fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Τα έξι έφτασαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα – Σε ποιες περιοχές έχουν εμφανιστεί

- Χορηγούμενη-

Το 2024 έχουν ήδη επιβεβαιωθεί έξι κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα.

Όλα επιβεβαιώθηκαν το πρώτο 15θήμερο του Φεβρουαρίου και ήταν:

Στην Ελλάδα από το 2020 έως και το 2023 δεν επιβεβαιώθηκε κανένα κρούσμα ιλαράς.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα αυτά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα της φυλογενετικής ανάλυσης ώστε να προσδιορισθούν με ακρίβεια οι πύλες εισόδου του ιού που προκαλεί την ιλαρά στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει άλλα ύποπτα κρούσματα, αλλά η επιτήρηση συνεχίζεται. Την πραγματοποιεί το Εργαστήριο Αναφοράς Ιλαράς και Ερυθράς που βρίσκεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ και των Υγειονομικών Αρχών της χώρας.

«Η άνοδος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τις αρχές του έτους, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές της Δημόσιας Υγείας της χώρας μας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατρός-βιοπαθολόγος δρ Ε. Αγγελάκης, διευθυντής Ερευνών στο Παστέρ.

Ανησυχία για την Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 941 άνθρωποι νόσησαν από ιλαρά σε 41 κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειάς του το 2022. Το 2023, όμως, ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε ραγδαία.

Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023 ήταν 30πλάσιος έναντι του 2022: ξεπέρασε τις 30.000. Σχεδόν 21.000 εξ αυτών, χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τα κρούσματα είχαν καταγραφεί σε 40 από τα 53 κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού ΠΟΥ.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, οι ασθενείς με ιλαρά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ ξεπέρασαν τις 42.200.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καταγράφηκαν το 2023 συνολικώς 2.361 κρούσματα. Οι περισσότεροι ασθενείς με ιλαρά καταγράφηκαν στη Ρουμανία. Έφτασαν στους 1.755 ή 74,3% των συνολικών κρουσμάτων της ΕΕ.

Από πιο σοβαρό είναι το γεγονός πως τα κρούσματα στη Ρουμανία από Ιανουάριο 2023 έως και τις 6 Φεβρουαρίου 2024 έφτασαν τα 4.679. Έξι από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Ακόμα ένας ασθενής έχασε τη ζωή του στην Ιρλανδία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Επιπλέον, από τα κρούσματα του 2023 στην ΕΕ μόνο το 5,4% ήταν εισαγόμενα, δηλαδή προέρχονταν από χώρες εκτός ΕΕ.

Παγώνη: Οριακά στο 90% οι εμβολιασμοί

Ο ΠΟΥ τονίζει πως για να είναι μια χώρα ασφαλής από την ιλαρά και να αποφύγει τις εξάρσεις, πρέπει να είναι εμβολιασμένο το τουλάχιστον 95% των παιδιών. Η χώρα μας έχει φτάσει στο 89,9%, είπε χθες στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Όσες μητέρες δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις. Η μία δόση δεν σημαίνει ότι είσαι εμβολιασμένος, ότι έχεις κάλυψη. Μόνο όποιος έχει κάνει και τις 2 δόσεις είναι καλυμμένος εφ’ όρου ζωής», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Η ιλαρά είναι πολύ πιο μεταδοτική από τον Covid, γι’ αυτό και στο εξωτερικό είχαν τόσο πολλά κρούσματα. Είναι επικίνδυνη η ιλαρά, γιατί μπορεί να κάνει επιπλοκές, όπως πνευμονία και εγκεφαλίτιδα».

Το εμβόλιο για την ιλαρά εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας το 1981 με μία δόση. Από το 1999 χορηγούνται δύο δόσεις. Η αποτελεσματικότητά του είναι υψηλή. Φθάνει στο 93% μετά από την πρώτη δόση και στο 97% μετά και την δεύτερη, στο πρώτο και πέμπτο έτος ηλικίας αντίστοιχα. Η διάρκεια της ανοσίας είναι ισόβια.

Στις πληθυσμιακές ομάδες με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο νοσήσεως από ιλαρά συμπεριλαμβάνονται:

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
Εκπαιδευτικοί
Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό
Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή
Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συνιστάται όταν τα επίπεδα των κυττάρων CD4 είναι 200/μL ή υψηλότερα)

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο