fbpx
5.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

«Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για 3η χρονιά το ΓΕΛ Σουφλίου

- Χορηγούμενη-

Μεγάλη τιμή αποτέλεσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η διάκριση του ΓΕΛ Σουφλίου ως «Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», από το αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποιεί το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Είκοσι μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά 2022-23 που συμμετείχαν στο αντίστοιχο πρόγραμμα έζησαν μια μοναδική εμπειρία ως πρεσβευτές της Ελλάδας στην ημερίδα EUROSCOLA. Το πρόγραμμα αφορά σε προσομοίωση των συνεδριάσεων και της λήψης αποφάσεων από τους εκπροσώπους των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, είκοσι μαθητές/τριες Πρέσβεις Του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του σχολείου μας, συμμετείχαν στην ημερίδα Euroscola στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας, με θέμα: «Ασφαλές διαδίκτυο για μια πιο ισχυρή Ευρώπη: Η Δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυβερνοασφάλεια». Την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά της η πρόεδρος του ΕΚ κα Ρομπέρτα Μετσόλα τονίζοντας την ανάγκη οι νέοι να συμμετέχουν στις διαδικασίες, να διαμορφώνουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη, να παίρνουν θέση και να συμμετέχουν στις εκλογές αλλά και να παροτρύνουν και άλλους να το πράξουν. Στη συνέχεια, στο Κοινοβούλιο εισήλθε και συνομίλησε με τους περίπου 800 μαθητές/τριες από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μία εκ των Αντιπροέδρων του ΕΚ, η κα Dita Charanzová, η οποία υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου από το 2019 και ως ευρωβουλεύτρια από το 2014. Δέχθηκε ερωτήσεις που αφορούσαν τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τον πόλεμο στη Γάζα, την κλιματική αλλαγή, τον σκεπτικισμό των Ευρωπαίων πολιτών ως προς τη συμμετοχή τους στα κοινά αλλά και πιο προσωπικές ερωτήσεις όπως το αν αντιμετώπισε κάποιου είδους διάκριση στην καριέρα της ως γυναίκα σε ένα σχετικά ανδροκρατούμενο περιβάλλον αλλά και πώς διατηρεί την ισορροπία μεταξύ της εργασίας της και της οικογενειακής ζωής. Στη συνέχεια σε διαδικτυακή σύνδεση με την Αθήνα, η μαθητές/τριες συνομίλησαν και έθεσαν στις ερωτήσεις τους στην κα Δήμητρα Λιβέρη, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών , υπεύθυνη για θέματα ευαισθητοποίησης και παιδείας της ENISA (European Union Agency for Cybersecurity ). Στη συνέχεια το σύνολο των μαθητών/τριών συμμετείχαν σε προσομοίωση της εργασίας των ευρωβουλευτών, χωρίστηκαν σε ομάδες, κατέθεσαν προτάσεις και διαβουλεύτηκαν σχετικά με το θέμα της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ και στο τέλος, ψήφισαν, τις πιο αξιόλογες θέσεις. Η ημερίδα έκλεισε με την ανταλλαγή θέσεων και απόψεων σχετικά με την αναγκαιότητα συμμετοχής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του 2024 και την συζήτηση αναφορικά με τα πιο κρίσιμα διλήμματα στην Ευρώπη του σήμερα. Εκτός από τη πόλη του Στρασβούργου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν σύντομες περιηγήσεις στις στολισμένες πόλεις της Ευρώπης Χαϊδελβέργη, Μπάντεν-Μπάντεν και Στουτγάρδη.

Οι μαθητές/τριες απόλαυσαν αυτήν την τόσο ξεχωριστή εμπειρία, η οποία τους προσφέρθηκε σε ένα αυθεντικό και βιωματικό πλαίσιο, ως ανταμοιβή για την άριστη αξιολόγηση που επέτυχαν με δράσεις τους στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατά το περσινό σχολικό έτος. Η παρουσία τους υπήρξε άψογη σε κάθε πτυχή της διοργάνωσης. Συγχαρητήρια σε μαθητές και μαθήτριες- Πρέσβεις καθώς και στις καθηγήτριες Πρέσβεις, που συντονίζουν, καθοδηγούν και εμπνέουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να ανοίγουν τα φτερά του προς κάθε κατεύθυνση που τους δίνει νόημα, να μετρούν τις δυνάμεις τους και να διαμορφώνουν άποψη για τον κόσμο γύρω τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες της πόλης μας κο Μουχταρίδη Κωνσταντίνο για την προσφορά σε μεταξωτά φουλάρια και γραβάτες για τις μαθήτριες και τους μαθητές αντίστοιχα που κόσμησαν την περιβολή τους την ημέρα της εκδήλωσης καθώς και τον κο Γιώργο Τσιακίρη, που πρόσφερε δείγματα της τέχνης του μεταξιού που η αποστολή μας δώρισε στους υπεύθυνους της διοργάνωσης.

Η Διευθύντρια
Κακαλή Αθανασία ,ΠΕ03

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο