Ομάδα Συνάντησης PCA στη Σαμοθράκη

Το Εργαστήρι Ψυχοκοινωνικών Μελετών διοργανώνει την 13η Ομάδα Συνάντησης PCA, από 28 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στη Σαμοθράκη, όπου και εσύ μπορείς να πάρεις μέρος!

Η Ομάδα Συνάντησης PCA αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση συνάντησης και επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, μια εναλλακτική πρόταση διακοπών με βάση τις αρχές και το πνεύμα της PCA, μια πρόταση ελευθερίας, ενεργού συμμετοχής, επαφής με τη φύση, μια πρόταση δημιουργικότητας. Σύμφωνα με τον Carl Rogers άλλωστε, η PCA (Προσωποκεντρική Προσέγγιση) αποτελεί περισσότερο έναν τρόπο ζωής, έναν τρόπο ύπαρξης, παρά μια μέθοδο ή τεχνική θεραπείας απλά.

Η “Ομάδα Συνάντησης PCA” θα ξεκινήσει την Παρασκευή 28/6/2019 στις 19:30 και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 2/7/2019, το μεσημέρι. Καθημερινά (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) θα πραγματοποιούνται 2 συναντήσεις (πρωινές 10:00 – 13:00 και απογευματινές 18:00 – 21:00). Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε ανοικτό χώρο.

Έναρξη Συνάντησης: Παρασκευή 28/6/2019, 19:30.

Πρώτη γνωριμία επαφή με τους συμμετέχοντες και τους διευκολυντές, βιωματική παρουσίαση των αρχών της PCA, επικέντρωση στην ανάδυση και την έκφραση των αναγκών των συμμετεχόντων, διαμόρφωση του περιεχομένου και της μορφής των συναντήσεων ως άσκηση ελευθερίας και δημιουργικότητας, χώρου επαφής με τον εαυτό και τη φύση.

Πρωινές Συναντήσεις:

Βιωματικά εργαστήρια έκφρασης και επικοινωνίας, χαρακτηριζόμενα από στάση συνοδείας, διευκόλυνσης, ακρόασης, ενσυναίσθησης, γνησιότητας και αποδοχής του άλλου. Οι πρωινές συναντήσεις πραγματοποιούνται σε μικρές ομάδες με βασικές θεματικές που προκύπτουν από τις εκφρασμένες ανάγκες και τα αιτήματα των συμμετεχόντων. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω κάποιες μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν:

Βιωματικές ασκήσεις – παιχνίδια για το «ζέσταμα» της ομάδας.
Βιωματικά εργαστήρια γνωριμίας, έκφρασης, επικοινωνίας, ανάπτυξης της δημιουργικότητας.
Μέθοδοι συνοδείας, ενεργητικής ακρόασης και αναδιατύπωσης (reformulation), με ενσυναίσθηση, γνησιότητα και ανεπιφύλακτα θετική αποδοχή, σύμφωνα με την παράδοση του Carl Rogers.
Μέθοδοι και τεχνικές προερχόμενες από το κίνημα του ανθρώπινου δυναμικού (Ψυχόδραμα, Υπαρξιακή Θεραπεία, Θεραπεία Gestalt, δραματοποίηση, παιχνίδια ρόλων, προβολικά σχέδια κ.α.).
Μέθοδοι και τεχνικές διευκόλυνσης της έκφρασης και της επικοινωνίας (αυτόματη – αυθόρμητη έκφραση στο γραπτό και προφορικό λόγο, αυτόματη σωματική έκφραση με κίνηση, χορό, αυθόρμητο θέατρο, αισθητική έκφραση, art-therapy, play-therapy κ.α.).
Τεχνικές χαλάρωσης – ενεργοποίησης, σωματο-ψυχο-παιδαγωγική.
Μέθοδοι και τεχνικές που θα ανακύψουν από την εμπειρία, τη δημιουργικότητα και εφευρετικότητα των διευκολυντών και των συμμετεχόντων.
Βιωματικές δράσεις με στόχο την επαφή με τη φύση, την ιστορία και το νησί της Σαμοθράκης.

Απογευματινές συναντήσεις:

Συνάντηση όλων των συμμετεχόντων σε κοινότητα (ολομέλεια), μοίρασμα, έκφραση, ανταλλαγή εμπειριών και βιωμάτων.
Παρουσίαση των αρχών της PCA.
Προετοιμασία των πρωινών συναντήσεων.

Τρίτη 2/7/2019, ώρες 10:00 – 14:00

Κλείσιμο της “Ομάδας Συνάντησης PCA”, εντυπώσεις, συναισθήματα, αποχαιρετισμός.

Κόστος Συμμετοχής: 50 ευρώ.

Για λόγους δυναμικής της ομάδας, παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να εγγραφούν για το σύνολο των ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση, επικοινωνήστε με τους διοργανωτές.

Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής: τηλ. 25510-83782, email [email protected] , ιστοσελίδα www.epsyme.com

Θα δοθούν εβαιώσεις συμμετοχής.

Προτεινόμενη διαμονή: Κάμπινγκ Ελεύθερης Διαβίωσης Δήμου Σαμοθράκης.

Κόστος προτεινόμενης διαμονής: Περίπου 2ευρώ / άτομο / ημέρα. Παρέχεται σημαντική έκπτωση στο κόστος του κάμπινγκ Ελεύθερης Διαβίωσης του Δήμου Σαμοθράκης για όλους τους συμμετέχοντες.

Το κάμπινγκ “Ελεύθερης Διαβίωσης” είναι δημοτικό, 13,8 χλμ από την Καμαριώτισσα (το λιμάνι στο οποίο φτάνει το πλοίο) και 1,2 χλμ από τα Θέρμα. Σε κάποιους χάρτες αναφέρεται ως “Δημοτικό Κάμπινγκ Πλατιάς”. Το συγκεκριμένο κάμπινγκ βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, μέσα σε ένα σχετικά πυκνό δάσος, έκτασης 30 στρεμμάτων. Έχει δέντρα αρκετά ψηλά που προσφέρουν σκιά και δροσιά όλη την ημέρα. Ακόμα και στην περίοδο της high season μπορείς πολύ εύκολα να βρεις χώρο για πολλές σκηνές. Η φύση οργιάζει και πραγματικά το μέρος αυτό είναι η χαρά του φυσιολάτρη.

Καθώς και για όποιον επιθυμεί στα ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής των Θερμών Σαμοθράκης (20-40 ευρώ το δίκλινο).

Προτεινόμενες παράλληλες εκδηλώσεις:

Μουσική βραδιά, πάρτι, θεατρικά δρώμενα.
Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάπολης και στο Ιερό των Μεγάλων Θεών.
Ορειβατικοί περίπατοι – ανάβαση στις βάθρες και στο βουνό Σάος.