fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρωτοχρονιά στη Βουδαπέστη

- Χορηγούμενη-

Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Είχε κατοικηθεί από τους Μαγυάρους και το 896 μ.Χ οι οποίοι το 955 μ.Χ ηττήθηκαν από τον Όθωνα και ξεκίνησε ο εκχριστιανισμός τους. Αρχικά ονομαζόταν ως πόλη της Πέστης και το 1244 χτίστηκε από τον βασιλιά Béla IV το Κάστρο της Βούδας. Το 1800, η Βούδα είχε πληθυσμό 24.000 κατοίκους, ενώ η Πέστη περίπου 30.000. Το 1873, οι 3 πόλεις της Πέστης, της Βούδας και η Όμπουντα συγχωνεύονται και γίνεται η Βουδαπέστη, έχοντας 300.000 κατοίκους. Η πόλη γνώρισε μεγάλη άνθηση στις αρχές του 20ου αιώνα. Ακολούθησαν οι δύσκολοι καιροί κατά τη διάρκειά του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου καθώς η Ουγγαρία πήγε με την πλευρά των Γερμανών. Στα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη κι αποτελεί ένα από τον πιο πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό καθ’ όλη της διάρκεια του χρόνου. Έχει πληθυσμό 1.741.041 κατοίκους. Το νόμισμα τους είναι το Φιορίνι Ουγγαρίας (Ft). Το αεροδρόμιο της είναι το: Budapest Ferenc Liszt International (BUD)

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε είναι τα ακόλουθα:

  1. Κάστρο Βούδα (Budavári Palota)

Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και βρίσκεται στην περιοχή Várhegy σε ύψος 48 μέτρα πάνω από το Δούναβη. Σε αυτό το λόφο ιδρύθηκε η πόλη της Βουδαπέστης. Έχει πολιορκηθεί 31 φορές στην ιστορία του. Το 1243 ο βασιλιάς Μπέλα (Béla) έχτισε τα τείχη και γύρω από το φρούριο φτιάχτηκε μία μικρή κοινότητα που ονομάστηκε Βούδα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λάγιου του Μέγα κτίστηκε και ένα παλάτι το οποίο υπέστη πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας όπου στο τέλος κατεδαφίστηκε. Το 1723 κτίστηκε ένα καινούριο παλάτι από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ των Αψβούργων και σχεδιάστηκε σε στυλ μπαρόκ από τον Fortunato de Prati. Η επέκταση του παλατιού έγινε την αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα (κόρη του Καρόλου), αλλά η μεγάλη πυρκαγιά του 1810 και η επίθεση κατά του κάστρου επι της ουγγρικής επανάστασης κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του νέου ανακτόρου. Μετά το 1867 προστέθηκαν μια νέα πτέρυγα και ένας κεντρικός τρούλος. Το Κάστρο διαθέτει 203 δωμάτια και σήμερα στεγάζει διάφορα μουσεία, όπως το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη.

Πρόσβαση: Με τη γραμμή Μ2 του μετρό θα σταματήσετε στη Moszkva tér. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 16Α που θα σας πάει στο κάστρο σε 4 στάσεις.

  1. Αλυσιδωτή Γέφυρα της Βουδαπέστης (Széchenyi lánchíd)

Η γέφυρα που ενώνει την Πέστη και τη Βούδα πάνω από το Δούναβη αποτελούσε την πρώτη σύνδεση των δύο πόλεων. Την ονόμασαν «Sjecheny Lanchid» προς τιμή του κόμη Sjecheny. Το 1836 ανέθεσε το έργο στον William Clark και στον Adam Clark. Η γέφυρα έχει 375μ μήκος, 16μ πλάτος και εγκαινιάστηκε την 20η Νοεμβρίου του 1849. Το 1857 ο Adam Clark έσκαψε ένα τούνελ 350μ κάτω από το λόφο του κάστρου για να ενώσει το κέντρο της Βούδας με τη γέφυρα. Το 1889 οι κάτοικοι διαδήλωσαν πάνω στην αλυσιδωτή γέφυρα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Από τότε έγινε σύμβολο της Ουγγρικής ελευθερίας.

Πρόσβαση: Όλα τα λεωφορεία ή τραμ σας αφήνουν στην πλατεία Ρούζβελτ.

  1. Πλατεία Ηρώων Βουδαπέστης (Hősök tere)

Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Βουδαπέστης. Χτίστηκε προς τιμή και μνήμη των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας. Βρίσκεται στο τέλος της λεωφόρου Andrassy και στο κέντρο της έχει ένα μνημείο που ονομάζεται «Μνημείο της Χιλιετίας». Το μνημείο περιέχει αγάλματα όλων των διάσημων ανδρών της Ουγγρικής ιστορίας. Στη βάση του Μνημείου βρίσκεται ακόμη μία σειρά αγαλμάτων που τιμούν τους 7 πολέμαρχους των Ουγγρικών φυλών. Σ΄ αυτήν την πλατεία ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ κατήχησε τα πλήθη και λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Εδώ θα βρείτε μια τεχνητή λίμνη και αρκετό πράσινο, μια σειρά από σημαντικά αξιοθέατα μεταξύ των οποίων το Ζωολογικό και Βοτανικό Κήπο, τα Ιαματικά λουτρά «Széchenyi», το Ουγγρικό Μουσείο Τεχνικής και Μεταφορών, το Παλάτι της Τέχνης, το ιστορικό ρεστοράν Gundel και άλλα.

Πρόσβαση: Σταθμός μετρό Hősök tere (γραμμή M2).

  1. Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας (Országház)

Χτίστηκε μεταξύ του 1885 και 1902 σε νεογοτθικό ρυθμό (μοιάζει με το Κοινοβούλιο του Λονδίνου) και βρίσκεται στις όχθες της Πέστης. Το κτίριο έχει μήκος 268 μέτρα και 118 μέτρα πλάτος και διαθέτει 691 αίθουσες. Ο κομψός τρούλος του κτίσματος έχει ύψος 61μέτρα. Στην εποχή που χτίστηκε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Πρόσβαση: Με το μετρό σταματήστε στο σταθμό Kossuth tér (γραμμή M2).

Ιστοσελίδα: http://www.parlament.hu/

  1. Πύργος των Ψαράδων (Halászbástya)

Χτίστηκε το 1905 , έχει καταπληκτική θέα προς την πόλη και βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγ.Ματθαίου. Συνδυάζει το νεογοτθικό και το νεορωμαικό. Ο προμαχώνας του Ψαρά (ονομάστηκε έτσι από την ψαραγορά που υπήρχε το Μεσαίωνα) αποτελείται από 7 πύργους όπου ο καθένας συμβολίζει μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων που ήρθαν στην Ουγγαρία το 1896. Τις πρωινές ώρες η είσοδος χρεώνεται ενώ είναι ελεύθερη μετά τη δύση του ηλίου.

Πρόσβαση: Με τη γραμμή Μ2 του μετρό θα σταματήσετε στη Moszkva tér. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 16Α που θα σας πάει στο κάστρο σε 4 στάσεις.

  1. Κάστρο Βάϊνταχουνιαντ (Vajdahunyad vára)

Χτίστηκε το 1896 στο πάρκο της Πόλης στο κέντρο της Βουδαπέστης για τα 1000 χρόνια της ιστορίας της Ουγγαρίας. Είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ignác Alpár. Το κάστρο έχει σχέδια από κτίρια διαφορετικών εποχών με Ρωμανικό, γοτθικό, αναγεννησιακό και μπαρόκ αρχιτεκτονικό στυλ. μπλέκονται σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Σήμερα το κάστρο στεγάζει το Μουσείο της Ουγγρικής Γεωργίας, το μεγαλύτερο μουσείο γεωργίας στην Ευρώπη.

Ιστοσελίδαhttp://www.vajdahunyadcastle.com/

  1. Άγιος Στέφανος (Szent Instván Bazilika)

Η μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρία που χρειάστηκαν πάνω από 50 χρόνια για να κτιστεί. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1851 από τον αρχιτέκτονα Joseph Hill. Η συνέχεια έγινε από τον Michel Ybl ο οποίος ακολούθησε ένα νέο-αναγεννησιακό στυλ και τελευταίος ασχολήθηκε ο Joseph Kraus. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου τα πολύτιμα έγγραφα και κειμήλια μεγάλης αξίας φυλάχτηκαν στο ναό γιατί θεωρούσαν ότι θα αντέξει ένα πιθανό βομβαρδισμό. Στο καμπαναριό μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη καμπάνα στη χώρα βάρους 9 τόνων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται τα απογεύματα κονσέρτα για τους λάτρεις της εκκλησιαστικής μουσικής.

Πρόσβαση: Με μετρό στη στάση Deák Ferenc tér (γραμμές M1, Μ2, Μ3).

  1. Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)

Χτίστηκε τον 13ο αιώνα, ακούει στο όνομα Εκκλησία της Κυράς και βρίσκεται στην περιοχή του κάστρου . Πήρε το όνομα της από το βασιλιά Ματθαίο (προστάτης των τεχνών και της διαφώτισης). Το 1541 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Βούδα η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί. Το 1686 (με την αποχώρηση των Τούρκων) οι αρχιτέκτονες αναστήλωσαν τον ναό με το δημοφιλές στυλ μπαρόκ της εποχής. Στο ναό γίνονται μέχρι σήμερα ενθρονίσεις και μεγάλες τελετές της χώρας.

Πρόσβαση: Με τη γραμμή Μ2 του μετρό θα σταματήσετε στη Moszkva tér. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 16Α που θα σας πάει στο κάστρο σε 4 στάσεις.

ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ:

  • Πάρκο με Αγάλματα του Ψυχρού Πολέμου (Memento Park): Κατασκευάστηκε το 1993 και είναι ένα πάρκο με αγάλματα και πλάκες γλυπτικής από την κομμουνιστική περίοδο της Ουγγαρίας από το 1949 μέχρι το 1989. Κατά την επίσκεψη σας θα δείτε αγάλματα των Μάρξ, Λένιν κ.α Χωρίζεται σε 2 τμήματα: α) το πάρκο των Αγαλμάτων και β) την πλατεία των Μαρτύρων (στην ανατολική πλευρά της εισόδου – ελεύθερη πρόσβαση).

  • Ζωολογικός και Βοτανικός Κήπος της Βουδαπέστης (Fővárosi Állat- és Növénykert): Άνοιξε το 1866 και είναι ένας από τους παλιότερους του κόσμου. Έχει έκταση 17.3 εκτάρια και έχει πάνω από 1000 είδη ζώων και διάφορες εκθέσεις (Ο Μαγικός Λόφος, Ζώνη της Σαβάνας, Ζώνη της Αυστραλίας, Ζώνη της Ινδίας, Τροπική Αμερική, Πρωτεύοντα κ.α)

  • Ιαματικά Λουτρά «Széchenyi» (Széchenyi-gyógyfürdő): Είναι τα μεγαλύτερα ιαματικά λουτρά της Ευρώπης κατάλληλα για την θεραπεία αρθρώσεων, φλεγμονών και άλλων ιατρικών προβλημάτων. Το νερό αναβλύζει από 2 ιαματικές πηγές με θερμοκρασία 74 °C και 77 °C.

  • Λόφος του Γκέλλερτ  (Gellért Hegy): Ονομάστηκε προς τιμή του Επισκόπου Γκέλερτ ο οποίος διέδωσε τον χριστιανισμό την Ουγγαρία. Μετά το θάνατο του Αγίου Στεφάνου του Χριστιανού βασιλιά της Ουγγαρίας, ο θρύλος λέει ότι οι επαναστάτες παγανιστές Μαγυάροι σφράγισαν τον Γκελέρτ μέσα σε ένα βαρέλι και τον πέταξαν από την πλαγιά του λόφο. Σήμερα το φρούριο έχει μετατραπεί σε τουριστικό ξενοδοχείο. Για να πάτε στο Λόφο του Γκέλλερτ παίρνετε το μετρό και κατεβαίνετε στη στάση: Szt. Gellért Tér (Μ4).

  • Βασιλικό Παλάτι Γκοντόλο (Gödöllői Királyi Kastély): Βρίσκεται στην ομώνυμη κωμόπολη σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από το κέντρο της Βουδαπέστης. Είναι από τα διασημότερα παλάτια του κόσμου γιατί εκεί έζησε το βασιλικό ζεύγος: Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄ και της βασίλισσας Ελισάβετ, γνωστή και με το όνομα “Πριγκίπισσα Σίσυ”.

  • Σέντεντρε (Szentendre): Μια κωμόπολη στα βόρια της Βουδαπέστης (περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο). Συνδυάζει ιστορική αρχιτεκτονική με την πολιτισμική παράδοση της Ουγγαρίας. Πρόσβαση: Μπορείτε να πάρετε τον προαστιακό σιδηρόδρομο (HÉV) με την γραμμή H5 ξεκινώντας από την στάση Batthyány tér και σταματώντας στην στάση Szentendre H.

  • Μουσείο Μοντέλων σε Μικρογραφία της Βουδαπέστης (Miniversum Budapest): Το Miniversum Budapest είναι ένα Μουσείο Μοντέλων σε Μικρογραφία. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014 και παρουσιάζει μοντέλα από 14 οικισμούς από 3 χώρες σε μικρογραφία.

ΦΑΓΗΤΟ:

  • Το Gulas σούπα με βοδινό (δεν είναι τόσο καυτερό όπως η ουγγαρέζικη εκδοχή του) που συνοδεύεται με μπύρα.

  • Kürtőskalács: κομμάτια γλυκιάς ζύμης, τα οποία τυλίγονται γύρω από ένα κύλινδρο και ψήνονται στα κάρβουνα

  • Lángos: τηγανητή ζύμη, στο μέγεθος μεγάλης πίτσας. (φαγητό του δρόμου).

  • Palacsinta: ουγγαρέζικη εκδοχή της κρέπας. Οι πιο δημοφιλής εκδοχές της είναι η Hortobágyi, γεμιστή με κιμά και τηγανητά κρεμμύδια, περιχυμένη με σάλτσα sour cream-πάπρικα και η Gundel, γεμιστή με ψιλοκομμένα καρύδια, σταφίδες και ρούμι και περιχυμένη με σάλτσα μαύρης σοκολάτας.

  • Töltött Káposzta: Μεγάλα φύλλα λάχανου, γεμιστά με κρέας και ρύζι (ελληνικοί λαχανοντολμάδες)

  • Paprikás Csirke: Κοτόπουλο μπούτι, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα σε μια κρεμώδη σάλτσα πάπρικας, σερβίρετε με χειροποίητα ζυμαρικά  (Nokedli) και sour cream.

  • Kifli: Ψωμάκι σε σχήμα κρουασάν. Τρώγονται με αλλαντικά, τυρί και πιπεριές.

  • Pogácsa: Μικρά μπισκοτοειδή ψωμάκια σε διάφορες αλμυρές και γλυκιές γεύσεις.

  • Túrógombóc: μπάλες από Ουγγαρέζικο τυρί túró με ζάχαρη και τρίμματα ψωμιού. Σερβίρονται με γλυκιά σάλτσα.

  • Lecsó: Ποικιλία λαχανικών μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με μπόλικη πάπρικα.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ – CAFÉ/BAR:

Πηγή πληροφοριών: http://www.taxidologio.gr/

Χρήστος Μπαμπαλής

Δημοσιογράφος – Φιλόλογος

Email: babchris34@gmail.com

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο