Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
10.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΠροσοχή στην συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών και τους κινδύνους που αυτό...

Προσοχή στην συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών και τους κινδύνους που αυτό ελλοχεύει

Κάθε χρόνο καταγράφονται στην χώρα μας 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας  διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και δηλητηριωδών, επειδή η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων , από αρχές Οκτωβρίου έως (12-12-2019) καταγράφηκαν 89 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα.

Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών , αλλά (2) είναι τα είδη (muscaria και phalloides),που προκαλούν δηλητηρίαση.

1) Τα muscaria με σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων (μισή -δύο ώρες μετά το γεύμα). Τα συμπτώματα είναι έμετοι, διάρροιες, εφίδρωση, σιελόρροια, βραδυκαρδία ,μύση υπόταση. Από το είδος αυτό δεν έχουμε σοβαρές δηλητηριάσεις με επιπλοκές.  

2) Tα phalloides που προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα.

Αρχικά ο ασθενής παρουσιάζει εμέτους, διάρροιες , πυρετό, ταχυκαρδία, υπόταση, αφυδάτωση και οξέωση. Μετά από 24-48 ώρες παρατηρείτε ύφεση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και εμφάνισης διαταραχών ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Αν δεν χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία 3-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση των ακατάλληλων μανιταριών , η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.

Όσο γρηγορότερη είναι η έναρξη χορήγησης αντιδότου τόσο θετική είναι η εξέλιξη του περιστατικού και η μείωση της θνησιμότητας.

 ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΡΕΙΑΡΧΗ

Ο ΑΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

   ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

                                                                                                         ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης: Πρόταση για διάσωση και νέα χρήση της «Βίλας Πατσούκα»

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα Η Γνώμη το οποίο αφορά...

Επίσκεψη της Αλεξάνδρας Σδούκου στα γραφεία της ΔΕΕΠ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη και στα γραφεία της ΔΕΕΠ Έβρου βρέθηκε η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας...

Περιορίζονται οι αναβολές στράτευσης – Στο χακί θα ντύνονται οι φοιτητές υποχρεωτικά στα 25 τους, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες...

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες: «Ναι» στον διάλογο, αλλά δεν θα ενδώσουμε σε μαξιμαλιστικά αιτήματα

Αυστηρό μήνυμα προς τους αγρότες έστειλε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς...

Παρόμοια