fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Θράκη: Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην περιφερειακή ανάπτυξη – Ν. Φαραντούρης, Α. Σπυρόπουλος, Μ. Αγγελόπουλος

- Χορηγούμενη-

Στην ανάγκη συντονισμού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εθνικών αρχών, περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να συνδιαμορφώνουν τις ιεραρχίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία με χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες συνέκλιναν ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet & Διευθυντής Μεταπτυχιακών στην Ενέργεια του Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Σύμβουλος Πολιτικής Ε.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης, ο Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Αντρέας Σπυρόπουλος και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μιχάλης Αγγελόπουλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο East Macedonia Thrace Forum ΙΙ που διοργανώνεται από τη City Hub Events, στην Αλεξανδρουπολη.

Μιλώντας για τον ρόλο του ΕΚ στην περιφερειακή ανάπτυξη και την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Φαραντούρης δήλωσε ότι παρά τον πακτωλό χρημάτων από την ΕΕ για την περιφερειακή συνοχή υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας περιφέρειες που μειονεκτούν επιρρίπτοντας ευθύνες στο «υδροκέφαλο αθηναϊκό κέντρο». Αναφερόμενος στον ρόλο του ΕΚ είπε ότι είναι κρίσιμος γιατί είναι αποφασιστικό νομοθετικό όργανο της ΕΕ αλλά και ελέγχει αν ο στόχος της περιφερειακής συνοχής και τα λεφτά του ευρωπαίου φορολογουμένου πιάνουν τόπο. Η υλοποίηση, ωστόσο, της περιφερειακής συνοχής εναπόκειται και στην κεντρική διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση και δυστυχώς βλέπουμε καθυστερήσεις και αδυναμίες στην απορρόφηση των κονδυλίων. Επέκρινε την κεντρική διοίκηση για ενέργειες αποδυνάμωσης των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως πρόσφατα στον Δήμο Αθηναίων που πήρε αρμοδιότητες από τον νέο δήμαρχο, προσθέτοντας ότι και στη Θεσσαλία υπάρχει ζήτημα αρμοδιοτήτων, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για οπισθοδρόμηση του ευρωπαϊκού δικαίου σύμφωνα με το οποίο οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται όσο πιο κοντά στον πολίτη.

Ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην απομάκρυνση των Ευρωπαίων και περισσότερο των Ελλήνων πολιτών από τον πρωτογενή τομέα και την αύξηση των ηλικιών από 65 και άνω που παραμένουν στο χωράφι. Οι αλλαγές της ΚΑΠ, είπε, δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη χώρα μας γιατί δεν διαθέτουμε μεγάλο κλήρο, το πρόβλημα είναι ότι χάθηκαν 600 εκατ. από τις επιδοτήσεις που είχε εξασφαλίσει η χώρα μας για το 2023 και επέκρινε την κυβέρνηση ότι με ευθύνη της κατέρρευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια αναβάθμιση του τρόπου που δίνονται οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα. Δεν υπάρχει καμιά στρατηγική για να αποτελέσει ο πρωτογενής τομέας μοντέλο ανάπτυξης και να υπάρξει προσέλκυση των νέων, υπογράμμισε, πράγμα που βλέπουμε και στον Έβρο και στη Θράκη. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε μία από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που αφορά την αναβάθμιση του δικτύου ΔΕΔΗΕ για να έχουν τη δυνατότητα μικροί γεωργοί και κτηνοτρόφοι να φτιάχνουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό που θα συνδέουν στο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ για να μηδενίζουν το κόστος ενέργειας. Αλλά η κυβέρνηση, πρόσθεσε, το κρατάει κλειστό προς όφελος 4-5 μεγάλων παραγωγών.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες αποτελεσματικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών πολιτικών, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει κουλτούρα διαβούλευσης και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι μικρή, ενώ επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία πρέπει να μειωθεί και να γίνει απλούστευση των διαδικασιών και εντός του ΕΚ γιατί υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις. Για την τουριστική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης πρότεινε την κατασκευή μαρίνας, δικτύων και βιώσιμων συνδέσεων. Ζήτησε επίσης η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι όχι μόνον φορείς υλοποίησης αλλά και συνδιαμορφωτές των προτεραιοτήτων σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο ερώτημα αν υπάρχει σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, απάντησε ότι υπάρχει πρόβλημα με την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και είπε ειδικότερα ότι υπάρχουν 1.442 αρμοδιότητες μεταξύ κράτους, περιφερειών και δήμων οι οποίες πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, κάτι για το οποίο γίνεται προσπάθεια.

Στην περιβαλλοντική διάσταση της περιφερειακής συνοχής επέμειναν τόσο ο κ. Φαραντούρης όσο και ο κ. Σπυρόπουλος. Ο πρώτος ζήτησε να διεκδικήσουμε στην ΕΕ ευνοϊκότερη αντιμετώπιση γιατί ως χώρα του Νότου είμαστε πιο ευάλωτοι στην κλιματκή κρίση. Το είδαμε, είπε, στη Δαδιά και στη Θεσσαλία. Ο κ. Σπυρόπουλος είπε ότι η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και η αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους και ζήτησε «να διαμορφωθεί εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής απ’ όλο το πολιτικό σύστημα».

Διαξιφισμός έγινε μεταξύ των ομιλητών για το μέλλον του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με τους Φαραντούρη και Σπυρόπουλο να τονίζουν ότι υποβαθμίζεται και τον Μιχάλη Αγγελόπουλο να μιλάει για αναβάθμιση. Πρέπει να βάλουμε και την εκπαιδευτική διάσταση, είπε ο κ. Φαραντούρης και την ανάγκη χρηματοδότησης και στελέχωσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Μιλάμε για υποβάθμιση και ουδόλως αναβάθμιση και όταν μιλάμε για περιφερειακή συνοχή να τα σκεφτόμαστε αυτά, τόνισε. Ο κ. Σπυρόπουλος, παλιός απόφοιτος, είπε ότι βλέπει 15 χρόνια μετά τα ίδια κτίρια, τις εστίες σε θλιβερή κατάσταση, τα εργαστήρια να έχουν μείνει μόνον στα σχέδια. «Η στρατηγική της κυβέρνησης δεν είναι η αναβάθμιση των περιφερειακών πανεπιστημίων που θα μπορούσαν να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης για την περιοχή» σχολίασε. Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να αναβαθμίσει το Δημοκρίτειο, ενώ για την αγροτική παραγωγή ανέφερε καλά παραδείγματα πιστοποιημένων και εξαγωγικών προϊόντων καθώς και την πρόοδο που θα σημάνει για τον πρωτογενή τομέα και για την πολιτική προστασία η χρήση της υψηλής τεχνολογίας.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του MEGA TV, Στέλλα Στυλιανού.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο