fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ορεστιάδα: Αντιδράσεις φορέων για το αιολικό πάρκο στο μοναδικό οικοσύστημα “Καρακόπετρας” Πετρωτών

- Χορηγούμενη-

Αντιδράσεις από πολλούς φορείς προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου εγκατάστασης αιολικού σταθμού ενέργειας στην περιοχή της «Μαύρης Πέτρας» Πετρωτών του δήμου Ορεστιάδας.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες δεδομένου ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση για την αδειοδότηση του έργου, τόσο ο δήμος Ορεστιάδας όσο και η Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά και άλλοι εννέα φορείς (Δασαρχείο Διδυμοτείχου, Τμήμα Δασολογίας ΔΠΘ, Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής ΔΠΘ, κοινότητα Πενταλόφου, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιπατητικός Σύλλογος «Δρυμός» και Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας) είχαν διατυπώσει σειρά επιχειρημάτων για την αρνητική θέση που εξέφρασαν, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή χρήζει ειδικής προστασίας, δεδομένου ότι αποτελεί ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα, υψηλής βιοποικιλότητας, μέσα στο οποίο φωλιάζουν απειλούμενα είδη πουλιών, με δίκτυα μονοπατιών πεζοπορίας και με δυνατότητες ανάπτυξης κι άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Οι φορείς τονίζουν επίσης πως η αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικού πάρκου μέσα σε ένα δασικό οικοσύστημα και σε έναν νομό που έχασε χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, είναι «τουλάχιστον προκλητική». Σημειώνεται ότι οι ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στην περιοχή της «Μαύρης Πέτρας» θα είναι ύψους περίπου 200 μέτρων η κάθε μία, ενώ για την εγκατάσταση κάθε ανεμογεννήτριας θα απαιτηθούν εκατοντάδες τόνοι μπετόν που θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί.

Παράλληλα, για τον αιολικό σταθμό και τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να γίνουν εκτεταμένα έργα οδικής διάνοιξης και κατασκευής δικτύου, τα οποία επίσης θα αλλοιώσουν σημαντικά το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, υποστηρίζουν οι φορείς που αντιδρούν. «Η αντίδραση των φορέων στη δημόσια διαβούλευση ήταν σύσσωμη και όλοι συνέκλιναν στο ίδιο πράγμα, ότι θέλουμε αυτόν τον χώρο ως χώρο αναψυχής, στον οποίο άλλωστε έχουν κατασκευαστεί και 50 χιλιόμετρα περιπατητικών μονοπατιών, τον θέλουμε ως χώρο που θα συνεχίσει να εξυπηρετεί ως φυσικό εργαστήριο το Πανεπιστήμιο, ως χώρο που θα διατηρήσει τη βιοποικιλότητά του και ως τόπο όπου θα συνεχίσουν να διαβιούν απειλούμενα είδη πουλιών, όπως ο ασπροπάρης», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του συλλόγου Δρομέων Ορεστιάδας, γεωπόνος στο επάγγελμα, Θοδωρής Μανουσίδης.

Ο ίδιος δεν έκρυψε «τον θυμό του», όπως είπε, διερωτώμενος εάν λαμβάνονται τελικά υπόψιν οι αρνητικές θέσεις που διατυπώθηκαν από τόσους φορείς κατά τη διαβούλευση, ή εάν η διατυπωμένη άρνηση λαμβάνεται υπόψιν μόνον στο επίπεδο της ανάγνωσής της». Πρότεινε, μάλιστα, να υπάρξει συντονισμός των φορέων και του δήμου, με σκοπό την προσφυγή κατά της απόφασης, «διότι φαίνεται ότι τίποτα από όσα θέλει η τοπική κοινωνία δεν συνεκτιμήθηκε στην απόφαση του υπουργείου», όπως είπε.

Ο κ. Μανουσίδης τόνισε επίσης πως «ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσουν τα έργα και εντός της προθεσμίας που δίνεται μέχρι τις 21 Μαρτίου για την κατάθεση προσφυγής», χαρακτήρισε «αναγκαία» τη συστράτευση της κοινωνίας των πολιτών, ενώ ξεκαθάρισε ότι η αντίθεση που εκφράζεται δεν αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας, αλλά τη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Συνέντευξη: Βασίλης Πρεμίδης
Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο