Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
20.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΤι συμβαίνει με τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

Τι συμβαίνει με τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

Μέσα στους επόμενους μήνες περνάνε οριστικά στην κατοχή του δημοσίου

Στην οριστική κατοχή του δημοσίου αναμένεται να περιέλθουν τους ερχόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο​ από τους ιδιοκτήτες τους, εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών.

Ο κίνδυνος αυτός αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας για τις οποίες συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων.

Μετά από 14 χρόνια έναρξης του κτηματολογίου τους ερχόμενους μήνες ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία κτηματογράφησης και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα και τις εκτάσεις τους σε 20 περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε 91 στην υπόλοιπη χώρα.

Συγκεκριμένα οριστικοποίηση των όλων διαδικασιών κτηματογράφησης θα γίνει σύντομα σε περιοχές της Αττικής όπως στου Ρέντη, τη Ν.Πέραμο, το Ν.Ψυχικό, την Ελευσίνα, το Γέρακα, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια κλπ όπως επίσης και σε επαρχιακές πόλεις.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή έχει παραταθεί για χρονικό διάστημα τριών μηνών η προθεσμία οριστικοποίησης τω αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου αποκλειστικά για τις περιοχές στις οποίες λήγει εντός του 2018. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς λόγω της κατάργησης της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στο νεοσυσταθέντα φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», προκλήθηκε προσωρινή αδυναμία ανταπόκρισης της Διοίκησης στη χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων, τόσο προς τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όσο και προς τους ιδιώτες, για την άσκηση αγωγών προς διόρθωση των αρχικών εγγραφών.

Η τρίμηνη παράταση αφορά τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» που βρίσκονται σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, προθεσμία στην οποία χάνεται κανονικά οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο. Μετά την παρέλευσή της προθεσμίας των 14 ετών, «κλειδώνουν» οι αρχικές εγγραφές των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων των οποίων η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο.

 

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Στα τελωνεία Κήπων και Καστανεών ο Δ. Γαλαμάτης μαζί με τον Χ. Τοψίδη

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, βρέθηκε σήμερα μαζί με τον...

Εξαφάνιση του Χυτούδη – Περούδη Χαράλαμπου – Χρυσοβαλάντη στην Αθήνα

Ο Χυτούδης – Περούδης Χαράλαμπος – Χρυσοβαλάντης, 37 ετών, εξαφανίστηκε στην περιοχή της πλατείας...

Συνεχίζει στη διοίκηση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ο Βαγγέλης Ρούφος

Παρουσία του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Μπογιατζίδη, οριστικοποιήθηκε και η επίσημα η...

Θεόδωρος Βουρδόλης: Ανέλαβε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης – Ηχηρή αποχή της αντιπολίτευσης

Με σαφές μήνυμα ενότητας, διαλόγου και διαφάνειας ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ο...

Παρόμοια