Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου, 2026
14.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΣε πλήρη εφαρμογή από 16 Φεβρουαρίου το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» – Τι αλλάζει...

Σε πλήρη εφαρμογή από 16 Φεβρουαρίου το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» – Τι αλλάζει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από αύριο, Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος του «ΕΡΓΑΝΗ Ι». Το νέο σύστημα φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες στην αγορά εργασίας, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαφάνεια.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» απλοποιεί τις διαδικασίες για τις επιχειρήσεις, μειώνει το διοικητικό βάρος και ενισχύει την προστασία των εργαζομένων. Παράλληλα, η ενίσχυση της διαφάνειας στοχεύει στη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης αγοράς εργασίας.

Το νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα του gov.gr, ενσωματώνει τις προβλέψεις του νόμου 5053/2023 και υλοποιεί τις απλουστεύσεις που προβλέπει ο νόμος 5239/2025 «Δίκαιη Εργασία για Όλους». Η δοκιμαστική λειτουργία του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2025, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές δράσεις σε πόλεις της χώρας.

Οι βασικές αλλαγές

Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται:

  • Καθιέρωση ενός ενιαίου εντύπου για την πρόσληψη, αντί τεσσάρων που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
  • Κατάργηση του ετήσιου πίνακα προσωπικού (Ε4), καθώς τα στοιχεία τηρούνται πλέον ψηφιακά.
  • Κατάργηση επιμέρους εντύπων, όπως το Ε9 για τη μερική απασχόληση.
  • Ενιαία διαδικασία παρακολούθησης όλων των μορφών εργασιακών σχέσεων και των μεταβολών τους.
  • Καταγραφή των συνολικών ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης για εργαζόμενους με παράλληλη εργασία.
  • Διάθεση «Μηνιαίας Εργασιακής Κατάστασης» ανά σχέση εργασίας.

Παράλληλα, εισάγεται αναμορφωμένο περιβάλλον πλοήγησης, καθοδηγητικό σύστημα υποβολής δηλώσεων ανάλογα με τον τύπο απασχόλησης και δυνατότητα διαλειτουργικότητας με συστήματα μισθοδοσίας και διαχείρισης προσωπικού.

Ψηφιακή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο

Οι εργαζόμενοι αποκτούν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες μέσω του myErgani app και της πλατφόρμας myErgani.gov.gr, με δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για τα στοιχεία της σύμβασής τους, παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και αποδοχής ή απόρριψης ουσιωδών όρων εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» χρησιμοποιείται καθημερινά από περισσότερους από 380.000 χρήστες, ενώ σε ετήσια βάση οι ενεργοί χρήστες ανήλθαν το 2025 σε 5.500 στελέχη δημόσιας διοίκησης, 590.000 εργοδότες και 2.200.000 εργαζόμενους.

Σε ημερήσια βάση:

  • Καταγράφονται περίπου 30.000 μεταβολές απασχόλησης.
  • Υποβάλλονται περίπου 1.700.000 δηλώσεις έναρξης-λήξης απασχόλησης και κινήσεις Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
  • Καταχωρούνται περίπου 1.400.000 δηλώσεις οργάνωσης χρόνου εργασίας (ωράρια και υπερωρίες).
  • Υποβάλλονται 280.000 δηλώσεις αδειών.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, με τη μετάβαση στο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» το σύστημα μετατρέπεται από σύστημα καταγραφής γεγονότων σε ολοκληρωμένο μητρώο, ενισχύοντας την εποπτεία της αγοράς εργασίας και παρέχοντας επιπλέον εργαλεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.

Με την πλήρη λειτουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος, η ψηφιακή υποδομή της χώρας στον τομέα της εργασίας εισέρχεται σε νέα φάση, με έμφαση στη διαφάνεια, την ταχύτητα και την αξιοπιστία.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπητός ιερέας των Φερών π. Χρήστος Γέρμανλης

Βαρύ πένθος στις Φέρες προκαλεί η εκδημία του αγαπητού ιερέα π. Χρήστου Γέρμανλη, ενός...

Αλεξανδρούπολη: Τρεις νεαροί, ο ένας ανήλικος, συνελήφθησαν για τη δολοφονία 82χρονου

Στη σύλληψη τριών νεαρών ατόμων, εκ των οποίων ο ένας ανήλικος 15 ετών, προχώρησαν...

Αλεξανδρούπολη: Νέα τμήματα στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης – Δωρεάν προγράμματα για ενήλικες

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)...

Γιώργος Λιβάνης στις Φέρες για το Καρναβάλι – Συναυλία την Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία

Με μια μεγάλη συναυλία θα ολοκληρωθούν οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις στις Φέρες, καθώς ο...

Παρόμοια