fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πρωτοβουλίες του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης για τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων

- Χορηγούμενη-

Τις πρωτοβουλίες του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης για την διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα του «Χ» υπό τον τίτλο «κλείνουν τα μάτια στην ανεξέλεγκτη ρύπανση. Το δημοσίευμα κατέδειξε ένα μείζον πρόβλημα, αφού σε αγροτικές περιοχές της Ροδόπης οι συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων απορρίπτονται συνήθως, μετά το άδειασμά τους, στα σημεία υδροληψίας όπου χρησιμοποιήθηκαν.

Οι κάδοι συγκέντρωσης που υπάρχουν στα σημεία υδροληψίας γεμίζουν αλλά δεν αδειάζουν, με συνέπεια η απόθεση, όταν ο κάδος ξεχειλίσει, να γίνεται εκτός αυτού. Έτσι όταν συγκεντρωθούν πολλές τέτοιες συσκευασίες που ενοχλούν μόνο οπτικά και όχι περιβαλλοντικά, τότε συνήθως καίγονται ή θάβονται.

Ο Κώστας Αλεξανδρής πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης αναγνώρισε στο δημοσίευμα του «Χ» ότι αυτό που ήθελε να δείξει είναι η αναγκαιότητα της διαχείρισης όλων αυτών των συσκευασιών. Επ’ ευκαιρίας κατέθεσε διαδικτυακά τις πρωτοβουλίες που έλαβε ο ίδιος ως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου επί του θέματος, αφού το πρόβλημα της διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων δεν αφορά μόνο το νομό Ροδόπης, αλλά πολλές περιοχές της χώρας. Η εξέλιξη αυτών των πρωτοβουλιών όπως αποτυπώνεται από τον κο Αλεξανδρή έχει ενδιαφέρον να δημοσιευτεί.

«Ως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης ήρθα σε επικοινωνία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας και έθεσα το πρόβλημα. Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι δυστυχώς λόγο της έλλειψης πόρων δεν τρέχει κάποιο πρόγραμμα έτσι ώστε να ενταχθεί και o Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Ψάχνοντας το θέμα διαπίστωσα ότι είμαστε η μια από της δυο χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχουμε εφαρμόσει πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Πριν λίγους μήνες στην επίσκεψη του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίου Αραχωβίτη του θέσαμε το πρόβλημα και μας απάντησε ότι το 2019 θα είναι η τελευταία χρονιά και ότι από το 2020 θα φροντίσουν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Δυστυχώς η κατάσταση αυτή μας προσβάλει όλους μας. Χωρίς να θέλουμε να δικαιολογηθούμε και να απαρνηθούμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, ως σύλλογοι και ως άνθρωποι της υπαίθρου έχουμε ευαισθησίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πολλές φορές θέλουμε να ενημερώσουμε και να κατευθύνουμε τους αγρότες αλλά πραγματικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος συλλογής ή αποθήκευσης των συσκευασιών αυτών. Πολλοί από εμάς τα μαζεύουμε στις αποθήκες μας και από εκεί και πέρα αδιέξοδος! Τέσσερα χρόνια μαλώνουμε με την δημοτική αρχή για το πρόβλημα, η Περιφέρεια δεν ασχολείται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέρει το πρόβλημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Και το πρόβλημα μένει άλυτο».

Η θλιβερή διαπίστωση που κάνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, συμφωνεί με διαπίστωση του δημοσιεύματος του «Χ» ότι η έλλειψη κεντρικού σχεδίου επί του τρόπου διαχείρισης των συσκευασιών αυτό, ευνοεί τη μη λήψη πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το αποτέλεσμα είναι οι εικόνες που καταγράφει συχνά ο «Χ» σε αγροτικές περιοχές του νομού Ροδόπης, με τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων να «πνίγουν» εκτάσεις γύρω από τις αγροτικές πομόνες προκαλώντας ανεξέλεγκτη ρύπανση.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο