Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
17.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΤιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ορέστου και των Αγίων Προπατόρων στην Ορεστιάδα

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ορέστου και των Αγίων Προπατόρων στην Ορεστιάδα

Το όνομα «Ορέστης» για την όμορφη πόλη της Νέας Ορεστιάδος ασφαλώς είναι ένα όνομα κομβικής σημασίας, που εκφράζει το παρελθόν και το παρόν και προσδιορίζει το μέλλον αυτής της ακριτικής πόλης, διότι παραπέμπει στον Ορέστη της αρχαιότητας, τον γιό του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, τον ιδρυτή της αρχαίας Ορεστιάδος, στη συμβολή των τριών ποταμών Άρδα, Τούντζα και Εβρου, που αργότερα στα χρόνια των Ρωμαίων μετωνομάσθη σε Αδριανούπολη.

Το 1923 όταν οι πρόσφυγες της Αδριανούπολης και του Κάραγατς διωγμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες ανεζήτησαν μία καινούργια πατρίδα, για να ξανακτίσουν το μέλλον τους, σε αυτό το εγχείρημα θυμήθηκαν τον πρώτο οικηστή της πρώτης τους πατρίδας και έδωσαν στη νέα πόλη που δημιούργησαν το όνομά του, ονομάζοντάς την «Νέα Ορεστιάδα». Σημειωτέον ότι το όνομα «Ορέστης», όχι βέβαια τυχαία, δόθηκε στο πρώτο αρσενικό παιδί που γεννήθηκε στη νέα αυτή πατρίδα.

Αυτή την αδιάσπαστη σχέση του παρελθόντος με το παρόν μαρτυρεί το γεγονός ότι προ ολίγων ετών, με μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Ποιμενάρχου μας στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου Ορεστιάδος διεμορφώθη μικρό αλλά κατανυκτικό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Μάρτυρα Άγιο Ορέστη, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 13 Δεκεμβρίου μαζί τους συμμαρτυρήσαντες αγίους Ευστράτιο, Ευγένιο, Αυξέντιο και Μαρδάριο.

Φέτος, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Ορέστου και των Αγίων Προπατόρων, στις 13 του μηνός Δεκεμβρίου ε.ε., ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, τηρώντας όλα τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της πανδημίας, ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, όπου φυλάσσεται απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Ορέστου και στον πρόναο του οποίου υπάρχει προσκυνητάριο, προς τιμήν των αγίων Προπατόρων.

Τον Σεβασμιώτατο στη Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ορεστιάδος, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Βαρθολομαίος Αστεριάδης, ο εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σαββόπουλος και ο νεαρός Διάκονος Ορέστης, ο οποίος φέρει το όνομα του τιμωμένου αγίου.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στην ανατολική είσοδο -video

Στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ξέσπασε φωτιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην ανατολική...

Εξαφάνιση του Χυτούδη – Περούδη Χαράλαμπου – Χρυσοβαλάντη στην Αθήνα

Ο Χυτούδης – Περούδης Χαράλαμπος – Χρυσοβαλάντης, 37 ετών, εξαφανίστηκε στην περιοχή της πλατείας...

ΑΡΧΗ: «Τηλεθέρμανση Φερών – 4 ψέματα και 1 αλήθεια»

Μία από τις «πιο μαύρες σελίδες» στην αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου χαρακτηρίζει η παράταξη...

Τροχαίο στην Εγνατία: Τι έδειξε η ιατροδικαστική για τους τρεις ανθρώπους που απανθρακώθηκαν

Σοκάρουν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης στις σορούς των τριών ανθρώπων που έχασαν τη...

Παρόμοια