fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Π. Μιχαηλίδης: «Μήπως είναι βιαστικό ένα “όχι” στην απόφαση του Υπ. Τουρισμού για δέσμευση των Ιαματικών Λουτρών Τραϊανούπολης;» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Το ενδεχόμενο να έχει τελικά θετικό πρόσημο η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού για την ένταξη των Ιαματικών Λουτρών Τραϊανούπολης στη σχεδιαζόμενη ανώνυμη εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας – ΙΠΕ Α.Ε.» έθιξε ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλεξανδρούπολη: Ο Δήμος που θέλουμε», Παύλος Μιχαηλίδης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η δυνητική δέσμευση-αξιοποίηση του χώρου των Ιαματικών Λουτρών Τραϊανούπολης έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από το Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), μια πρόωρη αρνητική στάση του Δήμου Αλεξανδρούπολης μπορεί να στερήσει πολλά θετικά από την περιοχή των Λουτρών, καθώς μια Ανώνυμη Εταιρεία (στην οποία θα έχουν ποσοστά και οι Δήμοι) ενδέχεται να είναι ικανότερη στην εύρεση επενδυτών και κατανόηση των τεχνικών προδιαγραφών και ιδιαιτεροτήτων ενός τόσο σημαντικού χώρου.

Όπως άλλωστε σημείωσε και ο πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λουτρών, Δούκας Μπασιάκος, αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν υπάρχει φύλαξη αλλά έχουν κλαπεί στοιχεία από τον περιβάλλοντα χώρο των Λουτρών.

Ο Παύλος Μιχαηλίδης

«Το θέμα αγγίζει το Δήμο της Αλεξανδρούπολης αλλά και μια περιοχή που έχει πληγεί αυτές τις ημέρες από τις πλημμύρες. Οι άνθρωποι εκεί χρόνια περιμένουν να αξιοποιηθούν οι ιαματικές πηγές – τα Λουτρά. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν είδαν ανάπτυξη της περιοχής αλλά με αμέλειες και παραλείψεις και της ίδιας της πολιτείας, είδαν να χάνονται περιουσίες εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων» δήλωσε στο e24 ο κ. Μιχαηλίδης. 

«Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα Λουτρά»

«Εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο είναι κλειστά τα ιαματικά λουτρά, και το ερώτημα είναι αν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε…Την απάντηση στα ερωτήματα έρχεται να δώσει ένα αιφνιδιαστικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο φαίνεται να οδηγείται στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας με πολυμετοχικό κεφάλαιο και συμμετοχή των Δήμων» σημείωσε στη συνέχεια, αναφέροντας το πρόσφατο σχέδιο νόμου του Υπουργείου. 

«Η εν λόγω Α.Ε. θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων, μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα χιλίων μέτρων, που σήμερα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο όχι μόνο του δημοσίου αλλά και οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε αρκετούς Δήμους ενώ ομόφωνα το Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) έχει καταγγείλει το γεγονός αυτό, ως μια μεθόδευση που έχει ως στόχο την “υφαρπαγή των περιουσιακών στοιχείων” δεκάδων δήμων της χώρας» εξήγησε αναλυτικά ο κ. Μιχαηλίδης. 

«Μήπως είναι βιαστικό να πούμε “όχι”;»

«Μήπως είναι βιαστικό να πούμε “όχι”; Μήπως αυτό που σκέφτεται το υπουργείο Τουρισμού θα δώσει μια ελπίδα ανάκαμψης της περιοχής των Λουτρών; Μήπως μια ΑΕ, στη οποία θα έχουν και ποσοστά οι Δήμοι, θα μπορέσει να μιλήσει πιο οργανωμένα με τους επενδυτές; Μήπως θα γνωρίζει καλύτερα την τεχνογνωσία των ιαματικών λουτρών; Μήπως θα μπορέσει να ξεπεράσει ευκολότερα τον γραφειοκρατικό μηχανισμό;» διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι το ζήτημα οφείλει να συζητηθεί με την αρμόζουσα σοβαρότητα σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο