Πέμπτη, 24 Ιουλίου, 2025
34.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΣκύλος στη θάλασσα: Τι ορίζει ο νόμος για την παρουσία τους στην...

Σκύλος στη θάλασσα: Τι ορίζει ο νόμος για την παρουσία τους στην παραλία;

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ένα από τα ζητήματα που απασχολεί πολλούς κηδεμόνες σκύλων, είναι αν επιτρέπεται η παρουσία του μικρού τους φίλου στις παραλίες, καθώς κι εάν έχει το δικαίωμα να βουτήξει στη θάλασσα.

Στον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021), το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα.

Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Τι ισχύει στις οργανωμένες παραλίες

Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Επιπλέον, με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 21, οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου πρέπει να φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας, ή ζώο θεραπείας, και να τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι συνοδοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Φλόγες σε αυλές σπιτιών – Απομακρύνονται κάτοικοι από την Αστυνομία

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (24/7)...

Αξιωματικός του στρατού ο 38χρονος που συνελήφθη με ναρκωτικά στη Σαμοθράκη

Σε διαθεσιμότητα με απόφαση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια αξιωματικός του στρατού που συνελήφθη...

Καταργείται η 1η Στρατιά: 45 συγχωνεύσεις στρατοπέδων ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας

Ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας το πρωί της Πέμπτης τη...

Νίκος Δένδιας: Τα πάνω-κάτω στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αυξήσεις μισθών

Σημαντικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, στις στρατιωτικές σχολές αλλά και στη στρατιωτική θητεία αναμένεται...

Παρόμοια

Ο Διοικητής του Δ΄ Σ.Σ. στο Διδυμότειχο

Τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παναγιώτη Καβιδόπουλο, υποδέχθηκε στο Επισκοπείο Διδυμοτείχου ο...