fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Πώς να αντιμετωπίσετε την καρδιακή ανακοπή

- Χορηγούμενη-

Η καρδιακή ανακοπή είναι μια αιφνίδια και δυνητικά θανατηφόρα πάθηση που πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός ολίγων λεπτών, αν θέλουμε να δώσουμε στον ασθενή την πιθανότητα να επιβιώσει.

Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και η παροχή ηλεκτρικού σοκ με απινιδωτή είναι οι δύο μοναδικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή, μέχρι να μπορέσει να του παρασχεθεί εκτεταμένη ιατρική βοήθεια.

Ας δούμε παρακάτω τι θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που κάποιος οικείος σας ή άτομο στο περιβάλλον σας πάθει καρδιακή ανακοπή και χρειαστεί τη βοήθειά σας.

Τι είναι η καρδιακή ανακοπή και πώς θα την καταλάβω;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η καρδιακή ανακοπή είναι η ξαφνική κατάσταση, κατά την οποία η καρδιά σταματά να χτυπά και επομένως δεν κυκλοφορεί το αίμα στα ζωτικά όργανα του σώματος. Διαφέρει από την καρδιακή προσβολή, που είναι ένας γενικός όρος για το καρδιακό επεισόδιο, όπως το έμφραγμα. Η καρδιακή προσβολή μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή, αλλά μπορεί και όχι.

Στην καρδιακή ανακοπή ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του, δεν ανταποκρίνεται και δεν αναπνέει κανονικά. Αυτό είναι και το πιο χαρακτηριστικό σημάδι, για να καταλάβετε ότι πρόκειται για καρδιακή ανακοπή. Επιπλέον, μπορείτε να το καταλάβετε και από τον σφυγμό του, ο οποίος είναι οριακά ή μη ανιχνεύσιμος.

Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Η ΚΑΡΠΑ διασφαλίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα μέσω μαλάξεων στο στήθος του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, παρατείνεται το διάστημα που ασθενής μπορεί να ζήσει υπό καθεστώς ανακοπής. Διαφορετικά, τα ζωτικά του όργανα και πρωτίστως ο εγκέφαλος θα καταστραφούν οριστικά εντός λίγων λεπτών.

Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μπορεί να κάνει όχι μόνο γιατρός, αλλά οποιοσδήποτε έχει ολοκληρώσει το σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών. Αν δεν γνωρίζετε πώς να κάνετε ΚΑΡΠΑ, τότε αναζητήστε στο περιβάλλον σας άτομο που γνωρίζει, όπως γιατρό, νοσοκόμα, διασώστη κλπ.

Η ΚΑΡΠΑ θα πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι την έλευση του ασθενοφόρου και να διακόπτεται μόνο για την απινίδωση. Όσο γρήγορα και να έρθει το ασθενοφόρο, αν δεν γίνει η παραπάνω διαδικασία, οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς μειώνονται δραματικά.

Απινίδωση με αυτόματο απινιδωτή

Ο απινιδωτής είναι ηλεκτρονική συσκευή, η οποία χορηγεί στην καρδιά ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό ρυθμό της. Υπάρχουν διαφόρων τύπων απινιδωτές, όμως αυτός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον είναι ο αυτόματος απινιδωτής.

Ο αυτόματος απινιδωτής διαβάζει μόνος του τον καρδιακό ρυθμό και διαγιγνώσκει αν απαιτείται ηλεκτρικό σοκ για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς. Εάν απαιτείται, ο απινιδωτής θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να κάνετε την απινίδωση ή θα την κάνει μόνος του, εφόσον είναι εντελώς αυτόματος.

Σε δημόσιους χώρους με συνωστισμό, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, γήπεδα και σχολεία, υπάρχουν υποχρεωτικά αυτόματοι απινιδωτές για ώρα ανάγκης. Έτσι, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμόσετε τα ηλεκτρόδια του απινιδωτή στο στήθος του ασθενούς και ύστερα να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δοθούν με εικόνες και φωνητικά μηνύματα που σας καθοδηγούν σε κάθε βήμα.

Η διαδικασία είναι απλή, αφού ο απινιδωτής θα αποφασίσει μόνος του αν πρέπει και μπορεί να γίνει απινίδωση, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για τον χειριστή ούτε για τον ασθενή. Αντιθέτως, η διαδικασία αυτή αυξάνει θεαματικά τις πιθανότητες του ασθενούς να επιβιώσει.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την εταιρεία καρδιολογικού εξοπλισμού Μάντζαρης.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο