Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
38.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΑυτοδιοικησηΣύσκεψη για τη λειψυδρία – Μητσοτάκης: Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο...

Σύσκεψη για τη λειψυδρία – Μητσοτάκης: Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις – Όλα όσα αποφασίστηκαν

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου

Η λειψυδρία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα της εποχής, με επιπτώσεις που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σήμερα (23 Ιουλίου 2025) σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του, υπογράμμισε πως «το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό», προσθέτοντας πως αποτελεί πόρο ζωτικής σημασίας, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συντονισμένη δράση.

Επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη

Όπως σημειώθηκε, η ανάγκη για εθνικό σχεδιασμό αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική προτεραιότητα, που στοχεύει στην κάλυψη των σημερινών αναγκών αλλά και στην προετοιμασία της χώρας για τις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών. Τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη δείχνουν ξεκάθαρα τη σοβαρότητα του προβλήματος, το οποίο επιτείνεται από την κλιματική κρίση, ειδικά στις χώρες της Μεσογείου.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Ελλάδα κατατάσσεται στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, ενώ η στάθμη των φραγμάτων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, τα υδάτινα αποθέματα της Αττικής έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.

Ολιστική στρατηγική και αλλαγή μοντέλου διαχείρισης

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ριζική αναδιάρθρωση του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων, με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικότερου και αποδοτικότερου συστήματος, βασισμένου στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στην προσέλκυση επενδύσεων. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες και οι συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση.

Οι 5 βασικοί άξονες του εθνικού σχεδιασμού

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βασίζεται στους εξής άξονες:

  1. Το νερό ως δημόσιο αγαθό, όπως ορίζει το Σύνταγμα και η νομολογία του ΣτΕ.
  2. Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο το αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις.
  3. Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των απαραίτητων έργων, μικρών και μεγάλων.
  4. Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, μαζί με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
  5. Εφαρμογή νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών τρόπων παραγωγής νερού.

Οι παραπάνω άξονες θα εξειδικευτούν περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Πάνω από 1.200 έργα σε εξέλιξη

Στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδιασμού, περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Από αυτά, 1.090 αφορούν την ύδρευση και 237 την άρδευση, ενώ 278 έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων και πιο συντεταγμένης προσπάθειας είναι επιτακτική, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος.

Δείτε ΕΔΩ όλο το σχέδιο που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη.

230725lipsidria

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αξιωματικός του στρατού ο 38χρονος που συνελήφθη με ναρκωτικά στη Σαμοθράκη

Σε διαθεσιμότητα με απόφαση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια αξιωματικός του στρατού που συνελήφθη...

Ξεκίνησε η αποκατάσταση του παλιού κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης – Πιθανή αξιοποίηση ως χώρος στάθμευσης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του παλιού κολυμβητηρίου στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο τη...

Καύσωνας στον Έβρο: Υποχρεωτική παύση εξωτερικών εργασιών – Πρόστιμα και τηλεργασία για ευπαθείς ομάδες

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα, Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025, τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε...

«Thessaly–Evros Pass»: Υπογράφηκε η απόφαση

Ενεργοποιείται το πρόγραμμα Thessaly–Evros Pass για το 2025. Με απόφαση πέντε συναρμόδιων υπουργείων και...

Παρόμοια