fbpx
28 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020

ΠΑΜΘ: Αντίθεση η Λαϊκή Συσπείρωση στην εκμετάλλευση λατομείων μαρμάρων

- Χορηγούμενη-

Τα λατομεία μαρμάρων αποτελούν ένα δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Στην περιοχή μας (Δράμα, Καβάλα, Θάσο) λειτουργούν εκατοντάδες λατομεία. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εκμετάλλευση τους και στην περιοχή μας, στα πλαίσια του απαρχαιωμένου και αποικιακού νομοθετικού πλαισίου σε καμιά περίπτωση δεν ωφελεί τόσο τους εργαζόμενους σε αυτά, αλλά ούτε και γενικότερα το λαό και την οικονομία της χώρας.

Σταθερά δεκάδες νεκροί από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των λατομείων. Μόνο σε ένα χωριό είχαμε αυτά τα χρόνια 14 θανάτους εργατών. Εκατοντάδες τραυματίες, γιατί δυστυχώς δεν παίρνονται μέτρα ασφάλειας από τους εργοδότες αλλά και από την άλλη δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα του Κράτους και της Περιφέρειας

Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν με την προστασία του περιβάλλοντος, όπου εκεί γίνεται μια τεράστια καταστροφή, τόσο ως προς τον τρόπο ανόρυξης, όσο και της αποκατάστασης παλιών λατομείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θάσος και όχι μόνο, που οι εταιρείες εγκαταλείπουν πίσω τους «κρανίου τόπο» χωρίς καμία κυριολεκτικά αποκατάσταση του χώρου. Δρούν με ευθύνη και του ίδιου του κράτους που με τις δημόσιες υπηρεσίες του δεν ενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους και δεν δεσμεύει θεσμικά και οικονομικά τους επιχειρηματίες που ασχολούνται στον τομέα του μαρμάρου, ώστε να τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους και να προβαίνουν στην αποκατάσταση του λατομικού χώρου.

- Χορηγούμενη-

Το γεγονός που επιβεβαιώνει το ότι δίνεται γη και ύδωρ στις μεγαλοεταιρίες μαρμάρων είναι και το ότι δεν έχουν  οριστεί  λατομικές ζώνες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι εταιρίες να προχωρούν σε ανόρυξη  όπου και όπως τους συμφέρει.

Από την περιοχή μας χωρίς καμία επεξεργασία φεύγουν πάνω από 30.000 φορτηγά τον χρόνο, με όγκους μαρμάρου, χωρίς να πληρώνουν έστω και τα λιγοστά στους τοπικούς δήμους γιατί δεν γίνεται η απαραίτητη ογκομέτρηση

Οι μόνοι που επωφελούνται είναι μόνο μερικές μεγάλες εταιρίες που βγαίνουν πάντα κερδισμένες είτε σε περίοδο ύφεσης είτε ανάπτυξης.

Θεωρούμε ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.  

  Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού, στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε την έγκριση  περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση των λατομείων μάρμαρων.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης

- Χορηγούμενη-

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Αλεξανδρούπολη: Πλήθος κόσμου στην κορύφωση της Εβδομάδας Εμπορίου 2020 – τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (βίντεο)

Με μέριμνα για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή διασποράς του COVID-19 κορυφώθηκε εχθές, Πέμπτη 6 Αυγούστου, η Εβδομάδα Εμπορίου 2020 στην Αλεξανδρούπολη, που διοργανώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης. Στόχος αυτής ήταν, μεταξύ άλλων, μέσω των μεγάλων εκπτώσεων στα καταστήματα να «ανακουφιστεί» έστω και λίγο η τοπική αγορά.
- Χορηγούμενη -