fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ψηφιοποιήθηκε η πλούσια λαογραφική συλλογή του Δ.Π.Θ.

Από το εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας

- Χορηγούμενη-

Το «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης προχώρησε στην ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του της «Λαογραφικής Συλλογής» του ΔΠΘ, ώστε αυτό να είναι διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή και στους ερευνητές της λαογραφίας, τόσο στη Θράκη, όσο και πανελληνίως.

Το υλικό της «Λαογραφικής Συλλογής» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο προέρχεται από τον ευρύτερο θρακικό χώρο, συγκεντρώθηκε συστηματικά κατά τη δεκαετία του 1980, με στόχο τη συλλογή πρωτίστως αντικειμένων από τους Σαρακατσάνους. Η συλλογή αποτελείται από υφαντά, κεντήματα (τσεβρέδες), μεμονωμένα γυναικεία και ανδρικά ενδύματα (πουκάμισα, μανικωτούς και αμάνικους επενδύτες, τσούκνες, ποδιές, κεφαλομάντιλα, ζώνες, κάλτσες, ποτούρια), έργα αργυροχοΐας (πόρπες, κλειδωτήρια), έργα ξυλογλυπτικής (ρόκες, αδράχτια, σφοντύλια, κασέλες, προσφορικές σφραγίδες, εικόνα), έργα μεταλλοτεχνίας (μεταλλικά εργαλεία και σκεύη), παραδοσιακά μουσικά όργανα (γκάιντα). Μεγάλο τμήμα της συλλογής κατέχουν οι σαρακατσάνικες ποδιές, οι «παναούλες», των οποίων η διακόσμηση σηματοδοτούσε τον ενδοοικογενειακό ρόλο, τη φυσική και κοινωνική ηλικία της Σαρακατσάνας, την περίσταση χρήσης.

Τμήμα της συλλογής αυτής, η οποία φυλάσσεται σε αποθήκη του κτηρίου διοίκησης του ΔΠΘ, στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, μπορεί να δει κανείς σε ειδικές προθήκες στο χώρο έξω από τα γραφεία του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων του ΔΠΘ, ενώ σχεδιάζεται η μόνιμη έκθεσή του σε ειδικό μουσειακό χώρο, ο οποίος έχει προβλεφθεί στο υπό ανέγερση κτήριο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.

Η ψηφιοποίηση και η τεκμηρίωση του υλικού έγινε από την δρ Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, διδάσκουσα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου έγινε με την τεχνική υποστήριξη του μέλους ΕΔΙΠ του Τμήματος δρ Κυριάκου Σγουρόπουλου, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Λαογραφίας και Προέδρου του Τμήματος κ. Μ. Γ. Βαρβούνη. Στο εγχείρημα εργάστηκαν φοιτητές του Τμήματος που εκπαιδεύθηκαν στο Εργαστήριο κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2017 και 2017-2018, στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης φοιτητών το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Για να δει κανείς το υλικό πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Τμήματος, και από το μενού στο «Έρευνα» → «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» → «Λαογραφικό Αρχείο» → «Λαογραφική Συλλογή», όπου έχει την επιλογή να δει το υλικό φωτογραφημένο με υπότιτλους (photo gallery) και την τεκμηρίωσή του (τεκμηρίωση) ξεχωριστά (πατήστε εδώ). Η ανάρτηση του συνόλου των αντικειμένων της συλλογής θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018.

 

- Χορηγούμενη-
πηγηxronos.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο