fbpx
19.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Oμιλία της Δρ. Α. Χατζάκη, Αν. Καθηγήτριας στο Τμήμα Ιατρικής Δ.Π.Θ. με θέμα «Στρες: Μπορούμε να κάνουμε το στρες φίλο μας;»

- Χορηγούμενη-

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 στις 20.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης (Αίθουσα εκδηλώσεων, 2ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τη Δρ. Αικατερίνη Χατζάκη, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής Δ.Π.Θ. με θέμα «Στρες: Μπορούμε να κάνουμε το στρες φίλο μας;»

Στρες: στο άκουσμα μόνο της λέξης αγχωνόμαστε. Πως θα καταφέρω να ανταποκριθώ; Ποιες θα ναι οι επιπτώσεις στην υγεία μου, στην ευτυχία μου; Τα τελευταία χρόνια βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες που τεκμηριώνουν τις βλάβες που μπορεί να μας προκαλέσει στο μυαλό, στο σώμα και την ψυχή μας. Είναι όμως πράγματι έτσι, ή μάλλον δε μπορεί να γίνει αλλιώς;

Οι νευροεπιστήμονες γνωρίζουν ότι το στρες και ότι το συνοδεύει – μία ταυτόχρονη ενεργοποίηση του νευρικού, ορμονικού και ανοσολογικού μας συστήματος- είναι μια φυσιολογική και άρα χρήσιμη διαδικασία∙ μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της καθημερινότητας καθώς και σε ισχυρές αρνητικές (και θετικές;) εμπειρίες. Έτσι επανερχόμαστε από την αλλόσταση που μας έφερε το στρεσογόνο ερέθισμα στην ισορροπία.

Πώς και γιατί λοιπόν αυτό γίνεται ΤΟΞΙΚΟ; Και τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας αλλά και μαζί ώστε να σταματήσει η συσσώρευση του αλλοστατικού φορτίου στη ζωή μας και να μετατραπούν οι μηχανισμοί του στρες σε εργαλεία για δημιουργία και ενδυνάμωση;

Η Κατερίνα Αλεξίου-Χατζάκη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του  Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στη Φαρμακολογία (pharmacology.med.duth.gr/staff/chatzaki.html).

Ξεκινώντας από την Κρήτη, ταξίδεψε μέσω της βιολογίας με σταθμούς την Αθήνα, το Λονδίνο, το Εδιμβούργο και το San Diego της California, όπου εργάστηκε σε ακαδημαϊκούς χώρους και στη βιομηχανία.

Με την ερευνητική της ομάδα  μελετά τους τρόπους που το μυαλό επικοινωνεί και επηρεάζει το σώμα, με στόχο καινοτόμες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας, ενώ πρόσφατα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην επιγενετική.

Το έργο της χαίρει διεθνούς αναγνώρισης, με πλήθος δημοσιεύσεων, συχνές αναφορές στην παγκόσμια βιβλιογραφία και πολλές διαλέξεις σε εξειδικευμένο και το ευρύτερο κοινό, όπως το TEDx.
 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο