Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025
26.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικηΠλήρης συντάξιμη υπηρεσία για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Πλήρης συντάξιμη υπηρεσία για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Την πόρτα της εξόδου από τις Ένοπλες Δυνάμεις θα δουν μέσα στο 2025 εκατοντάδες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ). Αυτό είναι αποτέλεσμα του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που τους διέπει, το οποίο ορίζει ότι στην ηλικία των πενήντα (50) ετών οι ΕΠΟΠ αποστρατεύονται με αυτεπάγγελτες ενέργειες του Δημοσίου. Συνέπεια αυτού είναι οι υπηρετούντες ΕΠΟΠ, να συνεχίζουν να ζουν σε βασανιστική αβεβαιότητα, αφού τα ηλικιακά όρια αποστρατείας τους δεν συμβαδίζουν με τα συνταξιοδοτικά όρια, άρα σύντομα θα βρεθούν στην ηλικία των πενήντα χρόνων, στο ζενίθ και των προσωπικών και των οικογενειακών τους υποχρεώσεων, χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήδη έχει καταθέσει σχετικές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση (με Α.Π. 7493/ 19 Σεπτέμβρη 2022, με Α.Π. 515/ 25 Οκτώβρη 2022 και με Α.Π. 75/ 14 Ιούλη 2023), ζητώντας απ’ αυτή να λάβει έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας στους ΕΠΟΠ.

Η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια απάνθρωπη τακτική της. Από τη μία, πετάει το μπαλάκι των ευθυνών πότε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων («… η διαγραφή από τις τάξεις των Ε.Δ. δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, αλλά μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας») και πότε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας («… όλα τα ζητήματα που αφορούν στην υπηρεσιακή εξέλιξη, στην ιεραρχία και στις προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζονται διεξοδικά και σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία»). Από την άλλη, διαβεβαιώνει (με την απάντηση με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΕΘΑ/Φ.900α/1009/18923/ 11.8.2023) ότι το θέμα βρίσκεται στο στάδιο επιτελικής επεξεργασίας. Η διαβεβαίωση αυτή προφανώς και είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού μέχρι και σήμερα, έναν (1) χρόνο μετά, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, εντείνοντας την αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα στα οποία θα βρεθούν εκατοντάδες ΕΠΟΠ και οι οικογένειές τους.

Γι’ αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες. Η συνταξιοδοτική πολιτική που εφαρμόζει για το σύνολο των εργαζομένων, τόσο αυτή όσο και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), είναι ταυτισμένη με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. Αυτή είναι η βάση της πολιτικής που οδηγεί και τους ΕΠΟΠ, βίαια, μετά από δεκαετίες εργασίας,  στην ανεργία.

 Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει υπόψη τις προτάσεις των συνδικαλιστικών σωματείων των εν ενεργεία στρατιωτικών και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή διαβίωση των ΕΠΟΠ μέχρι τη συνταξιοδότηση τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την πλήρη συντάξιμη υπηρεσία των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τους υπόλοιπους στρατιωτικούς.

    Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

  Παφίλης Θανάσης

  Κατσώτης Χρήστος

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Παραμένει ο Βαγγέλης Ρούφος Διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο είναι το ΦΕΚ με τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας Άδωνη...

Τουριστική καθίζηση στη Σαμοθράκη – Με μόλις 30 επιβάτες έφτασε το πλοίο από Αλεξανδρούπολη

Απόγνωση προκαλούν τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης στη Σαμοθράκη εν μέσω της τουριστικής σεζόν....

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στη Θράκη από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι τη νύχτα της Πέμπτη 31/7

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα προβλέπεται την Πέμπτη (31-07-2025)...

Παρόμοια