fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παρέμβαση Α. Δημοσχάκη για το Προσχέδιο Νόμου του Προϋπολογισμού του 2020

- Χορηγούμενη-

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης πραγματοποίησε παρέμβαση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για το Προσχέδιο Νόμου του Προϋπολογισμού του 2020 & το πως θα επηρεάσει θετικά τον Έβρο & τη Θράκη.

Το κείμενο της ομιλίας του έχει ως εξής :

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το υπό συζήτηση Προσχέδιο του Προϋπολογισμού υπογραμμίζει τις προθέσεις της Κυβέρνησης να βγάλει την Ελλάδα από τον οικονομικό μαρασμό και την περιθωριοποίηση, επιβεβαιώνει την πρόθεση για υλοποίηση όλων όσων υποσχεθήκαμε. Ένα σχέδιο εξυγίανσης, ένα πλάνο νοικοκυρέματος, με αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη.

Από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, από την οικονομική ασφυξία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, κάθε μορφής, κάθε κατηγορίας, περνάμε στην εποχή των κινήτρων για υγιή επιχειρηματικότητα και αξιοπρεπή αγορά εργασίας. Θέλουμε να δώσουμε τέλος στη συρρίκνωση και στην εσωστρέφεια, με μέτρα που ανοίγουν δρόμους για επενδύσεις, ενθαρρύνουν το επιχειρείν και μειώνουν την ανεργία.

Δίνεται τέλος στα υπερβολικά πλεονάσματα, που απετέλεσαν συνειδητή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και στην πολιτική συρρίκνωσης των επενδύσεων. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα για το σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα, που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα στην πατρίδα μου στη Θράκη και στα σμαράγδια μας τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους αλλά και του Ιονίου.

Με επίκεντρο τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, η φορολογική πολιτική διαθέτει ταυτόχρονα αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση. Επιπλέον η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα, η μείωση της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις, αποτελούν τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης. Η οικοδομική δραστηριότητα θα ανασάνει από την αναστολή του ΦΠΑ για μία τριετία στα νεόδμητα ακίνητα, αλλά και την αναστολή του φόρου υπεραξίας για μία τριετία στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Κλείνοντας το κεφάλαιο της γενικής τοποθέτησης μου, κύριε Πρόεδρε, δηλώνω ότι η περιοριστική πολιτική στην πλέον ευάλωτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν κακή συνταγή, αλλά ευτυχώς, όμως, δεν ολοκλήρωσε την καταστροφή η προηγούμενη κυβέρνηση και ευτυχώς ολοκλήρωσε τον κύκλο της τον πολιτικό, διότι αλλιώς αποφάσισε ο Ελληνικός Λαός.

Η υπερφορολόγηση, βέβαια -θα πρέπει να το πούμε με το όνομά της- οφείλεται καθαρά στην αποτυχημένη διεθνώς Ιδεολογία, που δεν έχουν αντιληφθεί αυτοί οι οποίοι είχαν την υπογραφή και τη σφραγίδα του Κράτους πριν από τρεις μήνες, διότι αυτή η ιδεολογία κινείται αντίθετα στην ελεύθερη αγορά, αντίθετα στις πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μολονότι εμείς ήμασταν ισότιμα μέλη και δεν βλέπαμε το καλό ενός κράτους και ενός λαού.

Η σημασία και η βαρύτητα των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση σήμερα σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, έχει και άλλη διάσταση όταν μιλάμε για τον Έβρο και τη Θράκη. Ο Έβρος βιώνει, κύριε Υφυπουργέ, βαθιά τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, της εισοδηματικής αποδυνάμωσης, της ανεργίας και της έλλειψης υποδομών και επενδύσεων γενικά, που δυστυχώς περιφρονήθηκε στο σύνολο κατά την τελευταία πενταετία από το επίσημο Ελληνικό Κράτος. Τα μέτρα που προβλέπονται στο προσχέδιο για την προστασία της οικογένειας και την καταπολέμηση του δημογραφικού, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις ακριτικές περιοχές και ιδιαίτερα για το βόρειο τμήμα του Έβρου, το οποίο φθίνει ραγδαία σε πληθυσμό.

Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα και κίνητρα για την παραμονή των νέων, αλλά και την προσέλκυση οικογενειών που θα θελήσουν να εγκατασταθούν, είτε προερχόμενες από τη λοιπή χώρα, είτε από την Ευρώπη όπου βρίσκονται ως μετανάστες, προκειμένου να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο. Επίσης, δίνονται κίνητρα για να παραμείνουν και να κάνουν οικογένειες στον Έβρο, ώστε να αποτραπεί η εκροή του πληθυσμού μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι φοροελαφρύνσεις, που αναφέρονται στο προσχέδιο, θα αποτελέσουν μια σημαντική ανάσα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της περιοχής, καθώς ορισμένοι εκ των κατοίκων καταφεύγουν στις κατά πολύ φθηνότερες, αλλά χαμηλής ποιότητας αγορές, των γειτονικών χωρών. Ωστόσο, είναι θεμιτό να συνδυαστούν με επιπλέον κίνητρα για να επενδύσει κάποιος στον Έβρο ή να μεταφέρει την επιχείρησή του εκεί, σε αυτήν την νευραλγική περιοχή. Οι έλεγχοι διαβατηρίων, κύριε Υφυπουργέ και κυρίως τα τελωνεία του Έβρου και κυρίως στα σημεία εισόδου και εξόδου, θα πρέπει να σχεδιαστούν, να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πραγματικά οικονομικά χωριά, προκειμένου να μας φέρουν και κυκλοφοριακούς φόρτους στη νέα Εγνατία και να μην ενισχύεται η λεγόμενη «παραεγνατία».

Κύριε Υπουργέ, δηλώνω απολύτως ικανοποιημένος με την αύξηση του προβλεπόμενου ποσού με την επιδότηση των άγονων γραμμών, που, πέραν της γενναίας χρηματοδοτικής ενίσχυσης από φέτος, εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυξήθηκε κατά 45% ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις άγονες γραμμές, για την επέκταση κατά 40 εκατ. ευρώ της ετήσιας επιχορήγησης αυτών, η οποία θα φτάσει πλέον τα 130 εκατ., έναντι των 90 που ήταν μέχρι τώρα.

Η Σαμοθράκη βγαίνει ενισχυμένη. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μετά τη δυσχέρεια και την αναταραχή στην ακτοπλοϊκή της σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη το καλοκαίρι, ένας νέος ακτοπλόος θα αναδειχθεί προσεχώς, προκειμένου να ανταποκριθεί σε όρους που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη διασύνδεση με την στεριά.

Η προκήρυξη και δεύτερης ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη –Λήμνος, ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, θα αποτελούσε ευτυχέστερη ακόμη εξέλιξη, κύριε Πρόεδρε, αν η συγκεκριμένη γραμμή λειτουργούσε όλο το χρόνο και όχι μόνο για τους θερινούς μήνες, ώστε να επιτευχθεί το οραματικό σχέδιο όλων μας, η Θράκη να εκμεταλλευτεί και να καλύψει τον ζωτικό της χώρο, που είναι το Θρακικό Πέλαγος, για να μπει η νέα οδική Εγνατία κύριε Πρόεδρε, που ξεκινά και από την περιφέρειά σας, να κουμπώσει στην Αλεξανδρούπολη με τη νέα θαλάσσια Εγνατία. Το έχουμε πολλή ανάγκη και μάλιστα, αν δεν το καλύψουμε εμείς αυτό το κενό, θα το καλύψουν άλλοι.

Ως νομός, είμαστε σε δύο «συμπληγάδες πέτρες», δύο ανταγωνιστικές εμπορικά χώρες με μικρά περιθώρια ελιγμών. Συνεπώς, χρειαζόμαστε την προς νότο ανάπτυξη, να συνδεθούμε όχι μόνο τουριστικά, αλλά και εμπορικά, κύριε Υπουργέ, με το βορειοανατολικό Αιγαίο. Παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα και σε ποιότητα, αλλά και σε ποσότητα και είναι αναγκαία για το βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο, όπως και τυχόν προϊόντα αυτών των περιοχών είναι χρήσιμα για τη Θράκη, αλλά ενδεχομένως και για τις πέριξ χώρες. Νομίζω ότι είναι μονόδρομος και πρέπει να μας δώσετε το εισιτήριο να προβούμε και να υλοποιήσουμε αυτήν την πολιτική που νομίζω ότι την έχει υιοθετήσει κατά το παρελθόν και ο Πρόεδρος μας, παρακολουθώντας το κοινοβουλευτικό έργο του ομιλούντος.

Τέλος, επιθυμώ να αναφερθώ στον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών και την αποκατάσταση φορολογικών παραλογισμών. Στον Έβρο και ειδικά στα χωριά της υπαίθρου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αγροτικός χαρακτήρας των κτισμάτων, όπως αποθήκες, χώροι φύλαξης οικόσιτων ζώων κ.λπ., οι οποίοι χώροι θα πρέπει να φορολογούνται αναλόγως και όχι ως κατοικίες.

Δεν είναι δυνατόν κύριε Υπουργέ- εσείς ξέρετε καλά και φορολογικά και οικονομικά- οι κατοικίες που αποκτήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στα χωριά των 50 κατοίκων, να αποτελούν για τους κατόχους αυτών τεκμαρτό εισόδημα χωρίς να έχουν να δηλώσουν εισόδημα. Και στην ίδια κατηγορία να είναι οι κατοικίες αυτές με τις κατοικίες των Βορείων και Νοτίων προαστίων. Ήδη έχω κάνει σχετική επιστολή στον αρμόδιο Υφυπουργό. Έτσι αποδυναμώνεται το ήδη ισχνό αγροτικό εισόδημα. Στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της φορολόγησης της πραγματικής περιουσίας των Ελλήνων, θα πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που πλήττει πολύ ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες με κόστος παραμένουν και στηρίζουν την ελληνική ακριτική ύπαιθρο.

Κλείνω υπογραμμίζοντας γενικά ότι, ο στόχος της ανάπτυξης όπως έχει καθοριστεί και έχει αναφερθεί και από τον Υπουργό είναι εφικτός σε έναν πραγματικά δύσκολο Προϋπολογισμό. Χρήσιμα εργαλεία για την έκρηξη της ανάπτυξης είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η μείωση των δημόσιων δαπανών, των ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών συντελεστών και οι φοροαπαλλαγές για τους πολλούς προκειμένου οι πολλοί με την ελληνική φιλοτιμία τους, να συμμετάσχουν στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και κυρίως της υπαίθρου όπως προείπα.

Στόχος είναι να μπει μπροστά η οικονομία. Το σχέδιο όμως είναι να πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη -χρησιμοποιώ τις λέξεις του κυρίου Υπουργού-από την αρχή του 2020. Το επιμελές οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών και με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελούν εγγύηση για τον ταλαιπωρημένο λαό από την απελθούσα κυβέρνηση. Ευτυχώς, έχει απαλλαγεί ο τόπος, αλλά δυστυχώς, οι συνάδελφοι μας δεν έχουν ζητήσει μια συγνώμη μέχρι σήμερα και δεν έχουν αντιληφθεί ότι στις εκλογές που έγινα τον Ιούλιο ο ελληνικός λαός ψήφισε τη ΝΔ και υιοθέτησε το πρόγραμμά της».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο