fbpx
17.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ομιλία της Αναστασίας Γκαρά στη Βουλή σε νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Ανέδειξε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζει, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο που το εισάγει η κυβέρνηση, καθίσταται ουσιαστικά «πουκάμισο αδειανό».

- Χορηγούμενη-

Με ειδική αναφορά στις αποτρόπαιες, όπως τις χαρακτήρισε, εικόνες με τη βίαιη απόπειρα έξωσης της δημοσιογράφου, κυρίας Κολοβού, από τη μοναδική της κατοικία, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Γκαρά, για το νομοσχέδιο για τα πνευματικά συγγενικά δικαιώματα εκδοτών και δημιουργών.

Η κα. Γκαρά δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία ως, «πρωθυπουργός-ενορχηστρωτής σκανδάλων, που όταν δεν επιχειρούσε τη χειραγώγηση δημοσιογράφων μέσα από τις Λίστες Πέτσα, όταν δεν τους παρακολουθούσε με παράνομα λογισμικά, τότε έστελνε κλητήρες και αστυνομικές δυνάμεις για να τους πάρουν τα σπίτια. Για χρέη λίγων χιλιάδων. Την ώρα που ο ίδιος, οι Υπουργοί και το κόμμα της ΝΔ έχουν χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, η Αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέδειξε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζει, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο που το εισάγει η κυβέρνηση, καθίσταται ουσιαστικά «πουκάμισο αδειανό».

Η μη θέσπιση προσωρινής αμοιβής, η μη αναφορά σε δικαιούχους αλλά μόνο σε δημιουργούς, η εξαίρεση ελεύθερων επαγγελματιών και μερικώς απασχολούμενων αλλά και η μη υποχρεωτική είσπραξη της αμοιβής των δημιουργών αποκλειστικά από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, καθώς και η θέσπιση εμπιστευτικότητας της γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που καθιστούν το νομοσχέδιο «κενό γράμμα».

Η βουλευτής Έβρου τόνισε πως οι παραλείψεις θα οδηγήσουν στη μη εφαρμογή του νόμου και θα καθηλώσουν εκδότες, δημιουργούς και δικαιούχους σε πολυετείς δικαστικές διενέξεις.

«Επιλέξατε να φέρετε ένα νομοσχέδιο το οποίο εξουδετερώνει τις προβλέψεις των Οδηγιών, με τα όσα παραβλέπει να νομοθετήσει και με τις στρεβλώσεις που περιέχει. Πρακτική που κρύβει μεροληψία και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων», τόνισε καταλήγοντας η κα. Γκαρά.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία, η οποία βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες από την αντικοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, μια πραγματικότητα την οποία προφανώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Δεν είναι μόνο η φτωχοποίηση που επιβάλλετε στον ελληνικό λαό, η ακρίβεια, ο αυταρχισμός, ήδη έχουν αναλάβει δουλειά τα «κοράκια», οι Πάτσηδες αυτού του τόπου που ο κ. Μητσοτάκης έχει αναθρέψει πολιτικά για να πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών. Μόνο έτσι μπορούμε να περιγράψουμε τις χθεσινές αποτρόπαιες εικόνες με τη βίαιη έξωση της δημοσιογράφου κ. Κολοβού από τη μοναδική της κατοικία. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να το παίξει αθώος μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, ότι δήθεν δεν γνώριζε, δεν ήξερε πως βουλευτές του αγόραζαν «κόκκινα» δάνεια μέσα από σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις, για να ξεσπιτώνουν και να αρπάζουν μέσω πλειστηριασμών την πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών.

Τα ίδια άλλωστε ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης και για το άλλο μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, μια ανοικτή πληγή στην καρδιά της δημοκρατίας αυτής της χώρας. Η ελληνική κοινωνία τα ακούει όμως όλα αυτά, τα ακούει και οργίζεται, οργίζεται και πεισμώνει και πεισμώνει περισσότερο και θα δώσει την απάντησή της στις κάλπες όσο κι αν τις καθυστερεί ο κ. Μητσοτάκης, γιατί φοβάται. Και τι φοβάται; Την οργή των Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών.

Διότι με τη δημοκρατία, με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και με την πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών, με το βιός που μόχθησαν να αποκτήσουν κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει. Και όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει πολύ συνειδητά να παίζει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα θυμόμαστε τον κ. Μητσοτάκη ως τον Πρωθυπουργό ενορχηστρωτή μεγάλων σκανδάλων, που όταν δεν επιχειρούσε τη χειραγώγηση δημοσιογράφων μέσα από τις γνωστές λίστες Πέτσα, όταν δεν τους παρακολουθούσε με παράνομα λογισμικά τύπου Predator, τότε έστελνε κλητήρες και αστυνομικές δυνάμεις να τους πάρουν τα μοναδικά σπίτια, την πρώτη τους κατοικία για ένα χρέος στην προκειμένη περίπτωση 15.000 ευρώ, σε άλλες περιπτώσεις πολύ λιγότερα, την ώρα που ο ίδιος, οι υπουργοί του, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχουν χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Εκεί δεν είδαμε πλειστηριασμούς. Δανεικά και αγύριστα βέβαια. Άριστοι δηλώνετε. Στην πραγματικότητα όμως είστε άπληστοι, άπληστοι και επικίνδυνοι για τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και έρχομαι στη συζήτηση για το νομοσχέδιο-, ο χώρος της ενημέρωσης στη χώρα μας εδώ και καιρό λειτουργεί σε ένα πολύ δύσκολο πεδίο με επισφαλείς σχέσεις εργασίας και απροστάτευτο το περιεχόμενο δημιουργίας και πρωτογενούς ειδησεογραφικής παραγωγής.

Με το παρόν σχέδιο νόμου, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση που κόντεψε να οδηγήσει τη χώρα μας ακόμη και σε επιβολή προστίμων, έρχεται στη Βουλή η ενσωμάτωση δύο ευρωπαϊκών οδηγιών του 2019 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και των συγγενικών δικαιωμάτων εκδοτών και δημιουργών.

Και ενώ το πνεύμα των παραπάνω ευρωπαϊκών οδηγιών επιβάλλει στις πλατφόρμες κολοσσούς να καταβάλουν αμοιβές -πλατφόρμες που εδώ και δεκαετίες έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από το έργο των δημιουργών, αλλά και των επιχειρήσεων στον τομέα της ενημέρωσης- με τον τρόπο τον οποίο επιλέγετε να εισάγετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καταλήγει ουσιαστικά, κυρία Υπουργέ, σε κενό γράμμα, όπως επεσήμαναν με τεκμηρίωση και επιχειρήματα και οι φορείς στη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο άρθρο 18, όπως τόνισαν και οι δημοσιογραφικές ενώσεις, αλλά και οι εκδότες, υπάρχει ένα σύνολο ζητημάτων, ελλείψεων και εκκρεμοτήτων που το καθιστούν νομοθετικά ως κενό γράμμα.

Η μη θέσπιση προσωρινής αμοιβής μέχρι την τελεσίδικη απόφαση σε περίπτωση προσφυγής στη δικαιοσύνη από κάποιο από τα δύο μέρη, αλλά και η μη ύπαρξη δεσμευτικού χρονικού ορίου έκδοσης κανονισμού, αλλά και ο μη ορισμός σαφών κριτηρίων στον νόμο σχετικά με την αμοιβή των εκδοτών από τους παρόχους από την ΕΕΤΤ θα οδηγήσουν σε κατάχρηση της δικαστικής οδού με πολυετείς δικαστικές διαμάχες, ταλαιπωρία των συμβεβλημένων μερών και στο τέλος, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει και αποτέλεσμα.

Αυτό προφανώς θα επιφέρει εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της αμοιβής στους εκδότες από τις πλατφόρμες και ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην καταβολή της αμοιβής στους δημιουργούς.

Ειδικά η θέσπιση προσωρινής αμοιβής μέχρι την τελεσίδικη δικαστική απόφαση αποτελεί τον μόνο τρόπο ώστε οι δικαιούχοι να αρχίσουν να εισπράττουν τα δικαιώματά τους, αποφεύγοντας πολυετείς καθυστερήσεις. Ήδη τα έχουμε επισημάνει και στις επιτροπές.

Παρεμπιπτόντως, έχουμε ήδη επισημάνει, κυρία Υπουργέ, ότι πρέπει να μιλάμε για δικαιούχους και όχι μόνο για δημιουργούς. Θα πρέπει να κάνετε αυτή τη διόρθωση για να μην μείνουν εκτός ρύθμισης δεκάδες επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες δικαιούνται της σχετικής αμοιβής.

Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να συμπεριλαμβάνονται σαφώς και ρητώς στο εν λόγω νομοσχέδιο και οι μη έχοντες σχέση εξαρτημένης εργασίας, διότι στην παρούσα του μορφή το νομοσχέδιο εξαιρεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μερικώς απασχολούμενους οι οποίοι δημιουργούν όμως έργο και έχουν δικαίωμα, ενώ παράλληλα θεσπίζετε την εμπιστευτικότητα της γνωμοδότησης που υποβάλλει η ΕΕΤΤ στα ενδιαφερόμενα μέρη, η οποία θα φέρει επιπλέον κωλύματα στις δικαστικές διαδικασίες, καθώς λόγω της εμπιστευτικότητας η γνωμοδότηση δεν μπορεί να είναι δικαστικά αξιοποιήσιμη.

Επιπλέον, η μη υποχρεωτική είσπραξη της αμοιβής των δημιουργών αποκλειστικά από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην καταβολή της αμοιβής στους δημιουργούς και αυτό σας το έχουμε επισημάνει στις επιτροπές και εμείς και οι αρμόδιοι φορείς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ηγεσία του Υπουργείου επέλεξε να μην ακούσει τα αιτήματα εργοδοτικών και δημοσιογραφικών ενώσεων, καθιστώντας ουσιαστικά το άρθρο 18 ανεφάρμοστο. Οι πλατφόρμες θα εκμεταλλευτούν τις νομοθετικές ελλείψεις για να καθηλώσουν εκδότες, δημιουργούς, δικαιούχους σε δικαστικές διενέξεις, όπως σας ανέφερε και η ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ. Γι’ αυτό, κυρία Υπουργέ, οφείλετε να προστατεύσετε τους δημιουργούς, να προστατεύσετε τις επιχειρήσεις ενημέρωσης τύπου και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας μας, θεσπίζοντας ουσιαστικά ένα πλαίσιο αξιοκρατικό που θα αποδίδει αυτό που πραγματικά δικαιούνται οι δικαιούχοι και δημιουργοί.

Επιλέξατε να φέρετε ένα νομοσχέδιο στη βάση του ελλειμματικό το οποίο εξουδετερώνει τις προβλέψεις των οδηγιών με τα όσα προβλέπει να νομοθετήσει, αλλά και με τις στρεβλώσεις τις οποίες περιέχει. Και αν δεν προχωρήσετε στις αναγκαίες και απαραίτητες τροποποιήσεις αυτός ο νόμος θα παραμείνει ουσιαστικά ένα πουκάμισο αδειανό και μη αξιοποιήσιμο. Οι εκδότες, οι δημοσιογράφοι, οι δημιουργοί δεν θα λαμβάνουν την αμοιβή που δικαιούνται και οι πλατφόρμες θα συνεχίσουν να θησαυρίζουν σαν να μην έχει αλλάξει το παραμικρό και μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Είναι μια πρακτική η οποία -θα μου επιτρέψετε να πω ότι- κρύβει από την πλευρά σας μεροληψία και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων.

Ευχαριστώ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο