fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Οικολογική Εταιρεία Έβρου: Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κοπεί ο πλάτανος

- Χορηγούμενη-

“Με την 194/2022 απόφαση της αρμόδιας δημοτικής αρχής επικροτήθηκε εισήγηση για την υλοτομία του πλατάνου στην παραπάνω διασταύρωση. Επειδή πολλοί δημότες εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για αυτήν την πράξη επισημαίνουμε τα εξής:

– Το συγκεκριμένο δέντρο έχει στηθαία διάμετρο μικρότερη του ενός μέτρου συνεπώς δεν πρόκειται για άτομο μεγάλης ηλικίας. Σημειωτέο ότι ο πλάτανος είναι μακρόβιο είδος που ζει εκατοντάδες χρόνια.

– Το πλατάνι αυτό εμφανίζει φύλλα, κλαδιά, και κορμό υγιή και προφανώς δεν βρίσκεται στην ηλικία της φυσικής ωριμότητας.

– Από την φύση του αυτό το δασικό είδος έχει βαθύ και ευρύ ριζικό σύστημα και ως εκ τούτου δεν κινδυνεύει για να καταρρεύσει από ισχυρό άνεμο.

– Στο δένδρο αυτό δεν εμφανίζεται στον κορμό εσωτερική σήψη.

– Βρίσκεται σε πεζοδρόμιο και δεν εμποδίζει την κυκλοφορία οχημάτων και των πεζών.

– Μια ιδιαιτερότητα του είναι ότι πρόκειται για τον μοναδικό μάλλον αυτοφυή πλάτανο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Παρόλα αυτά η Δημοτική αρχή αποφάσισε να τον καρατομήσει.

– Στις περιοχές της Μαγνησίας, της Χαλκιδικής, της Δράμας και της Ροδόπης, στις οποίες οι δημοτικές αρχές έμπρακτα διέπονται από ευαισθησία για το αστικό πράσινο, διατηρούνται σε αστικούς χώρους άτομα πλατάνου με στηθαία διάμετρο δύο και τριών μέτρων και τα θεωρούν δικαίως φυσικά ως κοσμήματα της πόλης. Ιδιαίτερα στην γειτονική Κομοτηνή όταν ο Δήμος αποφάσισε την υλοτομία ενός μεγάλου πλατάνου οι ευαίσθητοι για το πράσινο πολίτες αντέδρασαν και ακυρώθηκε η απόφαση του Δήμου.

-Αν ισχύει ο ισχυρισμός ότι η παρουσία του πλατάνου ενοχλεί το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, τότε ο Δήμος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν ισχύει το ίδιο και με τις δυο κολώνες της ΔΕΗ που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο δέντρο.

– Οι πλάκες του πεζοδρομίου είναι στη θέση τους και δεν έχουν ανυψωθεί από τις επιφανειακές ρίζες, συνεπώς δεν δυσκολεύεται σε καμία περίπτωση η διέλευση των πεζών.

– Η μόνη και απαραίτητα χρήσιμη ενέργεια που οφείλει ο Δήμος να κάνει, είναι η απομάκρυνση των τσιμέντων μαζί με τις πλάκες που ασφυκτικά ζώνουν το δέντρο στη βάση του, και στη συνέχεια να τοποθετήσει κυκλική- ακτινωτή σιδερένια σχάρα, όπως μπορείτε να δείτε στην τελευταία φωτογραφία, έτσι όπως πράττουν εδώ και πολλά χρόνια οι δήμοι που ενδιαφέρονται για το αστικό πράσινο και σέβονται τα δέντρα τους”.

Οικολογική Εταιρεία Έβρου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο