fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου του Έβρου γνωστοποίησε ο Α. Δημοσχάκης στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

- Χορηγούμενη-

Γόνιμη και αποδοτική συνάντηση εργασίας κι ενημέρωσης πραγματοποίησε την Πέμπτη 21/1 ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α.Δημοσχάκης με τον ”νεοφώτιστο” Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, τους Υφυπουργούς Φ.Αραμπατζή & Δ.Οικονόμου και το αξιόλογο επιτελείο του.
Σε εποικοδομητικό κλίμα, ο βουλευτής έθεσε τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα του ακριτικού Έβρου και άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου, και αφορούν μεταξύ άλλων :

Την χρηματοδοτική στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων που συστήνονται από τα ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ του Έβρου και της Θράκης.
Την ολοκλήρωση του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου του Δήμου Σαμοθράκης.
Την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή του Πετάλου Πέπλου.
Την καταβολή των οικονομικών αποζημιώσεων συνολικά στους παραγωγούς-πωλητές των οπωροκηπευτικών & θερμοκηπίου προϊόντων.
Την διαχείριση συσκευασιών φυτοφαρμάκων που μολύνουν μεταξύ άλλων και την περιοχή του Δέλτα του Έβρου.
Τα προγράμματα αριθμητικής καταγραφής και ζημίας που προκαλούν οι μυοκάστορες κυρίως στην περιοχή του Δέλτα.
Την ένταξη των ΤΟΕΒ σε επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα.
Την διαφοροποίηση βαθμολόγησης κτηνοτρόφων στα Σχέδια Βελτίωσης.
Την ενίσχυση Αγροτών Ειδικού Καθεστώτος, καθώς και:
Tις αποζημιώσεις λόγω πανδημίας COVID-19: ολοκλήρωση διαδικασίας πληρωμής πωλητών λαϊκών αγορών (αγρότες-παραγωγοί), αποζημίωση βαμβακοπαραγωγών, ένταξη των θερμοκηπιακών μονάδων στα μέτρα στήριξης, αποζημιώσεις κτηνοτρόφων ανεξαρτήτως παραδοτέου γάλακτος & Κτηνοτρόφων αιγοπροβάτων για την μη δυνατότητα διάθεσης κρέατος την περίοδο του Πάσχα.

Τα ως άνω ζητήματα επιδόθηκαν υπό μορφή αναλυτικού ενημερωτικού σημειώματος στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Στην συνέχεια έθεσε το ζήτημα της ένταξης του έργου κατασκευής αρδευτικού δικτύου στην περιοχή του Πετάλου Πέπλου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ή στο Ταμείο Ανάκαμψης !
Επίσης αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα γενεών που αφορά την κατασκευή των Φραγμάτων στο Μ.Δέρειο & στην Μάνθεια, η αναγκαιότητα των οποίων ανεδείχθη μετά τις πρόσφατες καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
Επίσης έθεσε στην Υφυπουργό Φ.Αραμπατζή το ζήτημα της αλιείας εσωτερικών υδάτων (ποταμός Έβρος) και την δυνατότητα συνεκμετάλλευσης των τριών λιμνοθαλασσών του Δέλτα σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο, την Ιχθυόσκαλα και τυχόν ιδιώτες.
Τέλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα έκδοσης του αναμενόμενου ρυθμιστικού Π Δ για την περιοχή Δέλτα του Έβρου ποταμού, το οποίο θα ρυθμίζει ζητήματα χρήσης γης καθώς και διακίνησης, διαμονής του ανθρώπινου παράγοντα ( όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, κυνηγοί, επισκέπτες κ.ά), σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.
Η συνάντηση έκλεισε με την πρόσκληση του βουλευτή προς τον Υπουργό, να ξεκινήσει για λόγους συμβολισμού τις επισκέψεις του από τον Νομό Έβρου, προκειμένου να διαμορφώσει ίδια άποψη για την δυναμική του πρωτογενούς τομέα της περιοχής.
Ακολουθεί το αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα:

Αξιότιμε Υπουργέ,
Ενόψει της σημερινής (21/1) συνάντησης, σας ενημερώνω και με την παρούσα επιστολή για τα κάτωθι ζητήματα :

1.Χρηματοδοτική στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων που συστήνονται από τα ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ του Έβρου και της Θράκης
Με την υπ’ αριθμ. 2978/ 29-12-2020 κατάθεση Γραπτής Ερώτησης προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων, Ανάπτυξης-Επενδύσεων και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, επικαιροποίησα εκ νέου το ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων και της σύστασης αυτών από τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) & τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) του Ν. Έβρου.
Ο Νόμος 4513/2018 [ΦΕΚ Α΄9/23.01.2018] κατέστησε εφικτή την σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων, από φυσικά καθώς και από νομικά πρόσωπα, ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου.
Αποτελώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένα χρήσιμο εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα του Έβρου.
Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) & Οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα στον ακριτικό Έβρο, έχουν προβεί στη σύσταση ή βρίσκονται σε διαδικασία σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο ενεργειακό κόστος με το οποίο είναι επιφορτισμένοι.
Μάλιστα, σε αυτή υπογράμμισα ότι, μερικοί εξ αυτών οφείλουν δυσβάσταχτα ποσά στη Δ.Ε.Η., ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου διεκόπη η ηλεκτροδότηση με δυσάρεστες συνέπειες, έναν ορατό κίνδυνο που είχα αναδείξει σε έγκαιρο χρόνο μέσω Γραπτών Ερωτήσεων κι όχι μόνον.
Ζητώ, την πρόβλεψη προγραμμάτων χρηματοδότησης των συγκεκριμένων κοινοτήτων προκειμένου να μπορέσουν οι Οργανισμοί να ανταποκριθούν στην πραγματοποίηση της επένδυσης, είτε μέσω των Συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ε.Ε. είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

  1. Ολοκλήρωση του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου του Δήμου Σαμοθράκης.
    Ένα έργο στην περιοχή της Σαμοθράκης το οποίο ταλανίζεται από το 2012 είναι η Λιμνοδεξαμενή στην περιοχή Ξηροπόταμος στην Σαμοθράκη.
    Κατόπιν καταιγισμού κοινοβουλευτικών πιέσεων που άσκησα στην απελθούσα κυβέρνηση τελικώς στις 27/08/2018 προχώρησε επιτέλους η αναβίωση της διαλυθείσας σύμβασης του έργου.
    Μπήκε ξανά σε τροχιά υλοποίησης ένα σημαντικό έργο υποδομής για το Νησί, ένα έργο που αναμένεται να δώσει λύση στα προβλήματα υδροδότησης οικισμών αλλά και άρδευσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
    Επισημαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί το υποέργο που αφορά το δίκτυο άρδευσης της περιοχής και θα ήταν αδιανόητο να έχουμε το δίκτυο κατασκευασμένο και να μην υπάρχει δεξαμενή να το τροφοδοτήσει.
    Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων στο νησί της Σαμοθράκης το Σεπτέμβριο του 2017 προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές στην κοίτη του Ξηροποτάμου, που άλλαξαν άρδην το τοπίο όπου επρόκειτο να κατασκευαστούν τα έργα εντός της κοίτης του χειμάρρου (φράγμα υδροληψίας – αγωγός μεταφοράς νερού – δρόμος πρόσβασης).
    Μετά από αυτά, δόθηκε εντολή στον Ανάδοχο να συντάξει νέα μελέτη τροποποίησης της υπάρχουσας, που είχε συνταχθεί το 1997, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα του χειμάρρου.
    Το απαιτούμενο ποσό για την ολοκλήρωση του έργου επί πλέον των εγκεκριμένων με βάση την νέα τεχνική μελέτη, εκτιμάται σε 1.604.456,17€.
    Κρίνεται απολύτως αναγκαία η έγκριση της συμπληρωματικής πίστωσης από το Υπουργείο προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.
    Την σπουδαιότητα του εν λόγω έργου είχε αναγνωρίσει μάλιστα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του τον Οκτώβριο στον Έβρο και στη Σαμοθράκη.
    Στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στη Νήσο της Σαμοθράκης, με τη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων, φορέων και κατοίκων του τόπου, ο Πρωθυπουργός επί του ζητήματος είχε δηλώσει «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει και ένα έργο το οποίο είναι σημαντικό που είναι η λιμνοδεξαμενή στον Ξηροπόταμο, που είναι σημαντικό έργο που αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποδίδω μεγάλη σημασία στους υδάτινους πόρους και ειδικά σε έργα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την άρδευση. Είναι αμαρτία όταν σε ένα νησί -απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν λείπουν τα νερά- να τα αφήνουμε να φεύγουν και να τα χάνουμε και να μην τα έχουμε όταν τα χρειαζόμαστε».

3.Κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην περιοχή του Πετάλου Πέπλου
Πρόκειται για έργο ύψους 8,8 εκ. ευρώ, η μελέτη του οποίου είναι έτοιμη και πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να τεθεί προς υλοποίηση σε άμεσο χρόνο…
Είναι ιδιαιτέρως ώριμο και χρήσιμο για τον ακριτικό Νομό!
Διασφαλίζεται ιδιαίτερο οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία του Έβρου, όπου ο πρωτογενής τομέας συνιστά τον κύριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.
Επίσης διασφαλίζεται όφελος για το εγχώριο προϊόν και τη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.
Έχω ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο με την υπ’ αρ. 9920/23.9.2020 Γραπτή μου Ερώτηση την επίσπευση υλοποίησης του έργου μέσω της υπαγωγής αυτού στο γρήγορο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Πρόκειται για μία πρόταση η οποία αποσκοπεί στην… σύντμηση του χρόνου.
Παρόμοια έργα, αγροτικού χαρακτήρα, για τα οποία υποβλήθηκαν το 2016 οι σχετικές προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν και εν συνεχεία υπήχθησαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ δεν έχουν τεθεί ακόμα μέχρι σήμερα σε φάση υλοποίησης…
Η μελέτη του εν λόγω έργου βρίσκεται στον Δήμο Αλεξ/πολης ο οποίος μάλιστα δύναται να είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου εφόσον λάβει την αναγκαία χρηματοδότηση.
Σε ενημερωτική συνάντηση που είχα πραγματοποιήσει με τον τέως Υφυπουργό Αγρ.Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, έλαβα θετικά μηνύματα για την εξέλιξη του ζητήματος και πιθανή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναμένεται να υλοποιηθεί το εν λόγω έργο στο προσεχές διάστημα και να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης;

4.Καταβολή των οικονομικών αποζημιώσεων συνολικά στους παραγωγούς-πωλητές των οπωροκηπευτικών & θερμοκηπίου προϊόντων.
Μέσω σχετικής μου επιστολής (4/12/2020) είχα διαβιβάσει στην Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, την επιστολή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας & Θράκης, αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών-πωλητών των λαϊκών αγορών που διαθέτουν οπωροκηπευτικά υπαίθρια ή θερμοκηπίου προϊόντα.
Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν για τους παραγωγούς-πωλητές των εν λόγω προϊόντων, στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης λόγω της πανδημίας, δεν αφορούν στο σύνολο τους παραγωγούς ανά την Επικράτεια, αλλά σε μέρος αυτών.
Επικαιροποιώ εκ νέου το ζήτημα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην εν λόγω οικονομική στήριξη και οι αγρότες-παραγωγοί της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Έβρου, οι οποίοι διαθέτουν οπωροκηπευτικά υπαίθρια ή θερμοκηπίου προϊόντα.

5.Διαχείριση συσκευασιών φυτοφαρμάκων που μολύνουν μεταξύ άλλων και την περιοχή του Δέλτα του Έβρου
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ρύπανση στο Δέλτα του Έβρου κι όχι μόνον, από τον μεγάλο αριθμό συσκευασιών των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται…
Η εν λόγω ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής αλλά και την δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από το Υπουργείο ή από την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να καθοριστεί για παράδειγμα κάποια ανάδοχη εταιρεία πιστοποιημένη πιθανώς, η οποία θα είναι αρμόδια για την συλλογή αυτών και την επιτήρηση.
Μία τέτοια ενέργεια κρίνεται αναγκαία για την προάσπιση τόσο του περιβάλλοντος, της οικολογίας αλλά και της δημόσιας υγείας!

6.Προγράμματα αριθμητικής καταγραφής και ζημίας που προκαλούν οι μυοκάστορες κυρίως στην περιοχή του Δέλτα.
Έχει παρατηρηθεί η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των μυοκαστόρων στην περιοχή του Έβρου…
Αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού είναι να σημειώνονται καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και στις εκτάσεις των κατοίκων της περιοχής.
Είναι σημαντικό να καθοριστεί ένα πρόγραμμα πιθανώς με τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης προκειμένου να επιτευχθεί ο πληθυσμιακός έλεγχος αυτών.

7.Ένταξη των ΤΟΕΒ σε επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα
Είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) του Έβρου, να εντάσσονται σε αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα με όσο το δυνατόν καλύτερη επιδότηση.
Προκειμένου να μπορούν οι ίδιοι να προβαίνουν στην υλοποίηση επενδυτικών έργων όπως η αντικατάσταση δικτύων, έργα μικρής κλίμακας πχ. τα φωτοβολταϊκά.

8.Διαφοροποίηση βαθμολόγησης κτηνοτρόφων στα Σχέδια Βελτίωσης
Για την ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων στα Σχέδια Βελτίωση, απαιτείται η κατοχύρωση υψηλής βαθμολογίας η οποία επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων με την δήλωση συγκεκριμένου αριθμού χωραφιών.
Ωστόσο, σχεδόν κανένας κτηνοτρόφος του Νομού δεν κατάφερε να ενταχθεί στα τελευταία εν λόγω σχέδια, καθώς δεν μπόρεσε να φτάσει την προβλεπόμενη βαθμολογία.
Ζητείται λοιπόν η πρόβλεψη να υπάρξει διαφορετικό Σχέδιο Βελτίωσης για τους κτηνοτρόφους, από αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες…..

  1. Αγρότες Ειδικού Καθεστώτος
    Ένας μεγάλος αριθμός αγροτών στην περιοχή του Βορείου Έβρου και ειδικότερα στον Δήμο Ορεστιάδας, δεν κρατάνε βιβλία καθώς είναι μικροί αγρότες και υπάγονται στο «Ειδικό Καθεστώς».
    Πρόκειται για περίπου 1130 παραγωγούς εγγεγραμμένους στην Ένωση αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλοι τόσοι που δεν είναι γραμμένοι…
    Οι αγρότες αυτοί, εξαιρέθηκαν από την χορήγηση Επιστρεπτέας Προκαταβολής…
    Ωστόσο είναι σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη και για αυτή την κατηγορία αγροτών, οι οποίοι έχουν δεχτεί σημαντικό πλήγμα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
  2. Αποζημιώσεις λόγω πανδημίας COVID-19
    Τακτοποίηση εκκρεμών αποζημιώσεων στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης-ανακούφισης του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας:
    I. Ολοκλήρωση διαδικασίας πληρωμής πωλητών λαϊκών αγορών (αγρότες-παραγωγοί)
    II. Ένταξη των θερμοκηπιακών μονάδων όλης της χώρας στα μέτρα στήριξης.
    III. Αποζημίωση βαμβακοπαραγωγών
    IV. Αποζημίωση κτηνοτρόφων ανεξαρτήτως παραδοτέου γάλακτος
    V. Αποζημίωση Κτηνοτρόφων αιγοπροβάτων για την μη δυνατότητα διάθεσης κρέατος την περίοδο του Πάσχα.
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο