fbpx
32.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Πεντηκοστή στο Κάστρο Διδυμοτείχου

Κρατώντας καρυδόφυλλα στο χέρι, όπως επιβάλλει η παράδοση, οδήγησαν τα βήματά τους στο βυζαντινό Κάστρο του Διδυμοτείχου οι σύγχρονοι κάτοικοι της πόλης, την Κυριακή της Πεντηκοστής, και τούτο διότι για την πόλη τους η μέρα αυτή είναι μέρα ξεχωριστή.

Τους θυμίζει την θαυματουργική παρέμβαση του Παρακλήτου για τη διάσωση της πόλης την Κυριακή της Πεντηκοστής του 1205, όταν το Κάστρο επολιορκείτο από τους Φράγκους επί εβδομάδες. Τότε οι υπερασπιστές της πόλης μαζί με τον άμαχο πληθυσμό της κατέφυγαν συνοθούμενοι στο Μοναστήρι του Σωτήρος Χριστού, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, και αγρυπνώντας προσευχήθηκαν έχοντας μοναδική ελπίδα την παρέμβαση του Θεού.

Και όντως μετά την αγρυπνία και τη λιτάνευση των ιερών εικόνων του Χριστού και της Παναγίας στα τείχη, ξέσπασε καταρρακτώδης βροχή, πλημμύρισε ο Ερυθροπόταμος, που σαν φυσική τάφρος περιβάλλει το Κάστρο, και παρέσυρε τους πολιορκητές και τις μηχανές τους, προκαλώντας σε εκείνους μεν φόβο και τρόμο στους δε πολιορκουμένους μαζί με την ανακούφιση την ανάγκη να δοξολογήσουν τον Παράκλητο για τη σωτηρία.

Συνεχίζοντας, λοιπόν, την ατέρμονη αυτή ευχαριστία στον Παράκλητο, που διαρκεί πάνω από οκτώ αιώνες, και λιτανεύοντας τις εικόνες προσήλθαν και φέτος οι σύγχρονοι κάτοικοι του Διδυμοτείχου στον ιστορικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, που είναι κτισμένος το 1846, πάνω στα θεμέλια της παλαίφατης Μονής των παλαιολογείων χρόνων. Εκεί ο επιχώριος Επίσκοπος, ως προεστώς της Εκκλησιαστικής Συνάξεως, ιερούργησε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στη συνέχεια προέστη του Εσπερινού της Γονυκλισίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Εσπερινού λιτανεύθηκαν οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, όπως το 1205, από το Ναό του Σωτήρος Χριστού στον πλησιόχωρο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, καθώς οι ευλαβείς προσκυνητές υποκλινόμενοι ευλαβικά περνούσαν κάτω από τις εικόνες, χάριν αγιασμού και ευλογίας. Αφ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος και προέστη των λατρευτικών εκδηλώσεων, τόνισε οτι «η παρουσία του Παρακλήτου στη ζωή των πιστών είναι ένα διαρκές θαύμα, που προσφέρει την σωτηρία τόσο από την αμαρτία όσο και από τους κινδύνους της ζωής.

Σήμερα, επειδή στην εποχή μας η παγκοσμιοποίηση από τη μία πλευρά με κάθε τρόπο επιχειρεί να υποτάξει την ελεύθερη και αδούλωτη ψυχή των χριστιανών και οι εχθροί του Γένους μας καραδοκούν για να καπηλευθούν τον πολιτισμό και τη γη, που με αίμα και ιδρώτα μας χάρισαν οι πρόγονοι μας, έχουμε την ανάγκη παρέμβασης του Παρακλήτου, όπως τότε. Δια τούτο καθημερινά πρέπει να προσευχόμεθα και να αναζητούμε τη Χάρη του Παρακλήτου στη ζωή μας· για να φωτίζει το δρόμο μας, για να προστατεύει και εμάς και το λαό μας από τους ποικίλους πειρασμούς και τους κινδύνους και τέλος για να μας ελευθερώνει από τα δεσμά των παθών και τις επιδιώξεις των εχθρών, που επιβουλεύονται την Πατρίδα μας».

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις, που πλαισιώνονται και από πολιτιστικά δρώμενα μέσα στο Κάστρο, παρέστησαν ο βουλευτής Έβρου Αναστ. Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκ. Πατσουρίδης, εκπρόσωπος του Διοικητού της XVI Μεραρχίας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Εν κατακλείδι ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους επισήμους, συνεχάρη τη δημοτική αρχή διότι επιμένει οι γιορτές του Κάστρου να γίνονται αφορμή επίσκεψης και γνωριμίας των συγχρόνων με αυτό και την ιστορία του, και ετίμησε με την αγάπη του και τις ευχές του τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόδημο Σκλέπα για την φιλότιμη και ένζηλο διακονία του.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο