fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Προχωρά η διαδικασία για την αποζημίωση των αγροτών του Έβρου που επλήγησαν από τις πλημμύρες

- Χορηγούμενη-

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, ζημιές σε καλλιέργειες από έντονες βροχοπτώσεις-πλημμύρες σημειώθηκαν το Μάρτιο του 2018 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Έβρου.

Συγκεκριμένα, οι ζημιές εντοπίζονται σε καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών, σπαραγγιών, σκόρδων, χειμερινών κηπευτικών κ.λπ. στην ανωτέρω περιοχή (δήμοι Ορεστιάδας, ∆ιδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης), για τις οποίες διενεργήθηκαν επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις.

Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας εγγράφως, στη βουλή σε σχετική ερώτηση, στις 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού «ο ΕΛ.Γ.Α αποζημιώνει τις ζημιές που προξενούνται στις συστηματικές καλλιέργειες (δηλαδή, τις ζημιές σε καλλιέργειες που έχουν σπαρθεί, αλλά και με την εμφάνιση των φυτών στα καλλιεργημένα αγροτεμάχια), εξαιτίας των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιογόνων αιτίων, τα οποία αναφέρονται στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό, καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνον οι άμεσες ζημιές, οι οποίες προξενούνται στη φυτική παραγωγή των καλλιεργειών που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Αλεξανδρούπολης, ζημιές σε καλλιέργειες από έντονες βροχοπτώσεις-πλημμύρες σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2018 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Έβρου.

Συγκεκριμένα, οι ζημιές εντοπίζονται σε καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών, σπαραγγιών, σκόρδων, χειμερινών κηπευτικών κ.λπ. στην ανωτέρω περιοχή (δήμοι Ορεστιάδας, ∆ιδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης), για τις οποίες διενεργήθηκαν επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις.

Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε.

Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Σχετικά με τη διενέργεια των εκτιμήσεων, αναφέρεται ότι οι εκτιμήσεις διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Στο ποσοστό της ζημιάς περιλαμβάνονται εκτός από την απώλεια της παραγωγής (ποσοτική ζημιά) και η ζημιά που προέρχεται από την ποιοτική υποβάθμισή της, η οποία δημιουργείται από την επίδραση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιογόνων αιτίων, εξαιτίας των οποίων προκαλείται μείωση του αντικειμενικώς προσδοκώμενου εισοδήματος του παραγωγού.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι στις επιδιώξεις του ΕΛ.Γ.Α. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την ταχύτητα διενέργειάς τους, σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο, από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό».

Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη

Υπενθυμίζεται, όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, όπου είχε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με πρωτοβουλία του κ. Περιφερειάρχη μετά την επιστολή που έστειλε στον κ. Υπουργό στις 3 Ιουλίου για το θέμα των αποζημιώσεων στους αγρότες της Περιφέρειας που επλήγησαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει καταγραφή από τον ΕΛΓΑ όλων των ζημιών, ακόμα και αυτών που δεν αποζημιώνονται, ως ένα πρώτο βήμα που θα επιτρέψει τη συνολική εκτίμηση της κατάστασης στην περιοχή. Για αυτόν τον λόγο καλούνται όλοι οι αγρότες της Περιφέρειας που έχουν υποστεί ζημιές να τις δηλώσουν.

Ο κ. Μέτιος έθεσε επίσης στον κ. Αποστόλου το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων στους έξι κτηνιάτρους που έχει προσλάβει η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης των τεσσάρων εξωτικών νοσημάτων (αφθώδη πυρετό, οζώδη δερματίτιδα, ευλογιά προβάτων και πανώλη μικρών μηρυκαστικών).

Στη συνάντηση, τέλος, συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της θρησκευτικής σφαγής των ζώων ενόψει της μουσουλμανικής γιορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Για το ίδιο ζήτημα άλλωστε, την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Κομοτηνή και την Ξάνθη ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος.

 

- Χορηγούμενη-
πηγηagrotypos.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο