Ολοκλήρωση Κατασκευής Γέφυρας Μπέλεϋ στη Σαμοθράκη

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, που υπογράφθηκε στις 10 Ιουνίου 2019 μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σαμοθράκης, ολοκληρώθηκε σήμερα 27 Ιανουαρίου 2020 από προσωπικό του Μηχανικού του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), η κατασκευή γέφυρας Μπέλεϋ με σκοπό την γεφύρωση του ρέματος «ΠΛΑΤΙΑ» στην περιοχή Θερμά Σαμοθράκης.

Το έργο, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, περιελάμβανε αρχικά την μελέτη και την κατασκευή ακροβάθρων και στη συνέχεια τη μεταφορά, κατασκευή και ανάπτυξη γέφυρας τύπου Μπέλεϋ Διπλή-Απλή (Δ/Α).

ΑΘ. ΒΙΤΣΑΣ: ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ “ΠΛΑΤΙΑΣ” ΜΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ BAILEY
Με απόλυτη ικανοποίηση παρακολουθούμε τα έργα που ετοιμάσαμε και είχαμε δουλέψει σκληρά γι αυτά να υλοποιούνται. Ένα απ΄αυτά, πολύ σημαντικό είναι η κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας στην Πλατιά, στην περιοχή των Θερμών.
Τη Δευτέρα 10.06.2019 υπογράφηκε από τον τέως Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Ευαγ. Αποστολάκη η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Σαμοθράκης και 1.07.2019 εκδόθηκε το χρηματικό ένταλμα πληρωμής του ποσού συμμετοχής του Δήμου(σχετική φωτο) κι έκλεισε 100% η προετοιμασία στην οποία ξεπεράστηκαν πολλά και σοβαρά τεχνικά και νομικά προβλήματα. Από εκεί και ύστερα ήταν θέμα χρόνου η εγκατάσταση.

Πως φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Ποιοι βοήθησαν;
Ο χείμαρρος ‘Πλατιά” διασταυρώνεται με το κεντρικό οδικό δίκτυο κι αποτελεί επικίνδυνο σημείο διέλευσης για πεζούς και οχήματα κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων με υψηλές ροές που παρασύρουν τεράστιες ποσότητες φερτών, με αποτέλεσμα τον συχνό αποκλεισμό της ΒΑ πλευράς του νησιού. Είναι το σημείο όπου στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχε χάσει τη ζωή του κάτοικος της περιοχής στην προσπάθειά του να περάσει από την ιρλανδικού τύπου διάβαση του κεντρικού δρόμου.
Η επί πολλά χρόνια αναζήτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή γέφυρας αποκλείστηκε λόγω του υψηλού κόστους (απαιτείται γέφυρα 50 μέτρων περίπου με μικρό αριθμό ωφελούμενου πληθυσμού) γι αυτό και αναζητήσαμε από το 2015 εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση βοηθητικής γέφυρας σε άλλο σημείο ώστε να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ανάγκης και να μην υπάρχει αποκλεισμός.

Η στενή, επίμονη και εποικοδομητική συνεργασία μας με τους πρώην και τέως Υπουργούς κους Π. Καμένο κι Ευαγ. Αποστολάκη(κι ως τέως Α ΓΕΕΘΑ), τον τέως Υφυπουργό κο Π. Ρήγα τους τέως Α ΓΕΣ κους Α. Στεφανή, Γ. Καμπά, τους πρώην διοικητές ΑΣΔΕΝ Ι. Ηλιόπουλο, Μ. Μειμάρη, Α. Ηλιόπουλο, Ν. Μανωλάκο (στη θητεία του οποίου το έργο ωρίμασε), και νυν Ν. Δημητρόπουλο, τον Τξ/χο κο Κλούβα (ο οποίος έλυσε τα πιο δύσκολα τεχνικά προβλήματα), τους πρώην δ/τες Συντ/χες κους Π. Δημάκη, Μ. Μισόκαλο, Ι. Χατζησαββίδη, Α. Καλογερόπουλο και νυν κο Δ. Αραμπατζή και τους Αν/χες δ/τες: νυν, Ν. Αντωνόπουλο (ο οποίος ήταν αρωγός από το πρώτο ως και το τελευταίο λεπτό της εγκατάστασης), τέως κο Κ. Τσίπο, και πρώην κο Ι. Μπλάγα απέδωσε τα σημερινά αποτελέσματα γιατί όλοι ενδιαφέρθηκαν, υποστήριξαν, κι εργάστηκαν για την κατασκευή αυτή.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη δ/ση Μηχανικού του Δ Σώματος Στρατού και στο 724 ΤΜΧ (αξιωματικούς και στελέχη) για τον άψογο και παραδειγματικά φιλότιμο τρόπο που εργάστηκαν και για το προφανές ενδιαφέρον και υποστήριξη της σημερινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλους.

Αθ. Βίτσας