fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προς παράταση τα μέτρα στήριξης -Πριμοδότηση στις online παραστάσεις με μειωμένο ΦΠΑ- Αισιόδοξα σημάδια αλλά και αιτήματα από τον Τουρισμό

- Χορηγούμενη-

«Δεν θα μπούμε στον Απρίλιο με lockdown» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida, ωστόσο μάλλον ως προσδοκία και λιγότερο ως βεβαιότητα μπορεί να εκληφθεί αυτή η τοποθέτηση, ειδικά μετά τις προτάσεις λοιμωξιολόγων για καραντίνα ακόμα ενός μήνα, προκειμένου να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων.

Η απώλεια του πρώτου τριμήνου συνεπάγεται κόστος 3 δισ ευρώ για τον Προϋπολογισμό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα «κλείσει» το λογαριασμό της πανδημίας στο τέλος Μαρτίου, ακόμα κι αν αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς. Εμπορικές επιχειρήσεις, εστίαση, υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, κουρεία, γυμναστήρια, οι δραστηριότητες του πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλιακοί χώροι), οι μεταφορές, τα τουριστικά καταλύματα έχουν σωρεύσει βαριές απώλειες παρά τα μέτρα στήριξης κι ως εκ τούτου η παράταση αυτών των μέτρων, έστω με διαφορετική στόχευση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Απώλειες τουλάχιστον 2 δις στο λιανεμπόριο

Το λιανικό εμπόριο, αν τελικά ανοίξει στο τέλος Μαρτίου, θα έχει απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή τουλάχιστον 2 δισ ευρώ. Η ζημιά είναι διπλή, καθώς το εμπόρευμα αυτό- κατά βάση χειμωνιάτικο- θα πρέπει να στοκαριστεί για την επόμενη σεζόν εφόσον είναι δυνατόν κι από εκεί και πέρα όσοι έμποροι έχουν ακόμα ρευστότητα ή έλθουν σε συμφωνία με τους προμηθευτές τους, θα μπορέσουν να μείνουν στο «παιχνίδι» για τους επόμενους μήνες. Η παράταση του μέτρου των «κουρεμένων» ενοικίων μοιάζει μονόδρομος τουλάχιστον για τον Απρίλιο, όπως επίσης ένα νέο «πάγωμα» για τις επιταγές του Μαρτίου και του Απριλίου.

Τα μέτρα ενίσχυσης σε εστίαση και παροχές υπηρεσιών
Η εστίαση υποτίθεται ότι θα βάλει μπροστά στα μέσα Απριλίου, αλλά είναι, πλέον, σαφές ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο νωρίτερα θα έχει «ανοίξει» η υπόλοιπη αγορά. Οι «ανάσες» από την Επιστρεπτέα 6 θα συμπληρωθούν με τις «ενέσεις» από την Επιστρεπτέα 7, ενώ κι εδώ το μέτρο των ενοικίων θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Προς αναστολή βαίνουν και οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών στο Δημόσιο για έναν ακόμα μήνα.

Στην παροχή υπηρεσιών, είναι προφανές ότι δεν θα ανοίξουν όλοι ταυτοχρόνως, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι τα μέτρα στήριξης ακόμα κι αν παραταθούν, δεν μπορούν να είναι οριζόντια. Έτσι, ενώ κομμωτήρια- κουρεία μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με το λιανικό εμπόριο, τα γυμναστήρια, οι σχολές πολεμικών τεχνών και χορού, θα πάνε σε επόμενη φάση, καθιστώντας αναγκαία τη στήριξη τους, τόσο ως προς τη ρευστότητα για την κάλυψη πάγιων δαπανών όσο και ως προς τις φορολογικές- ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Πολιτισμός: Πριμοδότηση για online παραστάσεις και συναυλίες
Στο πεδίο του Πολιτισμού, «τρέχει» η επιδότηση με 10 ευρώ ανά θέση για το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι προφανές ότι αυτό το μέτρο θα πρέπει να επαναληφθεί και στο πρώτο 4μηνο- 5μηνο του 2021. Παράλληλα, με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ουσιαστικά πριμοδοτείται με χαμηλό ΦΠΑ η πραγματοποίηση on line παραστάσεων και συναυλιών. Ειδικότερα, η παρακολούθηση θεαμάτων σε live streaming θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 6% για όσο διάστημα δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση με φυσική παρουσία, ενώ οι βιντεοσκοπημένες παραστάσεις εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

Συνέχιση της στήριξης με ειδικές αποζημιώσεις θα απαιτηθεί για ηθοποιούς, τραγουδιστές, τεχνικούς κλπ για όσο διάστημα βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας, ενώ αναπάντητο παραμένει αυτήν τη στιγμή το τι θα γίνει το καλοκαίρι με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, θερινά σινεμά. Στην Ευρώπη, πάντως, έχουν ήδη ακυρωθεί μεγάλα μουσικά φεστιβάλ, υπό το φόβο των απαγορεύσεων ή των δυσκολιών στις μετακινήσεις, αλλά και της μικρής πληρότητας που θα πρέπει να έχουν σε κάθε περίπτωση.

Το στοίχημα του Τουρισμού

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο στοίχημα του Τουρισμού. Επί του παρόντος, οι κρατήσεις βρίσκονται στο «0», ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον και αναμένεται να γίνει εντονότερο από τη στιγμή που τέθηκε ως στόχος το άνοιγμα ως τις 14 Μάϊου. Μεγάλο στοίχημα είναι η βρετανική αγορά, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό, μετά τη γερμανική. Το Reuters σημειώνει πως η κούρσα για την έκδοση διαβατηρίων εμβολιασμού ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ταξιδιωτικών γραφείων και των τουριστικών προορισμών για να προσελκύσουν τους Βρετανούς τουρίστες, καθώς η Βρετανία είναι η μοναδική μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που είναι πιθανό να έχει εμβολιάσει μέχρι το καλοκαίρι μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της.

Με επιστολή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία, οι τουριστικές επιχειρήσεις σημειώνουν, όμως, ότι οι επιδιωκόμενες εισπράξεις- τουλάχιστον 9 δισ ευρώ- δεν θα πέσουν σαν… ώριμο φρούτο, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου, με στοχευμένα μέτρα και βασικό κριτήριο την απώλεια τζίρου κατά τουλάχιστον 50% έτσι ώστε να στηριχθούν όσοι πράγματι έχουν ανάγκη:

  1. Αναστολές: Θα πρέπει να συνεχιστούν για τους ΚΑΔ τουρισμού-μεταφορών, σίγουρα για τον Απρίλιο και τον Μάιο, με κόφτες τζίρου
  2. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Το πρόγραμμα αυτό, πρέπει να συνεχιστεί για τον τουρισμό και τις μεταφορές όλο το 2021, πάλι όμως με υψηλούς κόφτες απώλειας εσόδων του 2020, σε σύγκριση με το 2019.
  3. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών: Το μέτρο αυτό πρέπει να καλύψει και τα τουριστικά γραφεία-λεωφορεία, αλλά και τις μεταφορές, ειδικά μόλις σταματήσει το μέτρο των αναστολών, πάλι με υψηλούς κόφτες απώλειας εσόδων, μέχρι το τέλος του 2021.
  4. Επιδότηση παγίων δαπανών: Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί για το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα είναι επαρκές και θα πρέπει να εξεταστεί η μεταφορά κονδυλίων από το οριζόντιο μέτρο της Επιστρεπτέας 7, σε αυτό το νέο στοχευμένο εργαλείο
  5. Ενοίκια: Τα μισθώματα Απριλίου για τον τουρισμό, ή πρέπει και αυτά να είναι μηδέν, ή για το 3μηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου, να επανέλθει η μείωση του -40% για τις επιχειρήσεις του τουρισμού.
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο