fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Συμβουλές ώστε να μειώσετε το άγχος των παιδιών σας για το νέο σχολείο τους

- Χορηγούμενη-

Συμβουλές ώστε να μειώσετε το άγχος των παιδιών σας για το νέο σχολείο τους
Με την πρώτη ημέρα των σχολείων να πλησιάζει σιγά σιγά, είναι πιθανό τα παιδιά σας να αρχίσουν να προβληματίζονται για την επάνοδο στις σχολικές τάξεις, και πολύ περισσότερο αυτά που θα πάνε σε ένα νέο σχολείο αυτό το φθινόπωρο.

Η αλλαγή και η μετάβαση αυτή είναι αρκετά δύσκολη για πολλά παιδιά. Ο φόβος του αγνώστου και η αντιμετώπιση νέων καταστάσεων είναι αγχωτική. Θα με συμπαθήσει ο νέος μου δάσκαλος; Θα αντιμετωπίσω το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού; Θα μπορέσω να βρω την αίθουσά μου;

Παραμείνετε θετικοί και προσπαθήστε να περιορίσετε τις ανησυχίες του

Αν ανησυχείτε για την προσαρμογή του παιδιού σας στο νέο σχολικό περιβάλλον, το πιθανότερο είναι ότι η κόρη σας ή ο γιος σας θα αντιληφθούν τους ενδοιασμούς σας, πράγμα που θα ενισχύσει τους δικούς τους φόβους. Αντίθετα, υιοθετήστε μία θετική στάση για το σχολείο και την ικανότητα του παιδιού σας να προσαρμοστεί σε αυτό. Φυσικά, θα πρέπει να δείξετε κατανόηση στους φόβους τους και να ακούσετε με προσοχή τι έχουν να σας πουν. Μην απορρίπτεται τα συναισθήματά τους, αλλά προσπαθήστε να «κανονικοποιήσετε» την εμπειρία τους, εξηγώντας τους ότι τα συναισθήματα και οι φόβοι που νιώθουν είναι κοινοί σε όλα τα παιδιά.

Είναι φυσιολογικό κάποιος να αισθάνεται ανησυχία και φόβο όταν ξεκινάει σε ένα καινούριο σχολείο. Αν μάλιστα έχετε κάποια προσωπική ιστορία να μοιραστείτε σχετικά με το πως εσείς αντιμετωπίσατε τη μετάβασή σας σε ένα νέο σχολείο όταν ήσασταν παιδί, πέστε την στο παιδί σας.

Συζητήστε τους συγκεκριμένους φόβους που έχει και βρείτε λύσεις

Ρωτήστε το παιδί σας για λεπτομέρειες σχετικά με τους φόβους του. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά μπορεί να φοβούνται το να χαθούν μέσα στο νέο τους σχολείο και έτσι να μη μπορούν να βρουν την τάξη τους. Άλλα μπορεί να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν μία κοινόχρηστη τουαλέτα.

Αν τα παιδιά σας εκφραστούν με λεπτομέρεια για τους φόβους τους, μπορείτε να αναπτύξετε μία στρατηγική για το πως θα τα βοηθήσετε να τους ξεπεράσουν. Υπάρχει για παράδειγμα κάποιος χάρτης του σχολείου ή θα μπορούσε κάποιος να τα ξεναγήσει στους χώρους του ώστε να μην τους είναι ξένοι; Έχουν μήπως κάποιο γνωστό παιδί στο σχολείο που θα μπορούσε να τα βοηθήσει ή να τα συνοδεύσει; Ποιες τουαλέτες είναι οι πιο απόμερες και πιά στιγμή της μέρας έχουν λιγότερο κόσμο;

Πότε μην υποτιμάτε τους φόβους των παιδιών σας γιατί αυτοί αποπλέουν έναν πολύ σημαντικό θέμα στα τα ίδια. Ο φόβος του να κάνετε κάτι λάθος ή να δείξετε αδέξιος μπορεί να μην ενοχλεί εσάς, αλλά για ένα παιδί μπορεί να είναι παραλυτικός. Δείξτε πάντα συμπόνια και συζητήστε τις ανησυχίες τους. Εξηγήστε τους ότι πιστεύετε σε αυτά και στην ικανότητά τους να διαχειριστούν οτιδήποτε προκύψει, αλλά και ότι θα είστε πάντα διαθέσιμος για να τα βοηθήσετε και να τα υποστηρίξετε.

Εστιάστε σε προηγούμενες επιτυχίες και το θετικό της υπόθεσης

Βοηθήστε το παιδί σας να δει τις σημαντικές δυνατότητες που του προσφέρει το νέο σχολείο. Μπορεί εκεί να κάνει ένα νέο κολλητό φίλο ή φίλη ή να συμμετάσχει σε μία αθλητική ή άλλη ομάδα του σχολείου. Εξηγήστε ότι το να εστιάζουμε στα θετικά δημιουργεί θετικά συναισθήματα, ενώ το να εμμένουμε στα αρνητικά προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί λοιπόν να διαλέξει που θα στέψει την προσοχή του.

Επίσης, υπενθυμίστε του τις προηγούμενες επιτυχίες του όταν ξεκίνησε κάτι νέο, όπως όταν πήγε για πρώτη φορά κατασκήνωση. Το να υπενθυμίσετε στα παιδιά σας προηγούμενους φόβους τους και πως τους ξεπέρασαν με επιτυχία, όπως παραδείγματος χάρη το να μάθουν ποδήλατο, μπορεί να τους θυμίσει ότι έχουν αντιμετωπίσει φόβους τους στο παρελθόν και τους άφησαν πίσω τους. Το ουσιαστικό σε όλα αυτά είναι το ακόλουθο: ότι έχουν ότι είναι απαραίτητο για να διαχειριστούν την κατάσταση και ότι αυτές οι εμπειρίες δεν είναι ποτέ τόσο δύσκολες όσο μας φαίνεται αρχικά.

Προετοιμαστείτε και εξοικειωθείτε

Είναι φυσικό να θέλουμε να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο μίας νέας ή άγνωστης κατάστασης. Με το να σχεδιάσετε και να κάνετε πρόβες, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανά άγνωστες ή απρόσμενες εκβάσεις . Σκεφθείτε τι μπορείτε να κάνετε προκαταβολικά ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο της εμπειρίας του.

Εμπλέξτε τα στη διαδικασία αποφάσεων και τις προετοιμασίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάτε μαζί τους για να διαλέξετε ρούχα για την πρώτη μέρα και φτιάξτε ένα πρόγραμμα με το τι κολατσιό θα έχουν μαζί τους κάθε μέρα την πρώτη εβδομάδα. Πηγαίνετε μέχρι το σχολείο και περάστε λίγο χρόνο στο προαύλιο του. Κανονίστε μία συνάντηση (εάν αυτό είναι δυνατόν) με κάποιον από τους εκπαιδευτικούς τους πριν την πρώτη μέρα μαθημάτων. Καθορίστε από κοινού το πρωινό πρόγραμμα από το ξύπνημα μέχρι τη μετάβαση στο σχολείο και κάντε πρόβες μία εβδομάδα πριν απ’ αυτό. Κάθε μικρή προσπάθεια προετοιμασίας δίνει περαιτέρω σιγουριά και βοηθάει να νικηθεί ο φόβος των παιδιών.

Μιλήστε με το σχολείο

Δεν είστε μόνη σας στην προσπάθειά σας να κάνετε όσο το δυνατόν πιο επιτυχή τη μετάβαση του παιδιού σας στο νέο σχολικό περιβάλλον. Τα μέλη του σχολείου επίσης επιθυμούν την καλή ένταξη και αφομοίωση των νέων μαθητών στη σχολική κοινότητα. Αν σας προβληματίζει το άγχος του παιδιού σας σχετικά με τη μετάβασή του στο νέο σχολείο, ενημερώστε σχετικά έναν δάσκαλό ή το διευθυντή. Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού μπορούν να συμβάλλουν στην ομαλή ένταξη του παιδιού σας και στην εξοικείωση με το νέο περιβάλλον. Είναι ειδικοί σε αυτό που κάνουν και έτσι δε θα πρέπει να παραβλέπουμε τις δεξιότητές τους!

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Χ. Δερμεντζόπουλος: «Η καταψήφιση της ψήφου μομφής ως ευκαιρία ανάδειξης των...

Ως ευκαιρία να αναδειχθούν τα έργα του κυβερνώντος κόμματος και απόδειξη της συνεκτικότητας μεταξύ των μελών του στάθηκε η διαδικασία της ψήφου μομφής σύμφωνα με τον Βουλευτή Έβρου, Χρήστο Δερμεντζόπουλο.