fbpx
27.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ με αφορμή την επίσκεψη Αχτσιόγλου στον Εβρου

- Χορηγούμενη-

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο εργατικό κέντρο Αλεξανδρούπολης, πραγματοποίησε η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αφορμή την επίσκεψη στον Εβρο της Υπουργού Εργασίας Ευτυχίας Αχτσιόγλου και του νέου Ειδικού Γραμματέα Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο.

Σε σχετική ανακοίνωση η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ τονίζει:

Δε θα γίνουμε θεατές στην εξαθλίωση μας

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Έχουμε πολύ πικρή πείρα από τις περίφημες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση για την υπηρέτηση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, των μονοπωλιακών ομίλων, ετοιμάζεται να σφίξει και άλλο τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Για μας έχουν τους μισθούς των 200-300 ευρώ, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη ζωή με τα κακοπληρωμένα προγράμματα, τους συνεχείς κόφτες στις συντάξεις και στις ανάγκες μας. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους ζεστό χρήμα με νέους νόμους, ένταξη σε χρηματοδοτικά πακέτα, νέες φοροαπαλλαγές. Πάνω στο έδαφος των προηγούμενων αντεργατικών μέτρων που έχουν τσακίσει τη ζωή μας, έχουν συμφωνήσει στο νέο γύρο επίθεσης με νέα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, την εκτεταμένη φοροληστεία και το κατέβασμα του αφορολόγητου σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, νέες αντιλαϊκές συμφωνίες για μετά το 2018, στην παγίωση των αιματοβαμμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων» .

Ότι αξίωσαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργολάβοι του κάθε κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν μνημόνια! Έτσι και σήμερα ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούν νέα μόνιμα μέτρα, διατυπώνουν τους πόθους τους ξεκάθαρα. Στο εβδομαδιαίο δελτίο των βιομηχάνων διαβάζουμε πως «χρειαζόμαστε ένα «Ελληνικό Μνημόνιο Plus», που θα ξεπερνάει το manual (εγχειρίδιο) των δανειστών».

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια τη μίζερη ζωή για τα κέρδη τους

Πάνω στα αποκαΐδια, χτίζουν τη μελλοντική ανάκαμψη των κερδών τους πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων. Θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερα φτηνά εργατικά χέρια, εργάτες με αλυσίδες. Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα και απαιτούν να μην υπάρχουν αντιδράσεις για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η συντριβή των δικαιωμάτων του λαού, οι διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση των κερδών τους.

Σπέρνουν πάλι ψέματα και αυταπάτες!

Δυναμώνουν ξανά οι εκβιασμοί και οι απειλές. Στο οπλοστάσιο τους επανέρχονται μία-μία όλες οι δοκιμασμένες μέθοδοι εκβιασμού. Βάζουν τους εργαζόμενους να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, να μπουν στη μέση των Συμπληγάδων, της δήθεν “καλής” ΕΕ και του “ανάλγητου” ΔΝΤ.

Στον ρυθμό των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση, τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και επιζητούν τα μνημόνια διαρκείας αλλά και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, μας θέλουν στην αδράνεια, το συμβιβασμό στη μοιρολατρική αποδοχή της βαρβαρότητας.

Χρειάζεται τώρα, να δυναμώσει η αγωνιστική δράση από κάθε σωματείο, από κάθε χώρο δουλειάς, η οργάνωση της απάντησης σε παλιά και νέα μέτρα, η αντεπίθεση για δουλειά με δικαιώματα ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τα παζάρια τους από την ανάκαμψη και την κανονικότητα που μας ετοιμάζουν. Δεν θα μας επιστρέψουν τα δικαιώματα μας, τους μισθούς μας, τις συντάξεις. Αντιθέτως, αρπάζουν συνεχώς!

Όλοι μαζί εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι να ορθώσουμε τοίχος. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την μικρομεσαία αγροτιά που στα μπλόκα του αγώνα αγωνίζεται απέναντι στον κοινό αντίπαλο, απέναντι στα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας. Οι φτωχοί αγρότες που τσακίζονται με τους φόρους, το ψηλό κόστος παραγωγής – τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας – τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!


Την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη διετή διακυβέρνησή της, όχι μόνο διατηρεί στο ακέραιο όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προκάτοχοί της, αλλά προωθεί και μεθοδεύει νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης και για λογαριασμό του κεφαλαίου η υπουργός εργασίας προσπαθεί να πείσει πως κόπτεται, για το τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας και στο εργατικό κίνημα.

Την στιγμή που κατεδαφίζονται εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού προσπαθώντας να  δείξει το “φιλεργατικό” έργο που εκτελεί, τολμά να μιλά για μείωση της ανεργίας, όταν αυτή την στιγμή οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ειδικά στο εμπόριο, έχουν κατακλύσει τους  χώρους εργασίας. Παράλληλα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αυξάνονται τα πεντάμηνα και τα οχτάμηνα που στην ουσία ανακυκλώνουν την ανεργία.

Η κυβέρνηση, δια μέσω της υπουργού, ανοίγει διάλογο με τους πρόθυμους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ μέσω εκείνων των εργατικών κέντρων που στηρίζουν την λογική της επιχειρηματικότητας, που υποτάσσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αυτά του κράτους και της εργοδοσίας.

Στην συνάντηση με τις διοικήσεις των εργατικών κέντρων της περιοχής μας η υπουργός αναμάσησε την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ για την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και στα εργασιακά και πως η κυβέρνηση διεκδικεί την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Η εμπειρία όμως από τις «σκληρές» διαπραγματεύσεις δείχνει πως το αποτέλεσμα είναι ο παραπέρα σφαγιασμός των εργατικών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει γιατί και αυτή η κυβέρνηση κινείται μέσα στις ράγες της Ε.Ε. που στηρίζει τους μονοπωλιακούς ομίλους  και όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων και ανέργων.

Η υπουργός αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων. Επίσης δήλωσε πως στις προθέσεις του υπουργείου είναι να υπάρχει η δυνατότητα να μειώνεται το πρόστιμο στις επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, με την προϋπόθεση να τους προσλαμβάνουν. Ακόμη δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα, θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε καμία επιχείρηση που δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία να μην επιδοτείται με κρατικούς πόρους. Με όλα αυτά επιχειρεί να «βγάλει λάδι» την κυβέρνηση για τη σημερινή ζούγκλα στην αγορά εργασίας, για την οποία έχει μεγάλη ευθύνη.

Από την πλευρά τους, οι εκλεγμένοι στο Δ.Σ. του ΕΚΕ από το ΠΑΜΕ, τόνισαν μεταξύ άλλων τα αντιλαϊκά αποτελέσματα της πολιτικής που στηρίζει και αυτή η κυβέρνηση φέρνοντας παραδείγματα από την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και στην περιοχή μας, ανέδειξαν την δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων ακλουθώντας ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Σημείωσαν πως θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να παρθούν μέτρα έστω ανακούφισης της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και άνεργοι σήμερα, αλλά και για να δημιουργηθεί ισχυρό εργατικό κίνημα που θα συγκρούεται με την πολιτική τους και θα διεκδικεί όλο τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και τους τον κλέβουν.

Η γραμματεία Έβρου του ΠΑΜΕ  καλεί τους εργαζόμενους και ανέργους να μη μείνουν θεατές στις εξελίξεις, να συμπορευτούν με τους αγωνιζόμενους φτωχούς αγρότες , τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και να μετάσχουν στο συλλαλητήριο που καλεί το ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη στις 18:30 μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο