fbpx
0.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Πανήγυρις Πολιούχου Αγίου Νικολάου και Ανακήρυξη Ιωβηλαίου Έτους για τα 100 χρόνια της Μητροπόλεως

- Χορηγούμενη-

Με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και την θρησκευτική κατάνυξη η πόλη της Αλεξανδρούπολης και η περιφέρειά της εόρτασε τον Πολιούχο Άγιο και Προστάτη της πρωτεύουσας του Έβρου, τον Άγιο Νικόλαο, αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας, στον Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό της Αλεξανδρουπόλεως.

Φέτος, η χαρά και η ευλογία της εορτής ήταν διπλή καθώς κατά τον Νοέμβριο του 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση και σύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία δημιουργήθηκε από το εν Ελλάδι τμήμα της παλαιάς Ιεράς Μητροπόλεως Αίνου και Δεδέαγατς και από τμήματα των Ιερών Μητροπόλεων Διδυμοτείχου και Μαρωνείας.

Για τον λόγο αυτό η Ιερά Μητρόπολις προετοίμασε εκδήλωση κατά τον Εσπερινό της πανηγύρεως για την ανακήρυξη του έτους 2023 ως «Ιωβηλαίου Έτους» της Ιεράς Μητροπόλεως και ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος προσεκάλεσε για τις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις τους ομόρους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Το απόγευμα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός και Τρισαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ανθίμου.

Παρέστησαν οι τοπικές Αρχές της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πανεπιστημίου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλεως.

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ
Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος από την Ωραία Πύλη του Μητροπολιτικού Ναού κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του «Ιωβηλαίου Έτους» της Ιεράς Μητροπόλεως και έδωσε τον λόγο στους δυο Μητροπολίτες.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός στην ομιλία του έκανε μία ιστορική αναδρομή στην εκκλησιαστική κατάσταση της περιοχής από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια μέχρι την δημιουργία της νέας Μητροπόλεως τον 20ο αιώνα.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος μίλησε για το πνευματικό υπόβαθρο και τις ιστορικές συγκυρίες που οδήγησαν την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη δημιουργία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Ακολούθως ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής ανέγνωσε από άμβωνος την Συνοδική Πράξη της 17ης Νοεμβρίου 1922 διά της οποίας συστήθηκε η νέα Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως.

Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ανέγνωσε το Πρακτικό της Ανακηρύξεως του Ιωβηλαίου Έτους και παρουσίασε στους άρχοντες και στο εκκλησίασμα τα ενθύμια που ετοιμάσθηκαν για το Ιωβηλαίο Έτος και θα διατίθενται από τους ιερούς ναούς μας:
• την σπάνια εικόνα – αντίγραφο της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας του 16ου αιώνος (εκ της συλλογής του Εκκλησιαστικού μας Μουσείου) επισημαίνοντας ότι στις μέρες μας που τόσο η γυναίκα, όσο και το παιδί (ζωντανό και αγέννητο) κακοποιούνται με διαφόρους τρόπους, η απεικόνιση της Παναγίας να θηλάζει από το στήθος της τον μικρό Χριστό δείχνει την τιμή, την αξία και τη θέση που πρέπει να έχουν η γυναίκα και τα μικρά παιδιά στην κοινωνία μας.
• το επετειακό μετάλλιο στο οποίο απεικονίζεται στην μία πλευρά ο ποταμός Έβρος που χωρίζει την παλαιά Μητρόπολη Αίνου και Δεδέαγατς από την νέα Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και στην άλλη πλευρά οι Επίσκοποι της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Η εικόνα και το μετάλλιο φιλοτεχνήθηκαν στο καλλιτεχνικό εργαστήριο Tinos Icon του κ. Κωνσταντίνου Βιδάλη στην Τήνο.

Αμέσως μετά ακολούθησαν ευχετήριες προσφωνήσεις από τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και τον Δήμαρχο της πόλεως κ. Ζαμπούκη και η υπογραφή της Πράξεως της ανακηρύξεως του Ιωβηλαίου Έτους από τους τρεις Μητροπολίτες, τον Πρωτοσύγκελλο και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας.

ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο. Παρόντες ήταν οι τοπικοί Άρχοντες και πλήθος κόσμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους για την εορτή του Πολιούχου της πόλεως και ιδιαιτέρως στο Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδος μας στο πρόσωπο του Κυβερνήτη της Πυραυλακάτου «ΤΠΚ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ» που κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την αφορμή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού και Πολιούχου της πόλεως Αγίου Νικολάου.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕΩΣ
Αμέσως μετά βράβευσε με το Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως για την προσφορά του στην πανεπιστημιακή κοινότητα, την ιατρική επιστήμη και στην τοπική μας κοινωνίας τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, καθώς στο τέλος του έτους λήγει η θητεία των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου μας. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης μας τόνισε πως η εν λόγω βράβευση έγινε εν αγνοία του Πρυτάνεως καθώς -όπως είπε- ήταν σίγουρος ότι θα αρνούνταν.

ΙΕΡΑ ΛΙΤΑΝΕΙΑ
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε (ξανά μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας) η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλεως μέχρι την πλατεία του Φάρου. Την εικόνα έφεραν στους ώμους τους τιμητικά και ως ευλογία αξιωματικοί της Πυραυλακάτου «ΤΠΚ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ». Η λιτανεία κατέληξε ξανά στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελέσθηκε η απόλυση της Θείας Λειτουργίας και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο