fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ψαράδες Σαμοθράκης: Ζητούν λύσεις για το κλειστό στόμιο του λιμενίσκου στα Θέρμα

- Χορηγούμενη-

Μπρος γκρεμός και πίσω… λιμάνι για τους 35 παράκτιους αλιείς της Σαμοθράκης, καθώς τα καιρικά φαινόμενα, και δη οι ισχυροί άνεμοι, καθορίζουν αν ο λιμένας στα Θέρμα θα είναι ανοιχτός ή όχι.

«Το λιμάνι άνοιξε τον Αύγουστο με ένα είδος εκσκαφέα που ανήκει σε ιδιώτη, αλλά η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έκλεισε ξανά την είσοδό του», περιγράφει ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Σαμοθράκης, Πέτρος Νομικός, με αφορμή το πρόσφατο κλείσιμό του από χώμα και φερτά υλικά.

«Ο λιμενίσκος στα Θέρμα είναι Αλιευτικό Καταφύγιο», εξηγεί από την πλευρά του ο Χρήστος Δούκας, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, που είναι και ο φορέας διαχείρισης του λιμενίσκου από το 2003. Ο ίδιος βρέθηκε πρόσφατα με εκπροσώπους της μελετητικής εταιρείας στο λιμάνι που άνοιξε προσωρινά, αναφέρει ο κ. Νομικός.

Τους πρότειναν να μεταφερθούν στην Καμαριώτισσα για να ψαρεύουν, αλλά η απόσταση των 7 ναυτικών μιλίων αυξάνει σημαντικά τα έξοδά τους, γιατί δεν έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο. «Πληρώνουμε στον ΟΛΑ για το σκάφος στο λιμάνι και για τον εξωτερικό χώρο που έχουμε τα εργαλεία», επισημαίνει.

Πετρέλαιο
Στα προβλήματα προστίθεται και η τιμή του καυσίμου. Με κόστος 60 λεπτά που είναι το αφορολόγητο, οι ψαράδες έχουν περιθώριο επιβίωσης, διαφορετικά τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα. «Εάν αγοράσουμε από το βενζινάδικο της Σαμοθράκης, κοστίζει 1,60 ευρώ μείον τον ΦΠΑ κατεβαίνει στο 1,30 ευρώ.

Στη συνέχεια, χρειάζεται να κάνουμε χαρτιά, να τα στείλουμε στο τελωνείο για να πάρουμε επιστροφή άλλα 40». Οι αλιείς στρέφονται στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος στην πρόσφατη παρουσία του στο νησί ενημερώθηκε ότι χρειάζεται άδεια, ώστε να μπορεί ο Σαμοθρακίτης πρατηριούχος να εφοδιαστεί με αφορολόγητο πετρέλαιο, καθώς διαθέτει δεξαμενές. Επομένως, μπορεί να φέρνει πετρέλαιο, να σφραγίζεται από τελώνη και ανάλογα με τα λίτρα που θα ζητούν οι αλιείς να το ξεσφραγίζει και να τους τροφοδοτούν.

Μελέτη
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, ο λιμενίσκος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’90 χωρίς τις αναγκαίες υποστηρικτικές μελέτες και σε μεγάλο βαθμό με αυθαίρετο τρόπο. «Την τελευταία δεκαετία, με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό λόγω θέσης και προσανατολισμού, υπάρχει θαλάσσια στερεομεταφορά από Ανατολάς, η οποία αρχικά “μπάζωσε” την παραλία δίπλα στον προσήνεμο μώλο και, στη συνέχεια, την είσοδο του λιμενίσκου». Τα τελευταία δύο χρόνια, ο δίαυλος κλείνει εντελώς και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες μέσα σε μία νύχτα.
Ο Οργανισμός κάθε χρόνο διαθέτει 25.000 ευρώ για να ανοίγει τον δίαυλο και να μπορεί ο λιμενίσκος να εξυπηρετεί τους χρήστες του, αλιείς και σκάφη αναψυχής, αλλά η λύση δεν μπορεί να είναι επιφανειακή.

Για την οριστική εξάλειψη του φαινομένου του «μπαζώματος» του διαύλου και του λιμενίσκου, το ΥΠΟΜΕΔΙ διενήργησε διαγωνισμό εκπόνησης της μελέτης «Αντιμετώπιση ακτομηχανικών προβλημάτων στο αλιευτικό καταφύγιο και την ευρύτερη περιοχή των Θέρμων Ν. Σαμοθράκης», με ανάδειξη του αναδόχου.

Ο κ. Δούκας προσθέτει ότι η αντιμετώπιση της στερεομεταφοράς με οριστικές λύσεις και η μετατροπή του λιμενίσκου και σε τουριστικό καταφύγιο «μπορούν να αναδείξουν την περιοχή σε ελκυστικό τουριστικό πόλο παγκόσμιας εμβέλειας», άποψη με την οποία συντάσσονται και οι αλιείς. «Θα δοθεί η δυνατότητα και σε πλοία της ακτοπλοΐας να προσεγγίσουν το νησί από τον λιμενίσκο των Θέρμων, με τα ευνόητα θετικά αποτελέσματα». Παράλληλα, τονίζει ότι απαιτείται η συνέργεια της αυτοδιοίκησης, του Οργανισμού και των φορέων του νησιού.

- Χορηγούμενη-
πηγηypaithros.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο