Π. Κουρουμπλής: «Αν είναι να γίνει Λιμενική Ακαδημία στην Ελλάδα, θα προτιμήσω να γίνει στην Αλεξανδρούπολη και όχι στον Πειραιά».

Επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε χτες το βράδυ της Δευτέρας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής Υπουργός Ναυτιλίας.

Στη συνάντηση εκτός από τη διοίκηση του ΟΛΑ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος καθώς και ο Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης.

Ο Χρήστος Δούκας, πρόεδρος του ΟΛΑ, έθεσε στον υπουργό τα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του λιμανιού. Όπως είπε, οι παράγοντες που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι του Μπουργκάς, η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, η αναβάθμιση του εξοπλισμού του λιμανιού αλλά και η σύνδεση με την τοπική επιχειρηματικότητα για να μπορεί να προωθήσει τα παραγόμενα προϊόντα της μέσω αυτού.

Ο Ευάγγελος Λαμπάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία οδό και στο διαχρονικό αίτημά του για ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας ή έστω Σχολής Λιμενοφυλάκων.

Μάλιστα τόνισε προς τον υπουργό, ότι υπάρχει ήδη διαθέσιμη έκταση 140 στρεμμάτων για να ανεγερθεί η Λιμενική Ακαδημία, αλλά και το κτίριο του παλιού νοσοκομείου έκτασης 17.000 τ.μ. που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Πρόσθεσε δε, πως θα αποτελούσε θωράκιση της Θράκης μια τέτοια απόφαση.

Τέλος επέμενε στην διατήρηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνο – Μυτιλήνη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποστηρίζοντας πως θα συμβάλλει στην στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Τη στήριξή του στην παραπάνω ακτοπλοϊκή σύνδεση εξέφρασε και ο Δημήτρης Ρίζος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Nαυτιλίας είπε πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση και εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την αγαστή συνεργασία του ΟΛΑ με τη δημοτική αρχή της πόλης.

Από την πλευρά του ο Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης μίλησε για την αναγκαιότητα της ανέγερσης ενός νέου κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Λιμεναρχείου και θα είναι λειτουργικό, αφού αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε τρία διαφορετικά κτίρια.

Ως αναφορά τη στελέχωσή του από προσωπικό, είπε πως είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 84 ατόμων που υπηρετούν στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης σήμερα και παρά τις αυξανόμενες ανάγκες επιτελούν άριστα το έργο τους.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επαίνεσε την καλή συνεργασία της διοίκησης του ΟΛΑ με τη δημοτική αρχή αλλά και τις διαρκείς προσπάθειες «νοικοκυρέματος» του Οργανισμού.

Συμφώνησε απόλυτα με τις προτάσεις για σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία και την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης, όπως και την αναβάθμιση των υποδομών του. Μάλιστα είπε πως όλα τα παραπάνω θα το «βοηθήσουν να ανοίξει τα φτερά του στη Μεσόγειο και να συνδεθεί μα λιμάνια της Αιγύπτου, της Άπω και Μέσης Ανατολής για την προώθηση προϊόντων στην Ανατολική Ευρώπη».

Δήλωσε την πίστη του πως η ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνο – Μυτιλήνη μπορεί να λειτουργήσει θετικά και θα διατηρηθεί.

Επίσης αναφέρθηκε και στην παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού  στο δήμο Αλεξανδρούπολης που ήταν μια καθαρά πολιτική προσωπική του απόφαση.

Τέλος ως αναφορά το αίτημα για την ίδρυση λιμενικής Ακαδημίας, είπε πως «αν είναι να γίνει μια Λιμενική Ακαδημία στην Ελλάδα, θα προτιμήσω να γίνει στην Αλεξανδρούπολη και όχι στον Πειραιά. Έχω θετική διάθεση απέναντι σ αυτό το αίτημα του Ευάγγελου Λαμπάκη, που αν γίνει είμαι σίγουρος πως θα το εκτιμήσει ολόκληρη η τοπική κοινωνία πολύ περισσότερο απ’ ότι θα το εκτιμήσουν στον Πειραιά».