Η Unesco έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
Το βιβλίο δεν ανοίγει μόνο ένα παράθυρο στον κόσμο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων μαζί με το παιδί, ήδη από την ηλικία των 8 μηνών, συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας. Από τη μία, λέξεις που έχουν ήδη μάθει εντυπώνονται καλύτερα στο παιδί όταν τις ακούει μέσα σε διαφορετικές προτάσεις, και από την άλλη, όσο περίεργο και αν μας ακούγεται, μαθαίνουν περισσότερες λέξεις.
Έχει αποδειχθεί ότι ο γραπτός λόγος περιέχει πολύ πιο πλούσιο λεξιλόγιο από τον προφορικό. Γι’ αυτό γονείς ξεκινείστε να διαβάζετε στα παιδιά σας!
Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το μακρινό 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας, επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες. Το 1995, η Unesco καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Στον εορτασμό συμμετέχει φέτος και η Βουλή των Ελλήνων, φωταγωγώντας το κτήριό της στις 23 Απριλίου με το λογότυπο της Ημέρας Βιβλίου και δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν τη βάση της παιδείας και της δημοκρατίας.
Με τον τρόπο αυτό, το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβάλλει την έννοια του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού και την ιδέα της βιβλιοφιλίας σε όλες τις ηλικίες, την ημέρα που η Αθήνα ανακηρύσσεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018.