fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σημαντικά πορίσματα για την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου στο 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Πορίσματα για τις μεθόδους θωράκισης δημοσιογράφων από άδικες μηνύσεις, για τις απειλές της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, για τις προσδοκίες του δημοσιογραφικού κόσμου καθώς και για τους τρόπους κάλυψης μιας κρίσης εξήχθησαν στο πρόσφατο 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης, το οποίο έλαβε χώρα στο «Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο» της νήσου.

Κατά την εκκίνηση του συνεδρίου απηυθύναν χαιρετισμούς ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Νικόλαος Γαλατούμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, καθώς και ο Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου.

Τα διάφορα και πολυποίκιλα panels συντόνισαν και παρουσίασαν πληθώρα δημοσιογράφων, ρεπόρτερ και επαγγελματιών από το μιντιακό χώρο, ενώ «παρών» έδωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Maja Sever, η οποία παρατήρησε ότι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα έχει δεχτεί πολλαπλά πλήγματα, με την ασφάλεια (από βία αλλά και μηνύσεις) των Ελλήνων δημοσιογράφων εξαιρετικά «ισχνή». Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο Laurens Hueting, μέλος της ομάδας ταχείας ανταπόκρισης για την ελευθερία του τύπου του ομότιτλου Ευρωπαϊκού Κέντρου, ο οποίο χαρακτήρισε ως «τραγική» την κατάσταση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Για μεγάλο «χάσμα» ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη για την προάσπιση της ελευθερίας λόγου των δημοσιογράφων μίλησε και ο Γιώργος Χρηστίδης της Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, κάνοντας λόγο για έντονη αυτο-λογοκρισία.

Ο Χρήστος Μπόνης της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος σημείωσε ότι περισσότερες από 70 πράξεις αλόγιστης βίας κατά δημοσιογράφων έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με συχνή ενοχοποίηση των επαγγελματιών των media από αστυνομικούς.

Σε ανάλογο κλίμα, ο Κώστας Ζαφειρόπουλος του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας παρουσίασε τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας που καταδεικνύουν περισσότερες από 900 επιθέσεις κατά δημοσιογράφων από το 2020, με το 1/3 αυτών των περιστατικών να λαμβάνουν χώρα σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.

Μιλώντας για λεκτική και όχι φυσική βία, ο media expert Marc Gruber, σε έρευνα με 290 επαγγελματίες του μιντιακού χώρου κατέταξε την Ελλάδα τέταρτη στο χάρτη με το πλήθος των επεισοδίων λεκτικής βίας, παρόλο το μικρό του πληθυσμού της. Ειδικότερα, από το 2020 έως και τους πρώτους μήνες του 2022, η έρευνα κατέδειξε ότι το 70% των γυναικών δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν βιώσει κάποιο περιστατικό λεκτικής βίας, ενώ το 52% είχαν γίνει λήπτες απειλών. Ως λύση στο χρόνιο πρόβλημα, η έρευνα έθεσε τους εξής τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: αποτροπή, εκπαίδευση, προστασία.

«Με τον αντίκτυπο της αυθαιρεσίας και της φίμωσης ασχολούνται ολοένα και λιγότεροι δημοσιογράφοι και ολοένα και περισσότεροι επικοινωνιολόγοι» επεσήμανε η Δώρα Αυγέρη, δημοσιογράφος και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, να απαντά σε υψηλούς τόνους.

Για την «ολισθηρή» πλοήγηση των δημοσιογράφων μέσα σε μια «θάλασσα» μηνύσεων μίλησε και ο Θεόδωρος Χονδρόγιαννος του Reporters United, ο οποίος αφηγήθηκε τη δική του εμπειρία με την υπόθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη, o οποίος «κέρδισε» και το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο