25.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Στον αέρα το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας, δραματική η πτώση στις εκτάσεις

Να φανερώσει τις προθέσεις του ο εξυγιαντής ζητούν οι παραγωγοί

- Χορηγούμενη-

Από τις επόμενες κινήσεις της κοινοπραξίας Innovation Brain και το πώς θα προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει μέλλον στην τευτλοκαλλιέργεια, που τείνει φέτος να εγκαταλειφθεί.

- Χορηγούμενη-1

Χαρακτηριστική είναι η μείωση που καταγράφεται στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, που άγγιξε το 80% μέσα σε μια χρονιά (12.970 στρέμματα φέτος έναντι 64.130 το 2017).

Παραδοσιακοί καλλιεργητές μάς ανέφεραν ότι δεν έβαλαν τεύτλα για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ενώ άπαντες ανέμεναν την επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου Lukas Fecker στο Πλατύ την Τετάρτη (σ.σ. 29/8). Θετικά εξελίσσεται η παραγωγή στα εναπομείναντα στρέμματα.

Δραματική πτώση στις εκτάσεις ελέω δυσχερειών και αβεβαιότητας

Νωπή είναι πάντως η περσινή ανάμνηση στους καλλιεργητές της Ορεστιάδας που, ενώ πλήρωσαν συλλεκτικά, δεν είχαν πού να παραδώσουν συγκομιδή αρκετών χιλιάδων τόνων που έμεινε σε στοίβες στις άκρες των χωραφιών.

Κατά τον παραγωγό από τον Έβρο, Πρόδρομο Προϊκάκη, η καλλιέργεια φέτος στην περιοχή μόλις και μετά βίας φτάνει τα 2.000 στρέμματα. «Στη Θεσσαλία μπήκαν φέτος μόνο 4.000 στρέμματα, δραματικά λιγότερα σε σχέση με τις περσινές εκτάσεις», μας είπε ο πρόεδρος τευτλοπαραγωγών Θεσσαλίας, Θόδωρος Δαλακούρας.

Και για τους παραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όμως, τα πράγματα δεν είναι καλά, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός Παύλος Μπογιαννίδης: «Είχαμε φτάσει τέλη Μαρτίου, ήμασταν απλήρωτοι και δεν υπήρχε κάποια επίσημη τοποθέτηση από την ΕΒΖ, ώστε να πάρουμε το «οk» και να ξεκινήσει η σπορά. Για την περσινή καμπάνια πληρωθήκαμε τελικά Μάιο – Ιούνιο και αυτό μετά από παρέμβαση της συνεταιριστικής τράπεζας Σερρών. Για πρώτη φορά φέτος, σπάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση από κάποιους λίγα στρέμματα στα τέλη Απριλίου για να μη χαθεί η καλλιέργεια.

Η συγκομιδή για φέτος δεν ξεκίνησε καν, υποθέτω ότι θα πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Γνωρίζουμε, πάντως, ότι τα εργοστάσια στη Σερβία έχουν πληρότητα σε παραγωγή». Ο ίδιος συμπλήρωσε στη συνέχεια, με προβληματισμό: «Τευτλοπαραγωγοί της Ημαθίας και των Σερρών, που τροφοδοτούν το εργοστάσιο του Πλατέος, έβαλαν φέτος από ανάγκη καλαμπόκι».

Τεύτλα: Ετοιμάζονται για την έναρξη της καμπάνιας

Παράλληλα ξκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της καμπάνιας στην ΕΒΖ και στον κάμπο ολοκληρώθηκαν τα ποτίσματα των τεύτλων, με τους παραγωγούς να αναμένουν το πράσινο φως της βιομηχανίας για να αρχίσουν τη συγκομιδή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη της καμπάνιας τοποθετείται περί τις 25 Σεπτεμβρίου, με την παραγωγή να συγκεντρώνεται στο εργοστάσιο της Λάρισας και από εκεί να μεταφέρεται με φορτηγά ή μέσω του ΟΣΕ στο Πλατύ.

Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, καθώς τα 4.300 στρέμματα, που καλλιεργούν οι 50 πιστοί τευτλοπαραγωγοί του Νομού Λάρισας, θεωρούνται μικρή ποσότητα. Ωστόσο, η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, καθώς ο καιρός και ιδιαίτερα οι τελευταίες βροχοπτώσεις ήταν ευεργετικές, ενώ ο ζαχαρικός τίτλος (pol) αναμένεται υψηλός. Η μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται περίπου στους 7-8 τόνους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τευτλοεξαγωγέων Θεσσαλίας, Θόδωρο Δαλακούρα, «μπορεί στις τάξεις των παραγωγών να επικρατεί μια ανησυχία αναφορικά με τις διοικητικές εξελίξεις της βιομηχανίας και την εξεύρεση νέου επενδυτή, ωστόσο οι περισσότεροι παρέμειναν στην καλλιέργεια, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις των στελεχών της ΕΒΖ ότι η παραγωγή θα απορροφηθεί κανονικά και θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τον τιμοκατάλογο».

- Χορηγούμενη-
πηγηypaithros.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στην Αλεξανδρούπολη!

Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει! Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με την ξεχωριστή καλλιτεχνική ποιότητα...

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ