22.1 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Πάσχα με ανοιχτούς ναούς θέλει η Ιερά Σύνοδος – Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Το αίτημα της Ιεράς Συνόδου για ανοιχτούς ναούς το Πάσχα. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

- Χορηγούμενη-

Το αίτημα να είναι όλοι οι ιεροί ναοί ανοικτοί για προσέλευση πιστών τη Μεγάλη Εβδομάδα όπως και την εβδομάδα μετά το Πάσχα (της Διακαινησίμου) διατυπώνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος – σε συνεργασία, πάντως, με την κυβέρνηση και τις Αρχές και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμηνύει.

- Χορηγούμενη-1

Η Σύνοδος συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και οι ιεράρχες σταθμίζοντας το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων αποφάσισαν «τη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για τη λειτουργία όλων των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραιτήτων υγειονομικών μέτρων».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», σε κάθε περίπτωση πάντως θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους τη λεγόμενη «κουφή» εβδομάδα, την εβδομάδα δηλαδή προ της Κυριακής των Βαΐων.

Θετικά δείγματα γραφής
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δύο συνεδριάσεις της ΔΙΣ δεν υπήρχε διάσταση απόψεων. Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» εκκλησιαστική πηγή, αυτή η κοινή γραμμή στην Ιερά Σύνοδο προκύπτει από τη λογική. «Οταν σιγά σιγά ανοίγουν όλες οι δραστηριότητες, το εμπόριο, σε λίγες ημέρες τα σχολεία και ενώ συζητείται ακόμη και μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα, είναι λογικό να ανοίξουν και οι ιεροί ναοί με τήρηση βέβαια των απαιτούμενων μέτρων».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εκκλησία σταθμίζει τα δεδομένα και είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση αλλά το αίτημά της δεν διατυπώνεται ούτε σε αμυντικούς ούτε σε επιθετικούς τόνους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε επισκεφτεί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο επίκεντρο της συζήτησης είχε βρεθεί και η λειτουργία των ιερών ναών το Πάσχα.

Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι έχει δώσει δείγματα γραφής με την καλή λειτουργία των ιερών ναών στις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων, των Θεοφανίων και προσφάτως της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Και επισημαίνει ταυτόχρονα ότι πλέον έχει και την εμπειρία ενός χρόνου πανδημίας ως προς το θέμα τήρησης των μέτρων.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό
Ακόμη, κληρικοί και μητροπολίτες θεωρούν ότι φέτος θα έχουν «σύμμαχο» στη μάχη κατά της πανδημίας και τον καιρό, αφού το Πάσχα πέφτει πιο αργά στις 2 Μαΐου και το πιθανότερο είναι να επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες.

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι θα υπάρχει η δυνατότητα μερίδα των πιστών να παρακολουθήσει τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας έξω από τους ναούς, στα προαύλιά τους, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Κάτι τέτοιο εξάλλου είχε υποστηρίξει πριν από λίγες ημέρες στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Γεώργιος Βαμβακίδης. Οπως είχε πει χαρακτηριστικά «ορισμένες ακολουθίες όπως π.χ. η ακολουθία της Ιεράς Αποκαθηλώσεως, του Επιταφίου Θρήνου κ.ά. θα μπορούσαν να τελεστούν στα προαύλια των ιερών ναών προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός. Την Κυριακή των Βαΐων, τη Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο το πρωί μπορούν να τελεστούν δύο και τρεις Θείες Λειτουργίες κατά ανάλογο τρόπο όπως έγινε τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια». Και είχε καταλήξει με τη βεβαιότητα ότι φέτος θα εορτάσουμε πολύ καλύτερα το Πάσχα και πως το «Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών» δεν μπορεί να επανέλθει.

Πράγματι πέρυσι το Πάσχα ήταν πρωτόγνωρο για όλη την κοινωνία και ειδικά για την Εκκλησία που έπρεπε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των επιδημιολόγων για ακολουθίες και Ανάσταση κεκλεισμένων των θυρών.

Φέτος όμως και με τα έως τώρα δεδομένα η Εκκλησία έχει την πεποίθηση πως η Μεγάλη Εβδομάδα θα μπορούσε να εορταστεί με προσέλευση πιστών στους ναούς. Βεβαίως το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από την Εκκλησία φαινόμενα συνωστισμού σε ακολουθίες που παγίως συγκεντρώνουν κόσμο όπως η περιφορά του Επιταφίου, η Θεία Λειτουργία της Μ. Πέμπτης και βέβαια η Ανάσταση.

- Χορηγούμενη-
πηγηnewpost.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ