Μια ξεχωριστή επανεμφάνιση κατέγραψαν πρόσφατα τα στελέχη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο Δέλτα του Έβρου: ένα δακτυλιωμένο φοινικόπτερο, γνωστό από προηγούμενες επισκέψεις, επέστρεψε και πάλι στον υγρότοπο.

Το συγκεκριμένο πουλί είχε δακτυλιωθεί πριν από 21 χρόνια στην αποικία του Δέλτα του Γκεντίζ, δίπλα στη Σμύρνη στην Τουρκία και έκτοτε καταγράφεται τακτικά στον υγρότοπο του Δέλτα Έβρου, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την οικολογική σύνδεση των δύο περιοχών. Συνολικά το συγκεκριμένο πουλί έχει καταγραφεί στην περιοχή μας 18 φορές!
Η επιμονή και η συνέπειά του αποτελούν ένα μικρό θαύμα της φύσης, αλλά και ένα πολύτιμο μήνυμα για τη σημασία της προστασίας των μεταναστευτικών διαδρομών και των υγροτόπων.

Τα φοινικόπτερα στη φύση μπορούν να ζήσουν έως περίπου 30 χρόνια, ενώ σε αιχμαλωσία έχουν καταγραφεί περιπτώσεις άνω των 40 ετών.
Φωτο: Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης ΠΠ Δέλτα Έβρου και Δαδιάς/ΟΦΥΠΕΚΑ