“ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης (video)

Ανοιχτή συνεδρίαση  με κυρίαρχο θέμα τη «Λήψη απόφασης σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων μετά την συμφωνία των Πρεσπών και πριν την κύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο» , πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης.

Στη συνεδρίαση είχαν  κληθεί για να συμμετάσχουν σε αυτήν και να καταθέσουν τις θέσεις τους στο πλαίσιο της λήψης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας, Δημήτρης Ρίζος, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν.

Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης,  (κανείς εκ των βουλευτών ωστόσο δε μπόρεσε να παραστεί )ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Έβρου, ΔημήτρηςΠέτροβιτς, ο Πρόεδρος του.

Επιμελητηρίου Έβρου,Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κ. Λουρίκας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ.

Στη συνεδρίαση που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, το λόγο πήρε πρώτος ο Δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος επανέλαβε για ακόμα μία φορά την άποψη του ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική υποχώρηση, και πως θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου ο ίδιος ο λαός να αποφασίσει για την κύρωση της.

Από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Άνθιμος, χαρακτήρισε τη συμφωνία ένα έγκλημα το οποίο σε τρεις πράξεις:  το πρώτο έγκλημα είναι η παραχώρηση της μακεδονικής γλώσσας στα Σκόπια, το δεύτερο η παραχώρηση της μακεδονικής ιθαγένειας και το τρίτο η παραχώρηση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο λαός θα πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθεί και να βγει στους δρόμους για τα πιο σοβαρά (όπως είπε) ζητήματα, όπως η οικονομική αφαίμαξη η οποία συντελείται τα τελευταία χρόνια.

Ενδιαφέρουσα και η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος συμφώνησε με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ακόμα και αν αυτό είναι άτυπο Εκτός του κου Πέτροβιτς, από το μικρόφωνο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης τοποθετήθηκαν επί της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ.

Ακολούθησαν οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, ενώ στο τέλος,  Το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ.