Στροφή στις καλλιέργειες επιχειρούν οι αγρότες στον Έβρο, αναζητώντας φυτά με λιγότερες ανάγκες σε ποτίσματα και λιπάσματα.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Παρασκευοπούλου παρακολουθεί την καλλιεργητική προσπάθεια που γίνεται στην Στέρνα Ορεστιάδος.
Όπως αναφέρει ο Σάκης Κουτουκίδης, γεωπόνος ΕΑΣ Ορεστιάδας, τα φυτά κινόα σε 370 στρέμματα βρίσκονται σε μια πολύ καλή φάση ανάπτυξης και ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν σταδιακά να αντικαταστήσουν άλλα σιτηρά, όπως το ρύζι.
Στα συγκεκριμένα χωράφια παλαιότερα καλλιεργούντο ηλιόσποροι, καλαμπόκια και στάρια. Ήταν χωράφια με ποτιστικές καλλιέργειες, που απαιτούσαν μεγάλες ποσότητες νερού. Τώρα αλλάζει το τοπίο με νέα είδη, όπως η κινόα τα οποία μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και με την ατμοσφαιρική υγρασία, σύμφωνα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λίγο πριν από την συγκομιδή οι αγρότες αισιοδοξούν και «περιμένουν να δούν πως θα εξελιχθεί η σοδειά γύρω στις 15-20 Ιουνίου και αν η ποσότητα της παραγωγής θα είναι αρκετή, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους», όπως εξηγεί ο αγρότης Ζήσης Χατζόγλου.
Περίπου 600 στρέμματα καλλιεργούνται στην Ορεστιάδα και οι γεωπόνοι πειραματίζονται σε διαφορετικά εδάφη και κλιματικές συνθήκες για να βρούν τις ιδανικότερες.
Δεν αφορά μόνο τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των αγροτών, αλλά και την διασφάλιση του εισοδήματός τους. Με διασφαλισμένα συμβόλαια για την απορρόφηση της παραγωγής, με τιμή 0.50 λεπτά το κιλό και επιδότηση 60 ευρώ ανά στρέμμα, οι αγρότες της Ορεστιάδος προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον και οι νέοι θα έχουν λόγο να μείνουν στον τόπο τους.
Πηγή: https://www.ertnews.gr