fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 25 Μαρτίου. Στις 3:00 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείχνουν 4:00.

- Χορηγούμενη-

Μία ώρα μπροστά θα μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου 2018, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 3:00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείχνουν 4:00.

Το καλό είναι ότι έτσι η μέρα θα μεγαλώσει αλλά… θα έχουμε μείον μία ώρα ύπνου ή ξενυχτιού.

Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (28/10/2018).

Η θερινή ώρα (αγγλικά: Daylight Saving Time, DST) έχει σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν συμμετέχουν.

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα!

Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση.

Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την Γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου έως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας την θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη, το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.

Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο, γίνεται πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 1:00 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στις 1:00 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν, σε σύγκριση, μικρή.

Η θερινή ώρα στον κόσμο

Με γαλάζιο χρώμα οι χώρες και περιοχές που ακολουθούν το σύστημα της θερινής ώρας στο βόρειο ημισφαίριο, με πορτοκαλί οι χώρες και περιοχές που ακολουθούν το σύστημα της θερινής ώρας στο νότιο ημισφαίριο, με ανοιχτό γκρι αυτές που το ακολουθούσαν παλιότερα αλλά δεν το εφαρμόζουν πλέον και με σκούρο γκρι αυτές που δεν το ακολούθησαν ποτέ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο