fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ομιλία του Βουλευτή Δημήτρη Ρίζου στη Βουλή των Ελλήνων για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

- Χορηγούμενη-

Ομιλία του Βουλευτή Έβρου κ. Ρίζου Δημήτριου κατά την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για το νομοσχέδιο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ομιλίας:

  • “έχω την αίσθηση ότι και η ίδια η Αντιπολίτευση, παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες και τις γνωστές ατάκες που ακούσαμε πάλι εδώ σήμερα, τα γνωστά που ακούμε τρία χρόνια τώρα για σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, γνωρίζει ότι το σημερινό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά θετικών μέτρων κι έτσι δεν μπορεί να πάει ενάντια σε αυτό”.

  • “το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλαδή, καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές και μάλιστα χαμηλότερες από εκείνες που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης”.

  • “Το νομοσχέδιο, πέρα από αυτά που είναι πολύ σημαντικά, έχει μία επιπλέον αξία, γιατί ακριβώς αποδομεί, αχρηστεύει τελείως το επιχείρημα σχεδόν σύσσωμης της Αντιπολίτευσης ότι δεν έγινε και τίποτα σημαντικό που βγήκαμε από τα μνημόνια την 21η Αυγούστου”.

  • “Είναι ένα νομοσχέδιο που στην πράξη βοηθά σημαντικά τον κόσμο της εργασίας. Σύντομα, όπως όλοι γνωρίζουμε, θα έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αυτό που είναι το πιο ντροπιαστικό για τη χώρα μας”.

– υπογράφονται η μία μετά την άλλη οι επεκτάσεις των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που έχουν θετική επίπτωση όχι μόνο μισθολογικά, αλλά και στη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας.

– Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για τον κόσμο της εργασίας που αναγκάστηκε ακόμα και ο πρώην Πρόεδρός της, ο κ. Μεϊμαράκης, να πει το 2016 ότι οι απολυμένες καθαρίστριες δεν είναι μεταρρύθμιση.

  • “Γινόμαστε καθημερινά αυτόπτες μάρτυρες της αντίφασης από τη μια να καταγγέλλουν οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει όσο προσωπικό θα έπρεπε στα νοσοκομεία, στα σχολεία. Κατατίθεται ερώτηση για Νοσοκομείο του Έβρου, για γιατρό. Αν τηρούσαμε την αναλογία ένα προς πέντε, ( για προσλήψεις-αποχωρήσεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία) θα έπρεπε να περιμένουμε να φύγουν άλλοι τέσσερις γιατροί για να έρθει ένας”.

  • “Τώρα που ανασαίνει η χώρα, δρομολογούμε και προσλήψεις που πρέπει να γίνουν και στην υγεία και στην παιδεία και στο κράτος πρόνοιας. Αυτό δεν είναι ούτε παροχολογία ούτε ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε και να δούμε τι θέλουμε. Θέλουμε επιτέλους να στελεχωθούν οι δομές υγείας; Θέλουμε επιτέλους να έχουμε δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία μας; Περιμένουμε ακόμα αυτή την απάντηση”.

 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία:

Θα προσπαθήσω να είμαι όσον το δυνατόν συντομότερος. Άλλωστε, έχω την αίσθηση ότι τα θέματα του σημερινού νομοσχεδίου, η σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, τους νέους επιστήμονες, για τους οποίους ήδη ισχύει ένα καθεστώς εκπτώσεων το οποίο βελτιώνεται παραπέρα, έχουν γίνει γνωστά στην ελληνική κοινωνία, ακριβώς επειδή την αφορούν. Κι έχω την αίσθηση ότι και η ίδια η Αντιπολίτευση, παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες και τις γνωστές ατάκες που ακούσαμε πάλι εδώ σήμερα, τα γνωστά που ακούμε τρία χρόνια τώρα για σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, γνωρίζει ότι το σημερινό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά θετικών μέτρων κι έτσι δεν μπορεί να πάει ενάντια σε αυτό.

 

Θυμίζω, άλλωστε, ότι ήδη από την 1η Γενάρη του 2017, περίπου ένα εκατομμύριο διακόσιες πενήντα χιλιάδες μη μισθωτοί, το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλαδή, καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές και μάλιστα χαμηλότερες από εκείνες που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σήμερα προχωρούμε στην ελάφρυνση των εισφορών για επιπλέον περίπου διακόσιες πενήντα χιλιάδες μη μισθωτούς. Νομίζω ότι είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας της δημιουργίας του ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική πραγματικότητα της χώρας μας.

 

Θα σταθώ σε δύο πράγματα. Το νομοσχέδιο, πέρα από αυτά που είναι πολύ σημαντικά, έχει μία επιπλέον αξία, γιατί ακριβώς αποδομεί, αχρηστεύει τελείως το επιχείρημα σχεδόν σύσσωμης της Αντιπολίτευσης ότι δεν έγινε και τίποτα σημαντικό που βγήκαμε από τα μνημόνια την 21η Αυγούστου. Άρα, το νομοσχέδιο, λοιπόν, που συζητάμε σήμερα καταδεικνύει ακριβώς με όλα τα θετικά που περιλαμβάνονται σε αυτό το αν έχει σημασία που βγήκαμε από τη στενωπό των προγραμμάτων λιτότητας. Ρωτήστε, αν θέλετε, και την κοινωνία, που την επηρεάζουν θετικά όλα αυτά που θα ψηφίσουμε σήμερα, αν υπάρχει αυτή η αξία.

 

Δεύτερον, είναι ένα νομοσχέδιο που στην πράξη βοηθά σημαντικά τον κόσμο της εργασίας. Σύντομα, όπως όλοι γνωρίζουμε, θα έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αυτό που είναι το πιο ντροπιαστικό για τη χώρα μας. Ήταν μια ευκαιρία που βρήκανε κάποιοι για να τον φέρουν στη χώρα, με  αφορμή τα Μνημόνια  και οι οποίοι σήμερα μάλιστα μας κουνάνε το δάχτυλο.

Παράλληλα, έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να υπογράφονται η μία μετά την άλλη οι επεκτάσεις των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που έχουν θετική επίπτωση όχι μόνο μισθολογικά, αλλά και στη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Άρα, έχει τέτοια αξία, αυταξία πια, αυτή η έξοδος από τα μνημόνια.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο ΣΕΠΕ επεκτείνει τα γραφεία του στον Βόρειο Έβρο, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα ποτέ.

Απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις στον χώρο εργασίας να δούμε τι μας λέει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Σε επίπεδο ρητορικής: «Ιδεοληψία της Κυβέρνησης στα εργασιακά, που ασχολείται με τις συλλογικές συμβάσεις», μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης. «Ξεπερασμένο το οκτάωρο και η σταθερή εργασία». Όλα αυτά τα διαμάντια έχουν ειπωθεί εδώ μέσα, σε αυτήν την Αίθουσα.

Και ας δούμε και σε επίπεδο καθαρά πρακτικής το successstory του κ. Σαμαρά με την ανεργία να χτυπάει το 27,9%, ενώ σήμερα η ανεργία είναι στο 19%. Παρ’ όλα αυτά, ακούμε φωνές που λένε «καταστρεφόμαστε, δεν πάμε καθόλου καλά».

Μέχρι πριν τι είχαμε; Είχαμε τις απολύσεις φυλάκων, καθαριστριών, κατάργηση Δημοτικής Αστυνομίας, διαθεσιμότητες τεχνικής εκπαίδευσης και φυσικά η διαθεσιμότητα στους συναδέλφους γιατρούς του ΙΚΑ από τον κ. Γεωργιάδη. Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για τον κόσμο της εργασίας που αναγκάστηκε ακόμα και ο πρώην Πρόεδρός της, ο κ. Μεϊμαράκης, να πει το 2016 ότι οι απολυμένες καθαρίστριες δεν είναι μεταρρύθμιση.

Θέλω να πω, σημειώνοντας όλα τα παραπάνω, ότι υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από συγκεκριμένες πτέρυγες του Κοινοβουλίου η μπάλα να φεύγει συνεχώς έξω από το γήπεδο, όπως λένε και οι ποδοσφαιρόφιλοι. Γιατί; Για να μη γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση για τον κόσμο της εργασίας, για τις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν στην υγεία, στην παιδεία, στο κοινωνικό κράτος, για την ανάπτυξη που πρέπει να έρθει στη χώρα μας, με όρους όμως δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Γινόμαστε καθημερινά αυτόπτες μάρτυρες της αντίφασης από τη μια να καταγγέλλουν οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει όσο προσωπικό θα έπρεπε στα νοσοκομεία, στα σχολεία. Λέμε ότι ναι, έτσι είναι. Τα μνημόνια τσάκισαν αυτές τις δομές. Εδώ έχουμε και το εξής φαινόμενο: Κατατίθεται ερώτηση για Νοσοκομείο του Έβρου, για γιατρό. Δηλαδή, τι θα έπρεπε να κάνουμε; Αν τηρούσαν την αναλογία ένα προς πέντε, ( για προσλήψεις-αποχωρήσεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία) θα έπρεπε να περιμένουμε να φύγουν άλλοι τέσσερις γιατροί για να έρθει ένας. Αυτή είναι η λογική.

Άρα, τώρα που ανασαίνει η χώρα, δρομολογούμε και προσλήψεις που πρέπει να γίνουν και στην υγεία και στην παιδεία και στο κράτος πρόνοιας. Αυτό δεν είναι ούτε παροχολογία ούτε ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε και να δούμε τι θέλουμε. Θέλουμε επιτέλους να στελεχωθούν οι δομές υγείας; Θέλουμε επιτέλους να έχουμε δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία μας; Περιμένουμε ακόμα αυτή την απάντηση.

Για να κλείσω, εκτιμώ ότι παρά τις δυσκολίες που έχουμε εδώ πέρα, η δημόσια συζήτηση και θα γίνει και θα είναι θετική για την Κυβέρνηση.

 

Ευχαριστώ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο