Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025
9.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΠροσοχή στην συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών και τους κινδύνους που αυτό...

Προσοχή στην συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών και τους κινδύνους που αυτό ελλοχεύει

Κάθε χρόνο καταγράφονται στην χώρα μας 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας  διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και δηλητηριωδών, επειδή η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων , από αρχές Οκτωβρίου έως (12-12-2019) καταγράφηκαν 89 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα.

Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών , αλλά (2) είναι τα είδη (muscaria και phalloides),που προκαλούν δηλητηρίαση.

1) Τα muscaria με σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων (μισή -δύο ώρες μετά το γεύμα). Τα συμπτώματα είναι έμετοι, διάρροιες, εφίδρωση, σιελόρροια, βραδυκαρδία ,μύση υπόταση. Από το είδος αυτό δεν έχουμε σοβαρές δηλητηριάσεις με επιπλοκές.  

2) Tα phalloides που προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα.

Αρχικά ο ασθενής παρουσιάζει εμέτους, διάρροιες , πυρετό, ταχυκαρδία, υπόταση, αφυδάτωση και οξέωση. Μετά από 24-48 ώρες παρατηρείτε ύφεση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και εμφάνισης διαταραχών ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Αν δεν χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία 3-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση των ακατάλληλων μανιταριών , η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.

Όσο γρηγορότερη είναι η έναρξη χορήγησης αντιδότου τόσο θετική είναι η εξέλιξη του περιστατικού και η μείωση της θνησιμότητας.

 ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΡΕΙΑΡΧΗ

Ο ΑΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

   ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

                                                                                                         ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών η Αναστασία Νιανιακούδη

Βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης η είδηση του θανάτου της...

Ακρίτας: Έφυγε από τη ζωή η Μαρία (Μαίρη) Σαράντη, σύζυγος του ιδρυτή της εταιρείας

Την απώλεια της Μαρίας (Μαίρης) Σαράντη, συζύγου του ιδρυτή της Ακρίτας Α.Ε., Αθανασίου Σαράντη,...

Ενισχύσεις de minimis ύψους 2,1 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς μηδικής στον Έβρο και βιομηχανικής τομάτας στην Ημαθία

Τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), συνολικού ύψους 2.104.755 ευρώ, για τη...

Τρίτη θέση για τον Αλεξανδρουπολίτη Παναγιώτη Μπαδάνη στο 7ο Hercules Classic Grand Prix 2025

Σημαντική διάκριση πέτυχε ο Αλεξανδρουπολίτης αθλητής Παναγιώτης Μπαδάνης στο 7ο Hercules Classic Grand Prix...

Παρόμοια