – Πρόεδρος Παραπληγικών Δράμας
  2. Άννα Κορακάκη – Χρυσή Ολυμπιονίκης
  3. Αλίκη Τσιαμούρα – Πρόεδρος Κυριών Δράμας (Στέγη γυναικών)

ΠΕ Έβρου

  1. Σύνη Αναστασιάδη – Ζωγράφος
  2. Αγγελική Γιαννακίδου – Λαογράφος – Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
  3. Ουρανία Μαυρίδου – τ. Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας

ΠΕ Καβάλας

  1. Αλεξάνδρα Δήμογλου – Αργυρή Παραολυμπιονίκης
  2. Ανθή Καραγιάννη – Χρυσή Παραολυμπιονίκης
  3. Αγγελική Κιουρτσή Μιχαλοπούλου – Συγγραφέας

ΠΕ Ξάνθης

  1. Σεμιχά Ριζάολγου – Παραολυμπιονίκης κολύμβησης
  2. Ευτέρπη Στάντσιου – Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων
  3. Φιφή Χατζηστόικου – εικαστικός

ΠΕ Ροδόπης

  1. Λιβεριάδου Νατάσα – Πρόεδρος ΔΚΕΠΠΑΚ
  2. Σουκράν Ραϊφ – τέως Αντιπρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
  3. Μάρθα Σταμπουλίδου – ευεργέτης
  4. Μελίνα Τάσσου – Επιχειρηματίας – Οινοπαραγωγός
  5. Βίκυ Περιβολοπούλου – Προπονήτρια – και η ομάδα ποδοσφαίρου «Ροδόπη 87»

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος σημείωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του ανώτατου οργάνου της Περιφέρειάς μας, του Περιφερειακού Συμβουλίου, και η οποία φέρει το όνομα του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας Γιώργου Παυλίδη.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, για να τιμήσουμε συμπολίτισσές μας, γυναίκες από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μέσα από το έργο και τη δράση τους έχουν προσφέρει στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας.

Φέτος, με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη στο θέμα της ισότητας ανδρών και γυναικών στον εργασιακό τομέα.

Κι αυτό γιατί, παρά την επαγγελματική και οικονομική χειραφέτηση των γυναικών που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στον εργασιακό τομέα παραμένουν.

Ακόμα και σήμερα, σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι γυναίκες έχουν συχνά περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, έχουν μειωμένες δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης και αμείβονται λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε πως η οικονομική κρίση έχει συμβάλει στη διόγκωση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών στον εργασιακό τομέα.

Τόσο η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων όσο και ο ΟΑΕΔ επισημαίνουν στις εκθέσεις τους ότι η ανεργία στην Ελλάδα πλήττει τις γυναίκες σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τους άνδρες.

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης λοιπόν οφείλουμε να επαγρυπνούμε και οι προσπάθειές μας για την εξάλειψη των ανισοτήτων πρέπει να είναι συνεχείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή εκδήλωση έχει, θα έλεγα, διττό χαρακτήρα.

Από τη μια, έχει το χαρακτήρα αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς των εξαίρετων γυναικών που τιμούμε.

Από την άλλη, είναι μια ευκαιρία για εμάς να τους πούμε ευχαριστώ, καθώς οι γυναίκες αυτές έχουν ορίσει πρότυπα τα οποία υπερβαίνουν τη διάκριση ανδρών και γυναικών και απευθύνονται με την ίδια δυναμική σε όλα τα μέλη της κοινωνίας μας.

Είτε είναι στον τομέα της τέχνης, της διανόησης και του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού, της ευεργεσίας και της κοινωνικής προσφοράς, οι γυναίκες που τιμούμε σήμερα κατάφεραν, μέσα από προσωπική προσπάθεια και επιμονή, να υπερπηδήσουν εμπόδια και δυσκολίες, να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους και να προσφέρουν, εμπνέοντας ταυτόχρονα και τους γύρω τους να πράξουν το ίδιο.

Και με το παράδειγμά τους, μας έδειξαν πως η πραγματική ισότητα, τα ίσα δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι μια κατάκτηση που επιτυγχάνεται κάθε μέρα και σε διαφορετικά επίπεδα: στην οικογένεια, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, στη γειτονιά, στον στενό και ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, στην πόλη, στην περιοχή, στην περιφέρεια.

Με αυτές τις σκέψεις, και υπογραμμίζοντας πως στο πρόσωπό σας τιμούμε επίσης και τις αφανείς γυναίκες που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα, σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια.»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Κεντρική Ομιλήτρια – Ζωή Γαβριηλίδου

Η Ζωή Γαβριηλίδου είναι Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Παρίσι ΧΙΙΙ γλωσσολογία και είναι συγγραφέας πάνω από 100 επιστημονικών άρθρων και πολλών βιβλίων. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονική υπεύθυνη ή συνεργάτης σε πολλά ερευνητικά έργα όπως το Πρόγραμμα Αλλοδαπών Παλινοστούντων, το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων το Πρόγραμμα Νέο Σχολείο-Σχολείο του 21ου αιώνα. Είναι συγγραφέας του σχολικού βιβλίου για τη διδασκαλία της γλώσσας στη Β΄Δημοτικού και υπήρξε αναπληρώτρια συντονίστρια της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών για τη γλώσσα στην προσχολική εκπαίδευση, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Έχει διατελέσει διευθύντρια στο Π.Ε.Κ. Καβάλας και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη στο Σχολείο Δεύτερης, ενώ από το 2014 διευθύνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και πρόσφατα το Δι-ιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με τίτλο «ΤΠΕ και Ειδική Αγωγή: Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης». Τέλος από το 2016 είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Euralex (European Association of Lexicography).

ΠΕ ΔΡΑΜΑΣ

Αλίκη Τσιαμούρα

Η Αλίκη Τσιαμούρα, γεννήθηκε στο όμορφο νησί της Θάσου όταν τελείωσε το Λύκειο μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε Τουριστικά Επαγγέλματα, επιστρέφοντας στην Καβάλα γνώρισε τον σύζυγό της Θανάση Τσιαμούρα με τον οποίο αποκτήσανε δύο παιδιά και μετακόμισαν στην Δράμα. Έκτοτε η Δράμα έγινε η πατρίδα της, στην οποία αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι.

Η Αλίκη Τσιαμούρα ήταν Προϊσταμένη στο Κέντρο Νεότητας της εργατικής εστίας (ΚΕΝΕ) της Δράμας καταθέτοντας την ψυχή της στο χώρο αυτό και βοηθώντας δεκάδες άνεργες κοπέλες να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

Στις 16 Ιανουαρίου του 1991 ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Κυριών και υπό την προεδρία της ο φιλανθρωπικός αυτός σύλλογος εξελίχθηκε σε έναν Φορέα υπόδειγμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Το 1995 αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε στην καρδιά της πόλης το «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Ο ξενώνας αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να φιλοξενεί κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες, ενώ σήμερα φιλοξενεί και άπορες φοιτήτριες που σπουδάζουν στο ΤΕΙ της Δράμας. Η αναγνώριση των κόπων της δεν άργησε να έρθει και η προσφορά της στην κοινωνία έχει βραβευθεί από πολλούς φορείς.

Αξίζει να αναφερθεί πως βλέποντας τις ανάγκες της Δραμινής κοινωνίας αποφάσισε να πολιτευθεί για να μπορέσει να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών για 8 χρόνια, συνεχίζοντας παράλληλα και το έργο της Ένωσης Κυριών. Το 2010  αποφάσισε να κλείσει το κομμάτι της πολιτικής και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο τρίτο της παιδί όπως αποκαλεί τον ξενώνα και τον σύλλογο.

Άννα Κορακάκη

Η Άννα Κορακάκη γεννήθηκσε στη Δράμα, στις 8 Απριλίου 1996 και είναι Ελληνίδα σκοπεύτρια και ολυμπιονίκης.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων και το χάλκινο μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων[2][3] και έγινε η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία των Ελληνικών Ολυμπιακών Ομάδων, που κατακτά δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Είναι αθλήτρια του Ωρίωνα Θεσσαλονίκης[5] και προπονητής της είναι ο πατέρας της, Τάσος Κορακάκης.[6] Αθλείται στη σκοποβολή από το 2009 και σπουδάζει Ειδική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.[7]

Είναι μέλος της εθνικής ομάδας από το 2010 και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε αρκετές διεθνείς διοργανώσεις κατακτώντας παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διακρίσεις.[6] Στις 8 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ στα προκριματικά αεροβόλου πιστολιού 10 μ. του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Μπολόνια, πετυχαίνοντας 391/400.[8]

Στις διακρίσεις, σε διεθνείς αγώνες, περιλαμβάνονται 4 χρυσά μετάλλια, 5 αργυρά και 3 χάλκινα

Αγλαΐα Κατσιγιάννη

Η Αγλαϊα Κατσιγιάννη γεννήθηκε το 1968 στη Δράμα και από την ηλικία των δύο ετών πάσχει από Νεανική Ρευματοειδή Πολυαρθρίτιδα (τετραπληγία).

Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών όπου αποφοίτησε με Άριστα και έχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Είναι Διεθνολόγος στο επάγγελμα, αλλά διδάσκει και κατ’ οίκον μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας

Από το 1994 αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ως Πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας ενώ είναι μέλος ΔΣ του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρένων Δράμας, αλλά και μέλος σε άλλους ελληνικούς και ξένους οργανισμούς και συλλόγους. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πάρα πολλά Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και Διεθνή Συμπόσια με θέμα την αναπηρία, την γυναίκα και τον τουρισμό (προσβασιμότητα)

Το 2004 επιλέγεται ως Λαμπαδηδρόμος για την επίσκεψη της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη της Δράμας

Είναι συντονίστρια Θεματικής Ενότητας, Κοινωνική Πολιτική της Κίνησης Συνεργασίας για τη Δράμα.

ΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ανθή Καραγιάννη

Η Ανθή Καραγιάννη γεννήθηκε το 1981 στην Καβάλα είναι Ελληνίδα παραολυμπιονίκης (με μειωμένη όραση) και παγκόσμια πρωταθλήτρια στίβου, στους αγώνες δρόμων ταχύτητας και στο άλμα εις μήκος.

Ανήκει στον σύλλογο “Ίρις Καβάλας” και προπονείται με τον Ανδρέα Ευσταθίου.

Έχει κατακτήσει τρία ασημένια (2004) και δύο χάλκινα παραολυμπιακά μετάλλια (2008 και 2012). Αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια τρεις φορές το 2006 (100μ, άλμα εις μήκος) και το 2007 (άλμα εις μήκος) και πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2007 στο άλμα εις μήκος και τα 100μ. Μετέχει σε παραολυμπιακούς αγώνες στις κατηγορίες Τ13, F13, ατόμων με περιορισμένη όραση. Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο ΠΣΑΤ καλύτερου Έλληνα αθλητή ή αθλήτριας με αναπηρία (το 2007 ήταν ενιαίο το βραβείο ανδρών-γυναικών). Το Δημοτικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» στην πόλη της Καβάλας πήρε το όνομά του πρός τιμήν της Ανθής Καραγιάννη το 2004.

Έχει σπουδάσει λογιστική και Αγγλικά και εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος.

Αλεξάνδρα Δήμογλου

Η Αλεξάνδρα Δήμογλου γεννήθηκε το 1981 στην Καβάλα είναι Ελληνίδα παραολυμπιονίκης στίβου, στους αγώνες δρόμων ταχύτητας και στο άλμα εις μήκος. Το 2008 κατέκτησε ένα ασημένιο (400μ) και δύο χάλκινα παραολυμπιακά μετάλλια (100μ, 200μ) και το 2012 χάλκινο στα 400μ. Επίσης, έχει κατακτήσει τέσσερα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και δύο χρυσά σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μετέχει στους παραολυμπιακούς αγώνες στην κατηγορία Τ13, ατόμων με μερική απώλεια όρασης. Το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο ΠΣΑΤ καλύτερης Ελληνίδας αθλήτριας με αναπηρία.

Ανήκει στον σύλλογο “Ίρις Καβάλας” και προπονείται με την Κατερίνα Δράκου.

Είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και της αρέσουν τα ταξίδια και η μουσική.

Αγγελική Κιουρτσή – Μιχαλοπούλου

Η Αγγελική Χ. Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη και ζει στην Καβάλα. Αποφοίτησε από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε ως καθηγήτρια φιλόλογος σε Λύκεια της πόλης και του Νομού Καβάλας.

Παντρεύτηκε τον καθηγητή Νίκο Μιχαλόπουλο και απέκτησε τρία παιδιά, την Κατερίνα, τον Ανδρέα και τον Χάρη.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά Συνέδρια με ανακοινώσεις της σε θέματα Κλασικής Φιλολογίας, Ιστορίας -με ιδιαίτερη έμφαση στο Μακεδονικό Αγώνα της Ανατολικής Μακεδονίας- και Λαογραφίας (Α΄ Βραβείο σε Πανελλήνιο Λαογραφικό Διαγωνισμό της Εστίας Ν. Σμύρνης, 1984). Οι ανακοινώσεις της έχουν δημοσιευτεί στους αντίστοιχους τόμους των Πρακτικών των Συνεδρίων.

Βιβλία που έχει εκδόσει:

*Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καβάλας

*Εράνισμα,

*Λεύκωμα, 33 χρόνια Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ν. Καβάλας, Καβάλα 2008

*Οδωνυμικά της Καβάλας, Καβάλα 2009,

*Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας

Για την προσφορά της στην καταγραφή της Ιστορίας της Καβάλας και της περιοχής της καθώς και για τη συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης τιμήθηκε από τη Νομαρχία Καβάλας, το Δήμο Καβάλας και άλλους τοπικούς φορείς και Συλλόγους.

ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ

Φιφή Χατζηστόϊκου

Η Φιφή Χατζηστόικου είναι μια εικαστικός με μεγάλες κοινωνικές ευαισθησίες.

Τα τελευταία 17 χρόνια εργάζεται ως διοικητικός στο γηροκομείο Ξάνθης Μέγας Βασίλειος. Θέλοντας να προσφέρει πέρα από την καθημερινή φροντίδα ένα όμορφο περιβάλλον για τους διαβιούντες εκεί προχώρησε σε διακόσμηση τον κοινών στο χώρο του γηροκομείου και των δωματίων του. Η προσφορά της αυτή και οι καλλιτεχνικές της δημιουργίες ομορφαίνουν το κτίριο αλλά και τη ζωή των ηλικιωμένων και σε πείσμα των καιρών βοήθησε να μετατραπεί ένα ίδρυμα σε ένα πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση. Έτσι η ζωγράφος Φιφή Χατζηστόικου μετέτρεψε το περιβάλλον ενός καταθλιπτικού γηροκομείου τόσο ριζικά ώστε να μοιάζει σε ένα χαρούμενο παιδικό σταθμό και δε σταμάτησε εκεί, τελευταία έχει κατασκευάσει 25 κρεμασταράκια για τους «τοίχους καλοσύνης», χώρους δηλαδή όπου μπορεί ο καθένας να αφήνει καθαρό φαγητό, ρούχα και άλλα αντικείμενα καθημερινής ανάγκης.

Ως εικαστικός έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως ενεργός πολίτης δραστηριοποιείται σε τοπικούς συλλόγους αλλά είναι και μέλος σε διεθνείς οργανώσεις, ενώ ήταν υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος της ΠΑΜΘ το 2010.

Σεμιχά Ριζάογλου

Η Σεμιχά Ριζάογλου γεννήθηκε το 1987 στην Ξάνθη είναι Ελληνίδα αθλήτρια παραολυμπιακής κολύμβησης. Αγωνίζεται στα 50μ και 100μ ελεύθερου κατηγορίας S3 και στα 50μ ύπτιο κατηγορίας S3, ατόμων με τετραπληγία.

Έχει κατακτήσει τρία χάλκινα μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και μετέχει στους παραολυμπιακούς αγώνες 2012 και του 2016 στο Ριο. Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο ΠΣΑΤ καλύτερης Ελληνίδας αθλήτριας με αναπηρία.

Ανήκει στον σύλλογο “Ηρόδικος Κομοτηνής” και προπονείται με την Μαρία Μπαξεβάνη.

Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού 3 χρονών και είναι φοιτήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Της αρέσουν η μουσική και η ζωγραφική.

Ευτέρπη Στάντσιου

Γεννήθηκε στην Ξάνθη όπου και παντρεύτηκε τον Γιώργο Παπακωστή και απέκτησε δυο παιδιά, τον Παναγιώτη και την Καλλιόπη.

Διορίστηκε Δημόσιος Υπάλληλος και επί τριάντα τέσσερα χρόνια υπηρέτησε στη Δ/νση Εμπορίου και Τουρισμού της απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2010.

Διετέλεσε από το 2001 Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Νομαρχίας Ξάνθης και αγωνίσθηκε για την αναβάθμιση και την προώθηση της γυναίκας σε όλους τους ρόλους της στην ζωή, για μια κοινωνία ίσων πολιτών, ανδρών και γυναικών, ενώ συμμετείχε στη Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε πολλούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς όπως το Γηροκομείο Ξάνθης, το Σύλλογο Αιμοδοτών, τον Ερυθρό Σταυρό, την Αντικαρκινική Εταιρεία, το Γυναικείο Τμήμα των ΑΧΕΠΑ, « ΑΡΣΙΝΟΗ» και του Φυσιολατρικού Συλλόγου Λειβαδιωτών.

το 2002 και εκλέγεται Νομαρχιακή Σύμβουλος για την τετραετία 2003 – 2006 και επανεκλέγεται και για την τετραετία 2007 – 2010 ενώ διετέλεσε και Αντινομάρχης.

Όλη την οκταετία αναλαμβάνει την προώθηση του Τουρισμού του Νομού Ξάνθης, ως Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ξάνθης.

Ακολούθως ορίζεται Αναπληρώτρια Προέδρου της κοινωνικής δομής «ΣΤΗΡΙΞΗΣ» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης και εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του « ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»,

Όλα αυτά τα χρόνια, παράλληλα στηρίζω κάθε προσπάθεια χρήσιμη και επωφελή για τον τόπο μου, την Ξάνθη. Είμαι μέλος του

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης από το 1998 και την τελευταία δεκαετία ως Πρόεδρος.

ΠΕ ΕΒΡΟΥ

Ουρανία Μαυρίδου – Καπόλου

Η Ουρανία Μαυρίδου είναι μόνιμος κάτοικος Ορεστιάδας, σύζυγος του Οδοντιάτρου Ιορδάνη Μαυρίδη, μητέρα δύο παιδιών της Μαρίας Ιατρού Δερματολόγου και του Βασίλη σημερινού Δημάρχου Ορεστιάδας.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα κοινωνικά, πολιτιστικά και τοπικά δρώμενα, ήτανε για 20 χρόνια Δημοτική Σύμβουλος και 4 χρόνια Νομαρχιακή Σύμβουλος εκλεγμένη πάντα στις πρώτες θέσεις.

Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας επί οχτώ χρόνια και πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.Ο, όπου κατά τη θητεία της συμμετείχε σε όλα τα συνέδρια εκλεγμένων γυναικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν επίσης Νομαρχιακή Σύμβουλος, μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας Έβρου, Αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου και Υπεύθυνη γυναικών της ΝΟΔΕ

Η Κοινωνικής της προσφορά είναι σημαντικότατη σε πολλούς ανθρωπιστικούς συλλόγους, όπως στο Σύλλογο «Κων και Δίδων», «Φιλόπτωχος αδελφότης Όριδας», Λύκειο Ελληνίδων κα σε πολλούς άλλους

Αγγελική Γιαννακίδου

Η Αγγελική Γιαννακίδου γεννήθηκε στον Αγ. Νικόλαο Χαλκιδικής το 1947 και είναι μητέρα δύο παιδιών και 6 εγγονιών. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και από το 1967 που κατοικεί στην Αλεξανδρούπολη, ασχολείται με την έρευνα (καταγραφές) και τη συλλογή υλικού του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης

Είναι ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Πρόκειται για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο έργο με σκοπό την μελέτη και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης. Στόχος της είναι να καταστεί το μουσείο ένας χώρος έρευνας και πνευματικής δημιουργίας, αυτής που ξέρει να συμφιλιώνει, να εμπνέεται και να οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη της λαϊκής παράδοσης.

Το Ε.Μ.Θ. προτάθηκε για βραβείο το 2005 από τον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Μουσείων όπου και έλαβε εύφημο μνεία. Το 2015 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης εντός και εκτός της Ελλάδας

Έχει συμμετάσχει στην έρευνα για την καταγραφή 450 σημείων στον ευρύτερο χώρο της Θράκης  και την παραγωγή 26 Ντοκιμαντέρ για τον πολιτισμό της Θράκης.

Έχει εκδόσει δύο έργα τα «Θρακιώτικα κεντίδια» και το «Νόστιμος Έβρος» ενώ έχει επιμεληθεί και άλλες εκδόσεις

Πραγματοποιεί ομιλίες και διαλέξεις για θέματα πολιτισμού σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε συνέδρια, ημερίδες αλλά και σε χωριά- πολιτιστικούς συλλόγους της Θράκης.

Σύνη Αναστασιάδη

Η Σύνη Αναστασιάδη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1947. Το 1970 πήρε το κρατικό πτυχίο σχεδιάστριας – ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ – Θεσσαλονίκη. Εργάσθηκε σαν σχεδιάστρια στην AEG Θεσσαλονίκης από το 1971 έως το 1977 παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα ζωγραφικής. Ασχολήθηκε με κεραμική και μεταξοτυπία παίρνοντας μέρος σε εκθέσεις του Ε.Ο.Μ.Ε.Χ και της Δ.Ε.Θ.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Hellenic Centre του Λονδίνου. Υπήρξε συνεργάτης της  GALERIE ZYGOS στην Αθήνα και είναι μόνιμη συνεργάτης  της   GALERIE TERZO στο Βερολίνο

To 1992 δημιουργεί το δικό της εικαστικό χώρο την αίθουσα ΣΥΝΗ στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης.

Πραγματοποίησε 54 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει πάρει πολλές τιμητικές διακρίσεις για τα έργα της, ενώ έχει φιλοτεχνήσει πάρα πολλές αφίσες, βιβλία, περιοδικά και cd

Σπουδαία έργα της κοσμούν την Προεδρία της Δημοκρατίας (γραφείο τύπου &δημοσίων σχέσεων) Αθήνα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης-Κομοτηνή, τα Δημαρχεία Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Τυχερού, Μαρωνείας – Σαπών, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου-Αλεξανδρούπολη, Συλλογή Β.Κέκκερη , Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας, FONTATION CENAC Παρίσι κ.α.

ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ

Μάρθα Σταμπουλίδου

Η Μάρθα Σταμπουλίδου κατάγεται από την Καβάλα και τελείωσε τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών. Βρέθηκε στην Κομοτηνή όταν ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε το Στέλιο Σταμπουλίδη. Από το 1968 δραστηριοποιήθηκε στην Κομοτηνή με τεράστια επιτυχία ως επαγγελματίας σε δικός τους φαρμακείο στην περιοχή της Ερμού.

Η Μάρθα Σταμπουλίδου είναι σήμερα ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα γιατί αποτελεί μεγάλη ευεργέτιδα της πόλης μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της καθόσον διέθεσε στα Παιδικά χωριά SOS της Κομοτηνής πολυόροφη οικοδομή αποτελούμενη από 14 διαμερίσματα μεγάλης αξίας. Η πράξη της αυτή που έγινε πρόσφατα είχε προαποφασιστεί από κοινού με τον εκλιπόντα σύζυγό της ως ένδειξη ανταπόδοσης προς την κοινωνία της Κομοτηνής όσων και η ίδια η πόλη έδωσε στους ίδιους, τιμώντας τους πολλές φορές με την επιλογή τους ως πολίτες, ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι της πολιτικής ζωής του τόπου.

Να θυμηθούμε ότι ο Στέλιος Σταμπουλίδης διετέλεσε επί δεκαετίες Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΚΑΠΗ και του ΔΗΠΕΘΕ έχοντας συνοδοιπόρο πάντα τη Μάρθα Σταμπουλίδου.

Ελπίζουμε η πράξη τους θα αποτελεί σημείο αναφορά και παράδειγμα σε άλλους συμπολίτες μας.

Νατάσα Λιβεριάδου

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Από την πόλη της έλειψε μόνο τα 4 χρόνια των σπουδών της στην Εθνική Ακαδημία Φυσικής Αγωγής Αθηνών και ένα χρόνο της μετεκπαίδευσής της. Υπηρέτησε 37 χρόνια στην Εκπαίδευση από τα οποία 17 χρόνια σε Γυμνάσια και Λύκεια του Ν.Ροδόπης και 20 χρόνια στο Γραφείο Φυσικής Αγωγής απ’όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2011 ως Προϊσταμένη.

Εκλέχτηκε κατ’ επανάληψη μέλος στην ΕΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ. Υπήρξε μέλος της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2008-2009. Από το 1993-2007 ήταν ορισμένη από το Υπουργείο Αθλητισμού υπεύθυνη των προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού και το 2003 τιμήθηκε ως η καλύτερη Νομαρχιακή υπεύθυνη της χώρας. Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της υπηρέτησε με ζήλο σε Αθλητικούς, Πολιτιστικούς και συλλόγους με κοινωνική προσφορά. Απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις από φορείς και συλλόγους.

Το 2005 παρέλαβε βραβείο από την Βουλή των Ελλήνων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους Αγίους Θεοδώρους. Συνέβαλε ουσιαστικά στην ίδρυση του Ειδικού Σχολείου Κομοτηνής και τον ΚΥΚΕΚΑΜΕΑ Ν.Ροδόπης. Από το 1987 είναι Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Άγιοι Θεόδωροι και αγωνίζεται με πάθος για την μονάδα Υποστηριζόμενη διαβίωση ΑΜΕΑ , η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο ανέγερσης .

Από το 2010 εκλέχτηκε 2 φορές Δημοτική Σύμβουλος με την Κοινωνία Πολιτών του Γ.Πετρίδη και υπηρετεί ως Πρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.

Εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ν.Ροδόπης «Γυναίκα και Δημιουργία» και στο Σύλλογο Μέριμνας Αμεα Νοητικής Υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι».

Σιουκράν Ραϊφ

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1961. Τέλειωσε το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και συνέχισε την εκπαίδευση της σε γυμνάσιο και λύκειο θηλέων στην Κωνσταντινούπολη. Την πανεπιστημιακή της σπουδή ολοκλήρωσε στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων σε Πανεπιστήμιο της Ανδριανούπολης Τουρκίας και επέστρεψε στην Κομοτηνή. Άρχισε να ασχολείται με κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα . Επί 10 χρόνια έγραφε δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα στο μειονοτικό λογοτεχνικό περιοδικό “Σιαφάκ¨. Το 1994 συμμετείχε στο προπαρασκευαστικό WORK SHOP του πρωτοποριακού θεατρικού έργου “ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ – ΠΩΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η ΤΟΛΜΗ” της Χριστιάνας Λαμπρινίδη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής. Το θεατρικό αυτό έργο ανέβηκε σε θεατρική σκηνή στην Κομοτηνή και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Νέα Υόρκη και στο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Το 1999 ίδρυσε την  θεατρική ομάδα το ¨Σπόρο¨ και το 2005  τον ¨Πυρήνα¨. Από το 2000 μέχρι και σήμερα ανεβάζει θεατρικά έργα στην τούρκικη γλώσσα. Το 2007 εκλέγεται για 4 χρόνια ως aντιπρόεδρος στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής. Έχει οργανώσει πολλές κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις με  μειονοτικούς και μη συλλόγους. Σκοπός της όπως η ίδια δηλώνει είναι η προσέγγιση και η αλληλοκατανόηση των δύο σύνοικων στοιχείων στη Θράκη. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος στο πολυπολιτισμικό Σύλλογο Γυναίκα και Δημιουργία της πόλης μας στην οποία για 2 χρόνια άσκησε καθήκοντα στο πρώτο Δ.Σ. Είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί.

Μελίνα Τάσσου

Η Μελίνα Τάσσου είναι Κομοτηναία, ιδρύτρια και υπεύθυνη οινολόγος του ξακουστού σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό οινοποιείου Κίκονες.

Με απολυτήριο από το 1ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής σπούδασε Γεωπονική στο ΑΠΘ και συνέχισε κατακτώντας το δίπλωμα Οινολόγου στο Μπορντώ της Γαλλίας.

Εργάστηκε για δύο διαφορετικά οινοποιεία στο Μπορντώ και ένα τρίτο στην Βουργουνδία της Γαλλίας. Το Φεβρουάριο του 2004 ταξίδεψε και εργάστηκε για δυόμισι μήνες στην Αυστραλία για επιπλέον εργασιακή εμπειρία.

Με όλες αυτές τις γνώσεις και τις εμπειρίες γυρίζει στη γενέτειρά της την Κομοτηνή για να ιδρύσει το 2004 μαζί με τον αδερφό της Βασίλη, το πρώτο οινοποιείο του Νομού Ροδόπης, το Κτήμα Κίκονες.

Σήμερα το Κτήμα Κίκονες είναι ένα από τα τρία πιο ανερχόμενα οινοποιεία στην Ελλάδα και τα πολυβραβευμένα κρασιά του διαφημίζουν τη Θράκη και την Κομοτηνή παγκοσμίως. Από τα καλύτερα wine-bars των Αθηνών μέχρι τα ξενοδοχεία και εστιατόρια της Μυκόνου, της Ρόδου, της Κρήτης και της Σαντορίνης οι Κίκονες έχουν κερδίσει ήδη την αναγνώριση και τη φήμη που τους αξίζει. Η λαμπρή τους πορεία συνεχίζεται στο εξωτερικό με εξαγωγές στην Αμερική, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

«Ροδόπη ‘87»

 Το ποδόσφαιρο μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα κατ’εξοχήν ανδρικό άθλημα και αρκετοί υποστηρίζουν πως δεν «χωράνε» γυναίκες σε αυτό. Όμως εδώ και 30 χρόνια η Γυναικεία Ποδοσφαιρική Ομάδα «Ροδόπη 87» διαπρέπει στα μεγάλα σαλόνια γράφοντας τη δική της ιστορία.

Ιδρύθηκε το 1987 από δύο – τρεις δραστήριους αθλητικούς παράγοντες αλλά και από την προσπάθεια των φοιτητριών του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Η προσπάθεια πέτυχε, η ομάδα στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια (μέχρι και το 2004 στη Α’ Εθνική) και διεκδίκησε με αξιώσεις τα πρωταθλήματα αλλά και κύπελλα Ελλάδος. Ο διαχωρισμός όμως της τότε Α’ κατηγορίας σε δύο ομίλους (λόγω χρημάτων για τους Ολυμπιακούς αγώνες) καταδίκασε τις επαρχιακές και αδύναμες ομάδες στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Η Ροδόπη το «πάλεψε» στο περιφερειακό πρωτάθλημα ανέβηκε ξανά στην Α’ κατηγορία αλλά υποβιβάστηκε ξανά στο περιφερειακό. Σήμερα μετά και τη νέα αναδιάρθρωση κατηγοριών και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα μετακινήσεων βρίσκεται στην B’ Εθνική (βόρειος όμιλος). Το γυναικείο ποδόσφαιρο τουλάχιστον για την περιφέρεια βρίσκεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο και τα κορίτσια που αποτελούν τις ομάδες είναι εργαζόμενες (ακόμη και μητέρες), φοιτήτριες, και μικρά κορίτσια που πηγαίνουν στο λύκειο και στο γυμνάσιο.

Ο ΓΑΠΣ «Ροδόπης ‘87» έχει στις τάξεις της περίπου 30 ποδοσφαιρίστριες και 30 νεαρά κορίτσια στις ακαδημίες της, ενώ δραστηριοποιούνται και οι παλαίμαχες παίκτριες της ομάδας. Μετέχει ανελλιπώς από το 1987 σε όλα τα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΟ αλλά και στα Κύπελλα Ελλάδας.

Το ποδόσφαιρο είναι από τα πιο όμορφα ομαδικά αθλήματα όπου δεν γνωρίζει φύλο, ηλικία, χώρα και θρησκεία!

Φέτος κλείνει 30 χρόνια ζωής. Μιας ποδοσφαιρικής ζωής όπου περίτρανα μπορεί να αξιώνει τη θέση της ανάμεσα στο πάνθεον των «Γυναικών» που μάχονται, των «Γυναικών» που παλεύουν, που αποδεχόμενες τη θηλυκή τους φύση καταργούν τα κλισέ και τα στεγανά.

Γυναίκες- Μάνες- Σύζυγοι-Εργαζόμενες-Φίλες-Ποδοσφαιρίστριες… Αυτές είναι οι «Γυναίκες της Ροδόπης 87» και αν τις ρωτήσεις θα σου πουν πως το ποδόσφαιρο είναι μια φιλοσοφία ζωής.

Προπονήτρια/Εκπρόσωπος ομάδας: Περιβολοπούλου

1.Βαδάση

2.κουφού

3.Σωκράτους

4.Γιαμπούρη

5.Τσουκαλά

6.Γεωργοπουλου

7.Ψαριδου

8.Γεωργαντά

9 .Πατεράκη

10.Αντωνοπούλου

11 .Χασάν

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο