Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025
35.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΟικονομιαΠοιες ρυθμίσεις προσφέρουν οι τράπεζες για οφειλές δανείων

Ποιες ρυθμίσεις προσφέρουν οι τράπεζες για οφειλές δανείων

Οι δανειολήπτες που αποδεδειγμένα βάση των εισοδημάτων τους δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, μπορούν να πετύχουν σημαντική μείωση των ετήσιων πληρωμών τους μέσω προϊόντων αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με την enikonomia.gr, τα προγράμματα αυτά εμπλουτίζονται συνεχώς από τις τράπεζες, με στόχο να διευκολυνθούν για όσο χρειαστεί οι πελάτες τους.

Οι τρόποι ρύθμισης

Μέσω των προϊόντων των τραπεζών είναι δυνατή η μείωση της μηνιαίας δόσης έως και κατά 80% για διάστημα που μπορεί σε πρώτη φάση να φτάσει έως και τα τρία έτη.

Αναλυτικότερα, στα στεγαστικά δάνεια εφαρμόζονται οι ακόλουθες λύσεις:

Πληρωμή μόνο τόκων

Συμφωνείται με το δανειολήπτη η καταβολή μόνο τόκων για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τα τρία χρόνια.

Για παράδειγμα, εάν η δόση ενός δανείου είναι 600 ευρώ και τα 250 ευρώ αναλογούν σε τόκους, τότε ο δανειολήπτης θα πληρώνει για το διάστημα που θα συμφωνηθεί μόνο τα 250 ευρώ.

Επειδή το κεφάλαιο δε θα αποπληρώνεται για την περίοδο χάριτος, η δόση του δανείου θα αυξηθεί στη συνέχεια, εάν δεν αλλάξουν οι λοιποί όροι δανεισμού (διάρκεια, επιτόκιο).

Κι αυτό διότι θα πρέπει σε λιγότερο χρονικό διάστημα να αποπληρωθεί το ίδιο ποσό.

Βέβαια, η τράπεζα μπορεί να ξαναπαρέμβει στο δάνειο, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορεί να πληρώνει τη δόση του.

Μπορεί πχ. να αυξήσει τη διάρκεια του δανείου, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τη μηνιαία δόση που θα ισχύει μετά την περίοδο χάριτος.

  Αύξηση διάρκειας δανείου

Πρόκειται για μία μόνιμη λύση μείωσης της δόσης, η οποία ωστόσο έχει περιορισμούς που εξαρτώνται από την ηλικία του δανειολήπτη.

Η μέγιστη δυνατή διάρκεια είναι τα 40 έτη, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι στη λήξη αυτής της περιόδου η ηλικία του δανειολήπτη δεν ξεπερνά τα 67 έτη.

Βέβαια, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει λύση: Να μπει νεότερος τριτεγγυητής στο δάνειο.

  Διαχωρισμός δανείου

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της …μόδας στις ρυθμίσεις δανείων.

Στην προκειμένη περίπτωση η οφειλή χωρίζεται σε δύο μέρη:

– Το πρώτο μέρος συνεχίζει να αποπληρώνεται από το δανειολήπτη

– Το δεύτερο μέρος «παγώνει» και επιβαρύνεται με τόκους για όσο διάστημα δεν εξοφλείται

Υπάρχει περίπτωση πάντως η τράπεζα να μην χρεώσει καθόλου τόκους για αυτήν την περίοδο.

Παράδειγμα: Κάποιος χρωστάει 170.000 ευρώ, με επιτόκιο 2% και εναπομένουσα διάρκεια 25 έτη. Η δόση πριν τη ρύθμιση ανέρχεται σε 721 ευρώ.

Έστω ότι παγώνουν για 5 χρόνια τα 70.000 ευρώ της οφειλής και ο δανειολήπτης πληρώνει δόση μόνο για τα 100.000 ευρώ.

Τότε η μηνιαία του δόση υποχωρεί στα 424 ευρώ για αυτήν την πενταετία.

Με το συγκεκριμένο επιτόκιο η επιβάρυνση από τους τόκους θα ανέλθει σε 7.000 ευρώ στην 5ετία, τα οποία θα κεφαλαιοποιηθούν.

Όσο πιο μικρό το επιτόκιο, τόσο πιο μικρή η επιβάρυνση.

Καταναλωτικά δάνεια

Για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, οι τράπεζες συνήθως εφαρμόζουν τη συγκέντρωση όλων των υπολοίπων σε ένα προϊόν με τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Μεγάλη διάρκεια δανείου

2) Μείωση επιτοκίου με παροχή εξασφαλίσεων

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μείωση της μηνιαίας δόσης.

Σημειώνεται ότι για άνεργους δανειολήπτες ή άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας παρέχονται ειδικά προσαρμοσμένες λύσεις και επιπλέον δυνατότητες διευθετήσεως οφειλών.

Αρκεί να προσκομιστούν βεβαίωση ανεργίας ή ιατρική γνωμάτευση.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας απεγκλώβισε τον οδηγό ταξί που έπεσε στο λιμανάκι της Μάκρης

Η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούποληςεκφράζει δημόσια τα θερμά της συγχαρητήρια προς το μέλος...

Κανονική πολιτική ταυτότητα αποκτούν πλέον οι ένστολοι: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιακών δελτίων

Κανονική πολιτική ταυτότητα αποκτούν πλέον όλοι όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα...

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στη Θράκη από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι τη νύχτα της Πέμπτη 31/7

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα προβλέπεται την Πέμπτη (31-07-2025)...

Παρόμοια