Παρασκευή, 6 Μαρτίου, 2026
13.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαPatriot και F-16 στη Βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας

Patriot και F-16 στη Βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετά από αίτημα της Σόφιας

Η Ελλάδα θα συμβάλει στην αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας, μετά από σχετικό αίτημα της γειτονικής χώρας. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ατανάς Ζαπριάνοφ.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, η ελληνική πλευρά θα παράσχει μέσα και προσωπικό για την ενίσχυση της αμυντικής κάλυψης της Βουλγαρίας απέναντι σε πιθανές απειλές από το Ιράν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ μεταφέρεται μέσα στις επόμενες ώρες σε κατάλληλη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας πυροβολαρχία Patriot, η οποία θα προσφέρει αντιβαλλιστική κάλυψη σε μεγάλο μέρος της βουλγαρικής επικράτειας.

Παράλληλα, ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 μετασταθμεύει σε αεροδρόμιο της Βόρειας Ελλάδας με αποστολή την παροχή επιπλέον αεροπορικής κάλυψης.

Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών, δύο ανώτεροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σόφια.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνται μετά από αίτημα της Βουλγαρίας, η οποία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση δεν επηρεάζει τη δυνατότητα αντιβαλλιστικής προστασίας της ελληνικής επικράτειας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Σόφια, έπειτα από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ορεστιάδα: Δέκα κλειστά καταφύγια πολιτικής προστασίας στην πόλη – Πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες σε έκτακτη ανάγκη

Δέκα κλειστά καταφύγια πολιτικής προστασίας διαθέτει η πόλη της Νέας Ορεστιάδας, ενώ αντίστοιχοι χώροι...

Εάν γίνει επιστράτευση στην Ελλάδα: Αυτοί θα κληθούν πρώτοι

Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι...

Αλεξανδρούπολη: Ξεκίνησε το πρόγραμμα ιπποθεραπειών για τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου

Με ενθουσιασμό και συγκίνηση ξεκίνησε το πρόγραμμα ιπποθεραπειών για τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού...

Η Αλεξανδρούπολη και άλλοι πέντε δήμοι της χώρας με αμερικανικές στρατιωτικές υποδομές

Αμερικανική στρατιωτική παρουσία καταγράφεται, βάσει της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ,...

Παρόμοια