fbpx
3.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Στο νοσοκομείο Καβάλας νοσηλεύεται ο εργαζόμενος

- Χορηγούμενη-

Στο Νοσοκομείο Καβάλας νοσηλεύεται ο 57χρονος εργαζόμενος σε εταιρεία της ΒΙΠΕ Ροδόπης, μετά από εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας στον «ΠτΘ», μετά το ατύχημα ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου χειρουργήθηκε, και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Καβάλας, μιας και το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε επαφή με τους συγγενείς του εργαζόμενου, πατέρα ενός παιδιού, ο οποίος εργάζεται πολλά χρόνια σε αυτή, ενώ ήδη το χώρο του ατυχήματος επισκέφτηκε και η επιθεώρηση εργασίας.

Συμπαράσταση από την ΕΝΙΔΥΚ

Την συμπαράσταση της στον εργαζόμενο, ζητώντας την ολόπλευρη στήριξη του εργαζομένου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής.

«Το συγκεκριμένο ατύχημα έρχεται σε συνέχεια πολλών εργατικών ατυχημάτων που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορους χώρους εργασίας τόσο πανελλαδικά, όσο και στη Ροδόπη. Αποδεικνύεται πως οι εργάτες γίνονται θύματα της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης μέτρων Υγιεινής και Ασφαλείας σε χώρους δουλειάς-καρμανιόλες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους» επισημαίνει η ΕΝΙΔΥΚ απαιτώντας αφενός «την άμεση διερεύνηση των αιτιών του εργατικού ατυχήματος» αφετέρου «την ολόπλευρη στήριξη του ίδιου του συναδέλφου, όπως και της οικογένειάς του, τόσο από την εργοδοσία, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

«Ειδικά αυτήν την περίοδο χρειάζεται αποφασιστικά να απαιτήσουμε μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας»

«Μην τολμήσει η εργοδοσία να το ρίξει στην “ατομική ευθύνη”» υπογραμμίζει η Ένωση και δοθείσης ευκαιρίας αναφέρεται στην ανάγκη ευρύτερης προστασίας μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς με βάση την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, εξηγώντας πως «όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερες είναι οι καταγγελίες εργαζομένων για πρωτοφανείς εργοδοτικές πιέσεις, για εργοδοτική ασυδοσία και για έλλειψη μέσων προστασίας».

«Ολημερίς και ολονυχτίς κυβέρνηση, εργοδότες και ΜΜΕ μιλάνε για την “ατομική ευθύνη” που έχουν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια μη εξάπλωσης του COVID-19» επισημαίνει για να αντιτείνει: «δεν μας λένε, όμως, για τις ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, με έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού κ.α. Δεν μας λένε για τις ευθύνες των εργοδοτών, οι οποίοι αρνούνται να δώσουν άδειες «ειδικού σκοπού» σε εργαζόμενους που τις δικαιούνται, όπως και άδειες για προληπτικούς λόγους. Δεν μας λένε για τα μέτρα υγιεινής που έχουν ευθύνη κράτος και εργοδοσία να εφαρμοστούν στους χώρους εργασίας για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία».

Σύμφωνα με την ΕΝΙΔΥΚ, «ειδικά αυτήν την περίοδο χρειάζεται αποφασιστικά να απαιτήσουμε μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των συναδέλφων, την επιβολή μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε εργοστάσιο και υπηρεσία, σε κάθε χώρο δουλειάς». Γι’ αυτό και η ΕΝΙΔΥΚ απαιτεί αφενός «αυστηροποίηση των ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας σε χώρους δουλειάς για την διασφάλιση όλων των προβλεπόμενων μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων» αφετέρου και ειδικά για την περίοδο της πανδημίας:

• Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων. Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: Α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. Β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
• Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε κάθε εργαζόμενο σε ατομικά μέτρα υγιεινής (απολυμαντικά σε κάθε χώρο, γάντια και μάσκες αρκετές για συχνή αλλαγή για κάθε εργαζόμενο).
• Συχνή απολύμανση των χώρων εργασίας (παραγωγή, γραφεία, χώροι διαλείμματος κλπ)

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο