Η σταθερότητα των ΟΤΑ στο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι γεγονός για άλλον ένα μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του μηνιαίου δελτίου της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτό εκδίδεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, οι ΟΤΑ παραμένουν σταθερά στην 3η θέση ως σύνολο νομικών προσώπων στο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους συγκεντρώνοντας ένα σύνολο 251 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια μικρή αύξηση της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Στην πορεία του 2025 αξίζει να σημειωθεί ότι έχει επιτευχθεί ένα “συμμάζεμα” των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ που έφτασαν τον Απρίλιο του 2025 τα 405 εκατ. ευρώ με απότομες αυξήσεις στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 93 εκατ. ευρώ (από τα 280 εκατ. ευρώ στα 373 εκατ. ευρώ του Μαρτίου).
Μάλιστα, σε σχέση με την αρχή του έτους τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια συνολική αύξηση της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.
Σταθερά στη δεύτερη θέση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως και τους προηγούμενους μήνες βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία με 651 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 28 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει ο ΕΟΠΥΥ που κατέγραψε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 305 εκατ. ευρώ, έναντι των 271 εκατ. ευρώ του Ιουλίου.
Την πρωτοκαθεδρία με αχανή διαφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές διατηρούν τα νοσοκομεία με 1,627 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 129 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στη μεγάλη εικόνα
Στο σύνολό τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονται στα 3,882 δισ. ευρώ από 3,541 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Η άυξηση παρουσιάζεται σε δύο επίπεδα, από τη μια στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων που αυξήθηκαν κατά 196 εκατ. ευρώ, και από την άλλη την άυξηση των οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης κατά 145 εκατ. ευρώ, μεγάλο μερίδιο των οποίων οφείλεται στα νοσοκομεία.
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που ανέρχονται σε 928 εκατ. ευρώ, αναλυονται σε 288 εκατ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες επιστροφές, ενώ τα 641 εκατ. ευρώ είναι μη ληξιπρόθεσμες. Οι εκκρεμείς επιστροφές άμεσων φόρων ανήλθαν σε 431 εκατ. ευρώ, από 221 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ οι αντίστοιχες επιστροφές έμμεσων φόρων αυξήθηκαν οριακά στα 392 εκατ. ευρώ από 389 εκατ. ευρώ.