27.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες στην ΠΕ Έβρου

- Χορηγούμενη-

Άμεση αποζημίωση στο 100%, διαγραφή οφειλών και πάγωμα χρεών, αλλά και γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Τόνισε ότι για μία ακόμα φορά η περιοχή του Έβρου πλημμύρισε. Πρόσθεσε πως αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θέλει να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, ανέφερε στην απάντησή του ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, για το θέμα των οφειλών είπε ότι είναι θέμα των δήμων.

Για την αντιπλημμυρική θωράκιση δεν είπε κάτι συγκεκριμένο, αλλά μίλησε γενικά για χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από διάφορα προγράμματα για έργα.

Όταν πρόκειται να εξυπηρετηθεί το ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τότε όλα τα έργα γίνονται αμέσως, σχολίασε ο Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά η συζήτηση:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙH΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ OΒ΄

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Συνεχίζουμε με την τρίτη με αριθμό 349/25-1-2021 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γιάννη Δελή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα: «Προβλήματα από πλημμύρα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου».

Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Στυλιανός Πέτσας.

Τον λόγο έχει ο κ. Δελής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Η Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου, που τα τελευταία χρόνια είναι πια σχεδόν συνώνυμη με τις πλημμύρες, πλημμύρισε για μια ακόμη φορά, κύριε Υπουργέ. Μια δυνατή και παρατεταμένη βροχή στις 12 του Γενάρη ήταν αρκετή, ώστε να φανερώσει για πολλοστή φορά την ανεπάρκεια ή και την ανυπαρξία σε κάποιες περιπτώσεις των υποδομών στην περιοχή του Έβρου και να προκαλέσει, βέβαια, τεράστιες καταστροφές.

Στους Δήμους Σουφλίου, του Διδυμοτείχου, της Ορεστιάδας, της Αλεξανδρούπολης μετρούν πάρα πολλές ζημιές στα σπίτια, όπως στον Απαλό και τη Μαΐστρο. Μετρούν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, σε θερμοκήπια, σε ζωικό κεφάλαιο και σε υποδομές -στάβλους, αποθήκες αντλιοστάσια, μηχανολογικό εξοπλισμό- ενώ καταστράφηκαν και γέφυρες και δρόμοι, όπως αυτός ο δρόμος που συνδέει το χωριό Μεταξάδες με τα διπλανά χωριά Πολιά και Αβδέλλα.

Συνολικά, στον Έβρο υπολογίζονται ότι πλημμύρισαν εικοσιένα χιλιάδες στρέμματα με χειμερινά σιτηρά, δεκαπέντε χιλιάδες στρέμματα μηδικής, εκατόν πενήντα στρέμματα με χειμερινά κηπευτικά, διακόσιες πενήντα και πλέον κυψέλες με μελίσσια, ενώ είχαμε ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα.

Εκατό σπίτια περίπου, κύριε Υπουργέ, είναι ακατάλληλα και ακόμη, βέβαια, περισσότερες οικοσκευές καταστράφηκαν.

Το συμπέρασμα νομίζουμε ότι βγαίνει από μόνο του: Και η σημερινή, η δική σας Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζει το ίδιο βιολί, όπως οι προηγούμενες, αφού ούτε αυτή διαθέτει εκείνα τα κονδύλια που απαιτούνται, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα και επείγοντα, όπως δείχνουν πια τα πράγματα, έργα μιας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στον Έβρο, εγώ θα έλεγα και σε όλη τη χώρα.

Ευθύνες, όμως, υπάρχουν -ξέρετε- και στις τοπικές διοικήσεις της Περιφέρειας και των δήμων, που, με εξαίρεση κάποιες χαμηλόφωνες γκρίνιες, δεν διεκδικούν αυτά τα απαραίτητα κονδύλια και αποδέχονται και αυτοί, δυστυχώς, στην πράξη την υποστελέχωση και τον υποεξοπλισμό των υπηρεσιών τους, με τα γνωστά βέβαια καταστροφικά αποτελέσματα για τους κατοίκους της περιοχής.

Σας ρωτάμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, με βάση τα παραπάνω, τι θα κάνετε, ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα συνεργεία δεν επαρκούν για αυτό. Να γίνει αποζημίωση στο 100%, όμως, της ζημιάς και έγκαιρα. Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές και για τους πληγέντες και μέχρι να αποκατασταθεί το εισόδημά τους να παγώσουν, βέβαια, τα χρέη τους σε εφορία, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε τράπεζες, σε δήμο, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να απαλλαγούν από φόρους και εισφορές, όπως είναι τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και τα δημοτικά τέλη, ενώ δεν πρέπει να υπάρχει ούτε η σκέψη καν για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε τέτοιους ανθρώπους.

Βεβαίως, να γίνει επιτέλους η ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής τους και να δώσετε χρήματα. Αυτό σας ρωτάμε: Θα δώσετε χρήματα κάποια στιγμή για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων για τον Έβρο; Τέτοια έργα είναι και πρέπει να γίνουν -θα αναφερθώ περισσότερο στη δευτερολογία μου- τα φράγματα στο Δέρειο και τη Μάνθεια. Αναμένουμε τις απαντήσεις σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς, κύριε Δελή.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ και για την ερώτηση, που μου δίνει την ευκαιρία να πω δυο λόγια για τις πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο.

Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η άμεση αντίδραση, ώστε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Θέλω να συγχαρώ δημόσια τους δύο αστυνομικούς που στον Δήμο Σουφλίου υπερέβαλαν εαυτόν, προκειμένου να σώσουν συνανθρώπους μας που εκείνη τη στιγμή κινδύνευαν.

Πέρα από αυτό, από την πρώτη στιγμή είχα επικοινωνία με όλους τους δημάρχους της περιοχής, με τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτροβιτς. Ζήτησα από την πρώτη στιγμή να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν τα σχετικά τεχνικά δελτία, προκειμένου να προχωρήσουμε στην άμεση συνδρομή για την αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής.

Μέχρι σήμερα δεν εκκρεμούν στην υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τέτοια τεχνικά δελτία και τέτοια αιτήματα, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Όπως ξέρετε, έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, επομένως υπάρχει το περιθώριο για να υποβάλλουν αυτά τα αιτήματά τους. Φυσικά, αυτά τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν, γιατί έχουμε δείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις επεμβαίνουμε άμεσα και όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα αιτήματα, τα ικανοποιούμε με τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, γνωρίζετε ότι με απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων μπορεί να απαλλαγούν από τα τέλη οι πληγέντες για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει το πρόβλημα και δεν μπορούν να παρασχεθούν οι σχετικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά στην ευρύτερη τοποθέτησή σας για το τι κάνει η Κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό, θα σας πω τρία σημεία, κύριε Βουλευτά.

Πρώτον, όσον αφορά τους ΚΑΠ, από τους αυτοτελείς πόρους του 2021 στον Νομό Έβρου θα υπάρξει κατανομή 3.237.300 ευρώ για την κάλυψη επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκτέλεση έργων. Αυτό θα συμπληρωθεί και από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II με χρηματοδότηση για τους δήμους του Έβρου 2.722.900 ευρώ. Πάνω σε αυτές τις δύο πρωτοβουλίες έρχεται και το Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ένα Πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε διάφορες θεματικές ενότητες κάνει παρεμβάσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα πολύ σημαντικά, προκειμένου να αλλάξει όψη η τοπική αυτοδιοίκηση, να βελτιωθεί η εικόνα στην τοπική κοινωνία, προς όφελος φυσικά της καθημερινότητας των πολιτών. Εδώ έχουμε έργα από την ύδρευση και την αποχέτευση μέχρι την αγροτική οδοποιία και ακόμα θέματα που αφορούν από το πιο πράσινο αποτύπωμα, ας το πω έτσι, μέσω της ανακύκλωσης μέχρι την ψηφιοποίηση των δήμων μας.

Επομένως, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, τουλάχιστον στα πολλά χρόνια της κρίσης, έχουμε δύο προγράμματα, το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και το ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να τονωθεί πραγματικά η τοπική αυτοδιοίκηση και να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτά κάνει η Κυβέρνηση. Θα είναι συνεχώς δίπλα στους δήμους και στις περιφέρειες, επαναλαμβάνω, προς όφελος του πολίτη.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Τον λόγο έχει ο κ. Δελής για τη δευτερολογία του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή. Πώς, άλλωστε, να ολοκληρωθεί αυτή, όταν δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να υλοποιήσει αυτή την καταγραφή; Σας το ζητούν και οι δήμαρχοι. Είναι ζήτημα καθαρά έλλειψης προσωπικού.

Πάντως οι απαντήσεις σας, κύριε Υπουργέ, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες και εγώ θα πρόσθετα και χιλιοειπωμένες και από τους προηγούμενους, τους προκατόχους σας. Κάθε φορά, ξέρετε, μετά από τέτοιες καταστροφές τα λόγια είναι πολλά και μεγάλα, τα έργα όμως όχι. Και έτσι συνήθως επιλέγονται οι μεν αποζημιώσεις -οι όποιες αποζημιώνεις, οι μικρές, οι ελάχιστες- να δίνονται μετά από μήνες πολλούς, ενώ επιλέγονται και ορισμένες αποσπασματικές και προσωρινές λύσεις εδώ και εκεί, μπαλώματα δηλαδή, αντί για ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο, συνεκτικό, συνολικό σχέδιο για αντιπλημμυρικά έργα.

Οι χρηματοδοτήσεις στις οποίες αναφερθήκατε για τέτοιες εμβαλωματικές λύσεις προορίζονται, αλλά αυτό δεν θα αντιμετωπίσει την αιτία των προβλημάτων. Αυτά τα έργα, που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, δεν αποδίδουν και τόσο πολύ μεγάλα κέρδη στους κατασκευαστικούς ομίλους. Αφήστε που δεν γεννάνε και συνεχόμενα κέρδη, όπως τα διόδια, οπότε πάνε πίσω στις προτεραιότητες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, όμως, αυτών των υποδομών -και θέλω να σταθώ εδώ λιγάκι- είναι τα πολύ σημαντικά φράγματα του Δερείου και της Μάνθειας. Το φράγμα του Δερείου συζητιέται από τη δεκαετία του 1960. «Ήμουνα νιος και γέρασα», που λέμε, και ακόμα να γίνει.

Η κατασκευή τους, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, όπως αυτή του Δερείου, θα μπορούσε να διασφαλίσει με επάρκεια την αντιπλημμυρική προστασία της ορεινής ζώνης της περιοχής, καθώς και όλης της κοιλάδας του Ερυθροπόταμου, του ποταμού που καταλήγει δίπλα από το Διδυμότειχο στον Έβρο.

Και το δεύτερο φράγμα της Μάνθειας θα μπορούσε να προστατεύει την περιοχή των Φερών, της Ιτέας και του Πόρου, του χωριού Πόρου που εκκενώθηκε τώρα με τις πλημμύρες γιατί υπήρξε κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή των ανθρώπων.

Θα μπορούσαν αυτά τα δύο φράγματα να εξασφαλίζουν την ύδρευση, την άρδευση, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μελέτες για τα έργα αυτά ωριμάζουν. Ωριμάζουν, όμως, πολύ αργά. Δεκαετίες ολόκληρες ωριμάζουν και τα φράγματα, βέβαια, μένουν στα χαρτιά, ενώ υπήρξαν και κάποιοι πανηγυρισμοί, δυστυχώς, όπως του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, γιατί -λέει- ξεκινούσε το έργο κατασκευής του φράγματος του Δερείου. Το μόνο που προκάλεσαν, βέβαια, αυτοί οι πανηγυρισμοί ήταν την οργή των κατοίκων.

Ακούστε τώρα. Η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών -όχι του δικού σας- σε ερώτηση μας, ερώτηση του ΚΚΕ, μας απαντά από τότε, από το 2016, ότι την επόμενη -λέει- πενταετία θα ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτών των φραγμάτων του Δερείου και της Μάνθειας. Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε. Έγινε κάτι; Εκτός από το κράτος, συνέχεια έχει, όπως φαίνεται, και η κοροϊδία του, όταν πρόκειται, βέβαια, για τις ανάγκες του λαού.

Αυτά, όμως, που είπατε εδώ, κύριε Υπουργέ, αυτά που λέτε και εσείς και οι αρμόδιοι Υπουργοί όλων των Κυβερνήσεων να πάτε να τα πείτε τώρα στις έντεκα οικογένειες της Λυκόφης, που είδαν τα νοικοκυριά τους να χάνονται στις λάσπες, στους βιοπαλαιστές που βλέπουν τα μικρά θερμοκήπιά τους στην Κορνοφωλιά να πλημμυρίζουν κάθε λίγο και λιγάκι επειδή έτυχε τα χωράφια τους να βρίσκονται ανάμεσα στον κάθετο άξονα και στον παλιό δρόμο και έτσι πλημμυρίζουν συνέχεια. Να πάτε να τα πείτε στους αγρότες των χωριών του Διδυμοτείχου, της Ορεστιάδος και του Σουφλίου, που είδαν ξανά και ξανά τα χωράφια τους να πλημμυρίζουν, στους κατοίκους των Λουτρών, δέκα χιλιόμετρα μόλις έξω από την Αλεξανδρούπολη, που είδαν το χωριό τους να κόβεται στη μέση, αφού έπεσε η σιδερένια γέφυρα που το ένωνε και δεν έχουν ούτε νερό για να πιούν. Να πάτε να τα πείτε στους γονείς του 7ου νηπιαγωγείου της Ορεστιάδας, που είναι χτισμένο πάνω σε ρέμα παρακαλώ. Να πάτε να τα πείτε στα χωριά του ορεινού Έβρου με το άθλιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, χωριά όπου ζει κυρίως η μειονότητα.

Μόνο που εκεί, όπως ξέρετε, κύριε Υπουργέ, δεν μπορείτε πια να πάτε, γιατί είναι αποκλεισμένα από τις 12 του Γενάρη, αφού η μόνη γέφυρα που τα συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο στο Δέρειο καταστράφηκε.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το προχθεσινό χιόνι για να αποτελειώσει το κακό. Εκείνα τα αποκλεισμένα χωριά, λοιπόν, από τις βροχές έμειναν πια και χωρίς ρεύμα, άρα και πολλοί χωρίς θέρμανση, μέσα στον άγριο χειμώνα που επικρατεί εκεί, χωρίς νερό, γιατί ούτε τα αντλιοστάσια λειτουργούν. Και μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους στην ηλικία. Αρκετοί, μάλιστα, από αυτούς είναι και κατάκοιτοι, στον Κόρυμβο, στο Μαυροκκλήσι, στο Δέρειο, σε πάρα πολλά χωριά.

Το δίκτυο -βλέπετε- της ΔΕΗ είναι τόσο απαρχαιωμένο, ειδικά στην περιοχή του Σουφλίου, που με το παραμικρό καταρρέει. Τα λέει αυτά και ο Δήμαρχος του Σουφλίου σε μια δημόσια επιστολή του.

Αυτά τα τραγικά και επικίνδυνα συμβαίνουν όταν πρόκειται για τις υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός. Όταν, όμως, πρόκειται να υλοποιήσετε τα αμερικανο-νατοϊκά σχέδια στην περιοχή του Έβρου, τότε όλα τα έργα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γίνονται στο πιτς φιτίλι για να εξυπηρετηθούν τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, που μετατρέπουν την Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο πολέμου και, άρα, σε πιθανό στόχο απαντητικών πληγμάτων.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες σας και οι δικές σας και των προηγούμενων και νομίζουμε ότι ήρθε πια η ώρα να μιλήσει ο λαός του Έβρου και να διεκδικήσει αγωνιστικά τα δικαιώματά του.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν διεκδικεί το ΚΚΕ ούτε έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δεν είπαμε αυτό.

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Θεομηνίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Όταν υπάρχουν καταστροφές, κρίνεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και, φυσικά, της εκάστοτε Κυβέρνησης από την ταχύτητα αντίδρασης και από την πληρότητα στον σχεδιασμό και στην αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και εμείς.

Και αν με ρωτάτε και λέτε ότι κάνουμε τα ίδια με τους προηγούμενους, νομίζω ότι αυτή η αναφορά που κάνατε για το 2016, αναφερόταν σε άλλη Κυβέρνηση.

Εγώ θα σας πω τι έγινε πέρσι. Διατέθηκαν 104 εκατομμύρια από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις φυσικές καταστροφές. Μόνο τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2021 διατέθηκαν 7 εκατομμύρια.

Είμαστε δίπλα και όταν έχουμε -επαναλαμβάνω- τεκμηριωμένο φάκελο με όλο το υποστηρικτικό υλικό και τεχνικά δελτία, ανταποκρινόμαστε και είμαστε δίπλα. Όταν δεν έχουμε, θα περιμένουμε να μας υποβληθεί.

Σας είπα για τη συγκεκριμένη περίπτωση του Έβρου ότι δεν εκκρεμεί κάτι. Όταν θα έρθει, θα αντιμετωπιστεί, όπως ξέρουν και οι Δήμαρχοι -έχω μιλήσει με τους ίδιους προσωπικά- και ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Περιφερειάρχης.

Όσον αφορά τα άλλα θέματα που είπατε, υπήρχαν προγράμματα σαν το  «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και σαν το «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» τα προηγούμενα χρόνια;

Σας είπα πριν για ένα μέγεθος 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σωρευτικά από αυτά τα δύο προγράμματα. Συγκρίνετε, σας παρακαλώ, με τις χρηματοδοτήσεις που υπήρχαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως στη δεκαετία της κρίσης. Θα δείτε ότι πάμε να κάνουμε πραγματικά μια τομή αναπτυξιακή και μακάρι να πετύχουμε. Το στοίχημα είναι κοινό. Είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα η Κυβέρνηση, οι περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, οι δήμοι για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη και αυτό θα κάνουμε.

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, προφανώς και είναι ένα ευρύτερο θέμα κυβερνητικής πολιτικής και φυσικά όχι μόνο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Και για τα δύο ζητήματα αυτά που είπατε, για τα δύο φράγματα, υπάρχει συζήτηση μεγάλη από το παρελθόν. Αυτό που πρέπει να γίνει και αυτό που θα γίνει είναι σε έναν συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που αφορά όλη την επικράτεια, να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει με σχέδιο, όχι με λόγια του αέρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ