fbpx
3.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Στη Βουλή φέρνει η Ν. Γκαρά το θέμα των 139 απολυμένων από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

- Χορηγούμενη-

Την ανάγκη για άμεση επαναφορά στην εργασία τους των 139 απολυμένων από την καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και λοιπών υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, φέρνει με Ερώτησή της στη Βουλή των Ελλήνων η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά επισημαίνει στην Ερώτησή της ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της απαξιώνει τη δημόσια περίθαλψη και οδηγεί στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) εις βάρος εργαζομένων, ιατρών, πολιτών και προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καθιερώσει τον θεσμό των ατομικών συμβάσεων (ΣΟΧ) στο ΕΣΥ και παρείχε εργασιακή αξιοπρέπεια για το προσωπικό των υποστηρικτικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Η επαναφορά των εργολάβων στα νοσοκομεία από τη ΝΔ είναι αδικαιολόγητη αφού αφ΄ ενός κοστίζει περισσότερα στο κράτος και αφ΄ ετέρου οδηγεί τις εργασιακές σχέσεις στις δημόσιες δομές υγείας σε πεδίο «εργασιακής γαλέρας» και σκληρής εκμετάλλευσης.

Η Βουλευτής τονίζει στη συνέχεια, ότι ειδικότερα για τον Νομό Έβρου η εγκληματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στη δημόσια υγεία έχει αποκορυφωθεί αναφέροντας σωρεία ζητημάτων: το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων άφησαν υγειονομικά έκθετο τον ακριτικό πληθυσμό, οι λίστες χειρουργείων στο ΠΓΝΑ φτάνουν σε αναμονή έως και τέσσερα χρόνια, υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος σε δημόσια δομή υγείας για να εξυπηρετήσει όλο τον Δήμο Αλεξανδρούπολης (πληθυσμός περίπου 65.000-απογραφή 2021), η εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, η έλλειψη φαρμάκων συνεχίζεται, οι προσλήψεις ιατρών σε δομές ΤΟΜΥ και η δημιουργία νέων ΤΟΜΥ που προβλέπονταν έχουν παγώσει.

Κλείνοντας η κα Γκαρά αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στη διάλυση της δημόσιας υγείας, αντί να διασφαλίζει την επιβίωση, ανασυγκρότηση και ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά, αναμόρφωση του μισθολογίου και αναλογικές αυξήσεις των μισθών του ιατρικού προσωπικού, αύξηση του αριθμού των Τοπικών Μονάδων, εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, βελτίωση των εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό των υποστηρικτικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία.

Τέλος, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να επαναφέρει άμεσα στην εργασία τους τους/τις 139 απολυμένους/ες από την καθαριότητα, σίτιση και λοιπών υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης συνάπτοντας ατομικές συμβάσεις εργασίας και εάν υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας στην ακριτική περιοχή του Νομού Έβρου που να διασφαλίζει την δημόσια δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Να επανέλθει στην εργασία του το προσωπικό των υποστηρικτικών υπηρεσιών του ΠΓΝΑ»

Η νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης και τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) εις βάρος εργαζομένων, ιατρών, πολιτών και προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά με την επαναφορά εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία. 139 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) με ειδική και χρόνια εμπειρία στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης, της σίτισης και του ιματισμού οι οποίοι/ες έχουν συνεισφέρει στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απολύθηκαν από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ).

Η επαναφορά στο ΕΣΥ των ιδιωτικών συνεργείων, δεν αιτιολογείται με κανένα τρόπο αφού αφενός κοστίζει περισσότερο στο κράτος και αφ΄ ετέρου μετατοπίζει τις εργασιακές σχέσεις στις δημόσιες δομές υγείας σε πεδίο «εργασιακής γαλέρας» και σκληρής εκμετάλλευσης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καθιερώσει τον θεσμό των ατομικών συμβάσεων (ΣΟΧ) στο ΕΣΥ και παρείχε εργασιακή αξιοπρέπεια για το προσωπικό των υποστηρικτικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέρει τα εργολαβικά συνεργεία, αδιαφορώντας για την τύχη των συμβασιούχων που θα απολυθούν και θα έρθουν αντιμέτωποι/ες με την ανεργία σε συνθήκες μάλιστα ακραίας ακρίβειας οι οποίες επικρατούν σε βασικά είδη διατροφής, ρεύμα και καύσιμα.

Ειδικότερα για τον Νομό Έβρου, η εγκληματική πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στη δημόσια υγεία έχει αποκορυφωθεί. Τα χρόνια της διακυβέρνησής της έχουν κλείσει τα περιφερειακά ιατρεία αφήνοντας υγειονομικά έκθετο τον ακριτικό πληθυσμό, οι λίστες χειρουργείων στο ΠΓΝΑ φτάνουν σε αναμονή έως και τέσσερα χρόνια, υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος σε δημόσια δομή υγείας για να εξυπηρετήσει όλο τον Δήμο Αλεξανδρούπολης (πληθυσμός περίπου 65.000-απογραφή 2021), η εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, η έλλειψη φαρμάκων συνεχίζεται, οι προσλήψεις ιατρών σε δομές ΤΟΜΥ και η δημιουργία νέων ΤΟΜΥ που προβλέπονταν έχουν παγώσει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να διασφαλίζει την επιβίωση, ανασυγκρότηση και ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά, αναμόρφωση του μισθολογίου και αναλογικές αυξήσεις των μισθών του ιατρικού προσωπικού, αύξηση του αριθμού των Τοπικών Μονάδων, εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, βελτίωση των εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό των υποστηρικτικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στη διάλυση της δημόσιας υγείας.

Επειδή, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα κ.ά., προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε κρίσιμες και απαιτητικές συνθήκες μέσα στην πανδημία, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επειδή, έχει αποδειχθεί πως το οικονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία.

Επειδή, η υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού στον Νομό Έβρου πλήττεται από κάθε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που αφορά στο ΕΣΥ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Προτίθεστε να επαναφέρετε άμεσα στην εργασία τους τους/τις 139 απολυμένους/ες από την καθαριότητα, σίτιση και λοιπών υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης συνάπτοντας ατομικές συμβάσεις εργασίας;

-Υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας στην ακριτική περιοχή του Νομού Έβρου που να διασφαλίζει την δημόσια δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Γκαρά Αναστασία

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο