fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Στην Βουλή η “Καταστροφή του Πάρκου Αναψυχής των Λουτρών, του Δήμου Αλεξανδρούπολης”

Η Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης και η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών

- Χορηγούμενη-

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 16/02/2021

Του:             Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:          Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Πλαίσιο κειμένου: Δήμου Αλεξανδρούπολης»

ΘΕΜΑ:         «Καταστροφή του Πάρκου Αναψυχής των Λουτρών (Τραϊανούπολης), του

Κύριε Υπουργέ,

Με θλίψη ενημερωθήκαμε ότι, ολοσχερώς καταστράφηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο το περιβόητο Πάρκο Αναψυχής των Λουτρών, του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Πλατανότοπος Λουτρών). Το εν λόγω βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Τραϊανούπολης, 16 χλμ Β.Α. της Αλεξανδρούπολης, πλησίον της πόλης που ίδρυσε ο αυτοκράτορας Τραϊανός και είναι φημισμένο για τα ιαματικά λουτρά του. Στον οικισμό Λουτρά σώζονται και ερείπια της αρχαίας Τραϊανούπολης. Πρόκειται για ένα χώρο αναψυχής, με αιωνόβια πλατάνια και πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά. Ο χώρος αυτός είναι πόλος έλξης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, του νοτίου Έβρου. Ιδιαίτερα, κάθε Πρωτομαγιά και κάθε Καθαρή Δευτέρα, ο άνω χώρος συγκέντρωνε το ενδιαφέρον του κοινού και αποτελούσε σημείο συνάντησης για πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να εντάξετε το ανωτέρω Πάρκο Αναψυχής των Λουτρών (Προφήτης Ηλίας), του Δήμου Αλεξανδρούπολης στα προς αρμόδια χρηματοδότηση δημόσια έργα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές εντός αυτού και να επανέλθει ο εν λόγω χώρος στην προηγούμενή του μορφή;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 4298/18-02-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (Κ.Υ.Α), η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, κατανεμήθηκε από τους Κ.Α.Π. έτους 2020, για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης ποσό, ύψους 1.310.310,00€, ενώ ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και στον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επίσης, στη βάση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ο Δήμος Αλεξανδρούπολης χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 1.067.300,00€, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι μέσω της ΣΑΕ 055 αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα του προγράμματος με τίτλο «Επιχορήγηση των Ο.Τ.Α. για “Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού της Χώρας”», προβλέπεται η χρηματοδότηση, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ενδιαφερόμενων οικείων Ο.Τ.Α. Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης αποδόθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 12018/17-02-2021 απόφαση ποσό, ύψους 500.000,00€, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από θεομηνίες.

Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έχει εκδώσει την υπ’ αριθμ. πρωτ. 14576/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ06 με τίτλο «Αστική Αναζωογόνηση» (Α.Δ.Α.: ΨΤΤΡ46ΜΤΛ6-ΦΨΨ). Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, δύναται να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην σχετική Πρόσκληση, για περιοχές εντός αστικού ιστού στο πλαίσιο των κατωτέρω Μέτρων:

  • –        Μέτρο IV: Παρεμβάσεις αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού, αποκατάστασης και επανάχρησης για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας
  • –        Μέτρο V: Δράσεις και παρεμβάσεις βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών περιοχών και του οικιστικού περιβάλλοντος.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ορεστιάδας

Προσκαλούνται τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας σε Ειδική Συνεδρίαση σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74...