Ροδόπη: Ξεκίνησε η συλλογή καπνού – στην ποιότητα στοχεύουν οι παραγωγοί

Θετικά φαίνεται ότι εξελίσσεται η καλλιέργεια του καπνού σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, αφήνοντας πίσω την πικρή εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς. Ο καιρός, όμως, δεν «υπογράφει συμβόλαια» με τους παραγωγούς και μία δυνατή χαλαζόπτωση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας.

Στον τομέα της εμπορίας, ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών έχει προχωρήσει στη συμβολαιακή καλλιέργεια, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτόν και την πώληση της παραγωγής.

Το μεγάλο πρόβλημα της ίωσης του καπνού, που εμφανίστηκε πέρσι στη Θράκη, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων και την ποιοτική υποβάθμιση σε χιλιάδες στρέμματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης της ίωσης στις καλλιεργούμενες εκτάσεις καπνού, λόγω και των αυξημένων μέτρων προστασίας, δείχνει στην παρούσα περίοδο να ξεπερνιέται.

ΘΡΑΚΗ
Το βλέμμα στον καιρό

Καλό κλίμα επικρατεί στις τάξεις των καπνοπαραγωγών της Θράκης, καθώς η καλλιέργεια προχωράει ομαλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, ο οποίος εξηγεί στην «ΥΧ» ότι τόσο τα στελέχη του συνεταιρισμού όσο και των εταιρειών βρίσκονται στα χωράφια.

Η μεταφύτευση από τα σπορεία στα χωράφια έγινε σε ποσοστό 99% και εξελίχθηκε ομαλά, ενθαρρύνοντας τους Θρακιώτες καλλιεργητές του Μπασμά, που βρέθηκαν πέρυσι αντιμέτωποι με τη νεκρωτική ίωση του καπνού. Αποτέλεσμα αυτής ήταν η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 4.000 στρέμματα, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 53.000 στρέμματα.

Ο κ. Χουσεΐν αναφέρει ότι οι παραγωγοί επέλεξαν εταιρείες και τα συμβόλαια υπογράφτηκαν τον Μάιο, αλλά οι τιμές θα κλειδώσουν οριστικά ανάλογα με την ποιότητα. Ο ίδιος ελπίζει να βοηθήσει ο καιρός για να έχουν μια καλή παραγωγή και να ισοφαρίσουν τις περσινές απώλειες. «Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, που θα φανεί η ποιότητα, περιμένουμε». Με μέσο όρο τα 5,50 ευρώ, οι παραγωγοί θα είναι ικανοποιημένοι.